Peringkat Pertama Kajian Kadar Tol Selesai.. tak lama lagi naik lah..

Nor Mohamed Yakcop berkata kononnya kerajaan sedang mencari kaedah terbaik bagi memastikan penstrukturan semula kadar tol itu tidak membebankan golongan berpendapatan rendah.

Selama ini kita dah lihat tidak ada satupun penstrukturan semula kadar Tol itu tidak membebankan rakyat semuanya menyusahkan rakyat..

Kenapa kerajaan tidak bertindak untuk mekaji keuntungan pemilik konsesi lebuhraya yang mengenakan tol? Adakah perniagaan mereka dijamin akan keuntungannya oleh Kerajaan setiap tahun?

Jika keuntungan mereka dijamin... Bertuahlah mereka kerana mempunyai perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian...

Malang buat rakyat Malaysia kerana mempunyai Kerajaan yang lebih mementingkan keuntungan Kroni dari keselesaan rakyat jelataPeringkat Pertama Kajian Penstrukturan Semula Kadar Tol Selesai

BUTTERWORTH, 28 Mac - Peringkat pertama kajian penstrukturan semula kadar tol lebuh raya telah selesai dan Unit Perancang Ekonomi (EPU) kini dalam proses perbincangan dengan pelbagai pihak di peringkat kerajaan serta syarikat konsesi lebuh raya berhubung perkara itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata kerajaan sedang mencari kaedah terbaik bagi memastikan penstrukturan semula kadar tol itu tidak membebankan golongan berpendapatan rendah.

"Objektif kerajaan adalah untuk mengurangkan subsidi kerana ketika ini subsidi telah menjadi jumlah yang besar dan pada masa yang sama kita mahu memastikan ia tidak membebankan rakyat berpendapatan rendah," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di sini pada Ahad.

Nor Mohamed berkata pelbagai aspek perlu diteliti sebelum membuat sebarang keputusan berhubung perkara itu kerana ia melibatkan pelbagai pihak termasuk kerajaan, pengguna dan syarikat konsesi.

"Syarikat konsesi ini pula terdiri daripada beberapa kategori sama ada (beroperasi) di kawasan bandar dan luar bandar, ada yang berjaya buat keuntungan dan ada yang tidak.

"Pada masa yang sama, pandangan rakyat juga perlu diambil kira, sebab itu kerajaan perlu membuat tindakan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan dan ia bukan sesuatu yang mudah," katanya.

Pada April tahun lepas, kerajaan mengarahkan EPU supaya mencari satu penyelesaian komprehensif untuk menangani isu kenaikan tol yang perlu dilakukan setiap tiga tahun.

Kajian itu merangkumi semua aspek berkaitan tol termasuk segala perjanjian terlibat dan kesan terhadap ekonomi ketika merangka cadangan itu.


BERNAMA

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post