P094 : Dr. Halili Keluar PKR..

Hah! Nasib baik dia tak dijadikan calon kalau tidak, jika menang akan ada lagi MP dari PKR yang akan melompat parti..

Dr Halili adalah anak tempatan iaitu dari Batang Kali beliau merupakan pakar bedah saraf Melayu yang pertama Dr Halili kini masih berkhidmat sepenuh masa sebagai pakar bedah saraf.

Adakah beliau keluar PKR kerana Kecewa kerana tidak dicalonkan ataupun kerana diugut?
Bendahari PKR Hulu Selangor, Dr Halili Rahmat hari ini mengumumkan keluar daripada PKR dan menyertai Umno.

Dr Halili Rahmat merupakan seorang pakar bedah saraf dan rapat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana pernah menjadi doktor peribadi ketua umum PKR itu.

Sebelum ini, beliau disebut-sebut antara yang disenaraikan untuk bertanding mewakili PKR dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Bagaimanapun, Anwar kemudiannya mengumumkan pemilihan penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim untuk bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut.

Anak kelahiran Ulu Yam, Dr Halili pernah dua kali bertanding dalam pilihan raya umum sebelum ini pada 1999 (Hulu Selangor) dan 2004 (DUN Batang Kali), tetapi tewas kedua-duanya.

Bercakap dalam sidang akhbar dengan ditemani bekas setiausaha agung PKR, Salehuddin Hashim, beliau berkata:

"Saya menyedari akan ada yang menuduh bahawa tindakan saya ini kerana kecewa tidak terpilih sebagai calon PKR bagi pilihan raya kecil parimen Hulu selangor kali ini.

"Saya tidak pernah meminta atau menawar diri untuk dipilih menjadi calon PKR dalam pilihan raya ekcil Hulu Selangor ini, dan saya juga tidak pernah mengatakan saya menerima pelawaan untuk menjadi calon, walaupun ada pemimpin PKR yang telah mencadangkan demikian."

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini, Dr Halili berkata, walaupun beliau pernah bertanding atas tiket PKR pada pilihanra amraya 1999 dan 2004, tetapi "bagi pilihan raya kecil kali ini, saya merasa berat kerana realiti di peringkat masyarakat bawahan kini sudah berubah."

"Saya juga membuat kenyataan ini pada hari ini semasa kehangatan kempen pilihan raya Hulu Selangor dengan tujuan tidak mahu nama saya digunakan oleh PKR untuk memancing undi seolah-olah pendirian saya terhadap PKR masih sama seperit di zaman Deklarasi Permatang Pauh," tambahnya.

Sebagai anak jati Hulu Selangor yang masih berkampung di Ulu Yan, Dr Halili berkata amat sukar baginya untuk mempertahankan kredibiliti PKR.

Beliau mendakwa, ia memandang tidak ada apa pun yang telah dibuat oleh PKR untuk kesejahteraan pengundi Hulu Selangor dalam masa dua tahun parlimen ini dikuasai oleh PKR dan Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

"Saya mengetahui dan faham bahawa allahyarham wakil rakyat sebelum ini, uzur tetapi menghairan saya kenapa PKR tidak berbuat sesuatu bagi membantu pejabat beliau untuk memberi khimdat kepada pengundi di Hulu Selangor," tambahnya.

Sehubungan itu, Dr Halili berkata, terbukit yang PKR hanya sibuk merayu undi pada waktu pilihan raya sahaja tetapi mengabaikan amanah rakyat seperti yang dijanjikan masa kempen pilhanraya.

"Perkara sedemikian tidak ssepatutnya berlaku dan saya diberitahu oleh orang kampung saya bahawa mereka akan memastikan ia tidak akan berlaku lagi," tambahnya.

Sebab masuk Umno

Dr Halili juga mendakwa bahawa PKR hari ini dikuasai oleh kumpulan kecil pemimpinnya yang berfikiran sempit dan memajukan ideologi-ideologi berhaluan kiri yang tidak disenangi oleh orang Melayu khususnya dan rakyat Malaysia umumnya.

Sehubungan itu, beliau mendakwa bahawa sudah nyata lagi jelas, PKR bukan lagi sebuah wadah parti politik perjuangan "tetapi lebih condong kepada parti yang pentingkan kuasa, hingga tidak memperdulikan kesejahteraan rakyat walaupun diberi mandat untuk mentadbir di beberapa buah negeri."

Sebaliknya, kata beliau, pada masa yang sama, kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersungguh-sungguh dan ikhlas untuk membawa perubahan politik untuk Umno dan BN.

Ini, katanya, mendorong beliau terus membuat keputusan untuk menyertai Umno.


Malaysiakini

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Bismilah Hir Rahman Nir Rahim
  Dasar dilahirkan sifat “TAMAK” ,sampai mati pun sifat “TAMAK” akan ditanam bersamanya. Dari UMNO APCO dia datang ,akan pulang jua ke pangkuan UMNO APCO .
  Hati mana tak sedih , bila DR Haili berkorban masa , waktu , tenaga , wang ringgitnya untuk PKR ( bukan untuk rakyat )tidak di pandang oleh Pemimpin Pakatan Rakyat untuk beliau ( Dr Haili )di pilih untuk bertanding sebagai calon PRK Hulu Selangor . So eloklah beliau (Dr Haili ) pulang ke Pangkuan UMNO APCO . Orang macam ini lah akan jahanamkan rakyat dan wang rakyat jika jadi Pemimpin Wakil Rakyat . Tujuan naiwaitunya untuk berjasa kepada PKR hanyalah palsu ( baik kepada PKr . Ada udang sebalik mee maggie ) , hanya pikir pulusnya bukan untuk kepentingan Rakyat . Alhamdulilah pi berambus dan nyah kau wahai Dr Haili .Pi lah kerja sampai matilah kau (Dr Haili ) dalam UMNO APCO .Adiusss stupid Baghdad. E2 pasal Allah SWT tidak kenankan kau ( Dr Haili ) semasa PR Umum yang lalu , kerana niat kamu ( Dr Haili ) tidak ihklas . Hanya fikir fulus fulus fulus.

  ReplyDelete
 2. Siapa saja dari Pakatan terutama dari PKR yang dulu keluar UMNO masuk PKR kemudian masuk balik UMNO, semuanya dihukum Allah di bumi lagi, bila tak kan ada saekor pun katak2 itu yang akan diketengahkan oleh UMNO sebagai calon pilihanraya, apa lagi untuk merasa dicalonkan dalam apa jua pemilihan oleh UMNO. Semua katak memang tempatnya hanya layak untuk jadi tentera katak, tak kan boleh dipercayai untuk jadi jeneral. Katak hanya layak jadi tukang buat bising!

  Halili boleh bodek Najib sampai tualah lu jadi macai dalam UMNO. Sekarang katak2 tu semua jadi aset Najib, tapi berapa lama? Tak lama lagi katak2 tu semua akan jadi liabiliti!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post