Kalah tidak bererti selamanya akan terus kalah!

Selepas lapan kali menafikan kemenangan menjadi milik parti lawan, 11 Oktober lepas PAS terpaksa akur pada kekalahan selepas pilihan raya kecil (PRK) Dun Bagan Pinang tidak berpihak kepadanya. Dan PAS sesungguhnya sudahpun menerima realiti itu dengan dada lapang.

Walaubagaimanapun ia menolak pelbagai dakwaan serta spekulasi kononnya kekalahan itu adalah gambaran awal kerapuhan Pakatan Rakyat (PR) menghadapi pilihan umum ke 13 akan datang.

Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat, semasa memberi responnya berhubung perkara itu menyifatkan kalah atau menang adalah adat di dalam sebuah perjuangan, seraya mengakui bahawa PAS menghadapi tentangan kuat daripada Umno pada PRK kali ini.

“Kita terima kekalahan ini. Tak apa. PAS tidak pernah lupa pada falsafah, menang tidak bererti selama-lamanya akan terus menang. Begitu juga kalah. Kelantan pun sebelum ini pernah kalah tetapi akhirnya mampu bangkit semula” katanya ketika diminta mengulas kekalahan PAS pada PRK Dun Bagan Pinang.

Pada PRK tersebut PAS melalui calonnya, Zulkefly Mohamad Omar, gagal mengulangi momentum PRK Kuala Terengganu dalam usaha menawan Dun Bagan Pinang apabila tewas kepada calon Barisan Nasional (BN), Tan Sri Isa Samad, dengan majoriti 5,435 undi.

Mohd Isa yang mendapat 8,013 undi berbanding Zulkefly, 2,578 sekaligus berjaya menambah majoriti yang diperolehi pada pilihan raya umum 2008 sebanyak 2,333.

Sehubungan itu Nik Aziz memberitahu PAS dicengkam hebat oleh Umno apabila sistem informasi dimiliki PR agak terbatas. Justeru, penyebaran maklumat secara meluas gagal dilaksanakan dengan tersusun.

Semasa mengulas PRK Dun Bagan Pinang yang dianggap sebagai PRK terburuk berbanding beberapa PRK di adakan sebelum ini berikutan dicemari beberapa insiden beliau rasa amat dukacita dan berharap sikap buruk yang tidak bermoral seperti itu dapat dibendung dengan lebih berkesan pada masa-masa akan datang.


TheMalaysianInsider

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post