Brahim Ali bercakap soal Akidah?

Perkasa sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan yang dikepalai oleh Ibrahim Ali yang ditubuhkan semata-mata untuk memperjuangkan hak dan keistimewaan Bangsa Melayu secara rasmi menolak jawatankuasa antara agama tetapi meletakkan syarat jika mahukan pengiktirafan pihaknya.

Apa yang menyebabkan Brahim Ali merasakan adalah perlu mendapatkan pengiktirafan dari PERKASA dahulu sebelum Jawatankuasa Antara Agama ini bergerak?

Sedangkan pemimpin MCA dan GERAKAN pun tidak takut akan gertakan dari PERKASA ini.. inikan pula pemimpin atau Menteri menteri dari BN..

Sebenarnya aku bukan nak mengulas pasal samada PERKASA nak iktiraf Jawatankuasa Antara Agama atau tidak..

Brahim Ali yang selama ini begitu bertegas tentang ketuanan Melayu, berapi-api bercakap soal Melayu seolah-olah Bangsa Melayu itu terlalu mulia dijadikan Allah dimuka bumi ini, tiba-tiba hari ini bercakap soal akidah..

Brahim Ali seorang Assobiyah bercakap tentang Akidah?

Mungkin ketika galak memperjuangkan dan mempertahankan Hak Keistimewaan orang Melayu dari siapa entah, Brahim Ali terlupa Rasulullah SAW telah bersabda…

"Bukan dari kalangan kami, mereka yang menyeru kepada asobiyyah. Bukan dari kalangan kami, mereka yang berperang atas dasar asobiyyah. Bukan dari kalangan kami, mereka yang mati atas dasar asobiyyah." (Sunan Abu Daud)

Apa makna Assobiyah?

Al-Imam Yusuf al Qardhawi menjelaskan bahawa yang dimaksudkan dengan perkauman, kenegaraan atau assobiah itu ialah wala' (taat setia) seseorang muslim itu hanya kepada sesuatu kawasan sahaja atau kepada jenis bangsa tertentu sahaja. Dengan itu hubungan kenegaraan dan puak didahulukan (dilebihkan) daripada unsur lain.

Dalam erti kata yang lain assobiah itu beerti pertolongan, kasih sayang, ketaatan dan yang seumpamanya dari seseorang kepada pihak lain berdasarkan kepada ikatan kekeluargaan, kekumpulanan, kebangsaan, kenegaraan dan sebagainya tanpa didasarkan oleh asas agama.

Jika yang dimaksud Melayu itu sebagai Islam seperti yang orang Melayu faham. Maka ia bererti sesuatu yang dituntut. Tetapi jika yang diertikan Melayu sekadar satu bangsa, dalam masa yang sama menidakkan hak bangsa lain. Maka ia bererti telah bersikap assobiyah.

Jika kita termasuk dalam definasi di atas, atau sikap mempertahankan melayu seperti definasi di atas. Maka ia adalah sesuatu yang dilarang.

Sama-sama kita fikirkan. Apabila kita berjuang atas nama Islam, maka ia akan menyelamatkan kita dari setiap sudut. Tetapi jika kita berjuang atas nama bangsa maka ia akan membawa kita kepada pelbagai syubhat yang bahaya.

WaAllahualam...


Perkasa tolak jawatankuasa antara agama, letak syarat

Oleh Syed Jaymal Zahiid

KUALA LUMPUR, 11 April — Perkasa, pertubuhan bukan kerajaan Melayu terbesar, mengambil pendirian rasmi menolak jawatankuasa antara agama tetapi meletakkan syarat jika mahukan pengiktirafan pihaknya.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata, walaupun pihaknya menentang keputusan membentuk jawatankuasa itu yang bertujuan menggalakkan persefahaman dan keharmonian tetapi hanya akan mengiktiraf jika diletakkan di bawah penyeliaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Malah kata beliau, Perkasa juga akan bertolak ansur pembentukan jawatankuasa itu jika diletakkan di bawah portfolio Datuk Jamil Khir Baharom, bukannya Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Kedua-dua mereka adalah menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Jamil bertanggungjawab kepada hal ehwal agama Islam manakala Koh pula aspek perpaduan.

“Kami sangsi dengan jawatankuasa ini, jadi kami menolak jawatankuasa ini kerana kita bercakap mengenai agama (Islam),” kata Ahli Parlimen Bebas dari Pasir Mas ini selepas mempengerusikan mesyuarat Perkasa di sini hari ini.

“Oleh kerana ia berkaitan dengan agama, ia seharusnya berada di bawah bidang kuasa Jakim atau dipandu oleh Jamil dan bukannya Koh Tsu Koon,” kata beliau.

Ibrahim memberitahu walaupun jawatankuasa itu tidak tertakluk kepada rangka kerja perundangan, tetapi ia cukup kuat untuk mempengaruhi Kabinet.

Beliau mendakwa jawatankuasa itu tanpa pentauliahan agama Islam yang kuat dan input-input daripada agama-agama lain mungkin mengancam kesucian Islam.

Justeru kata beliau, pelantikan bekas Ahli Parlimen Kota Baru, Datuk Ilani Isahak sebagai ketua jawatankuasa bukan pilihan yang baik untuk mengepalainya.

“Anda boleh bayangkan apa akan berlaku terhadap akidah, ia akan menghakiskan aspek akidah.

“Ini sesuatu yang anda tidak boleh main-main, ini soal sensitif kepada umat Islam,” katanya.

Ibrahim berkata Perkasa akan melobi agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengkaji semula jawatankuasa itu dan mengesyorkan supaya ia diubah menjadi jawatankuasa antara kaum dan menggugurkan skop agama.

Perkasa juga akan menghantar memorandum kepada Majlis Raja-raja Melayu dalam waktu terdekat.


The Malaysian Insider

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Perkasa ni seropa macam anjing yang bila menyalak orang lain semua tak takut, yang takut ialah tuan dia.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post