P094 : Muhyiddin gagal mengotakan janjinya..

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) “.-Riwayat AhmadMuhyiddin persenda moral, kekayaan Zaid

Aidila Razak

Meskipun berjanji tidak akan berkempen dengan menyerang peribadi calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim, namun Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal mengotakan janji-janjinya itu.

Sebaliknya, serangan peribadi itu dikiaskan dalam bentuk puji-pujian kepada calon BN, P Kamalanathan.

“Dia tidak merokok, tak minum,” katanya kepada 500 orang pada ceramahnya di Ulu Yam Bharu, semalam apabila bercerita tentang ketokohan Kamalanathan.

Kata-kata Muhyiddin itu mendapat tepukan daripada penyokong yang jelas merujuk kepada Zaid yang sebelum ini mengakui bahawa dia pernah minum alkohol ketika bersama Umno.

“Seseorang calon semestinya seorang yang tidak membuat perkara yang tidak bermoral, sesuatu yang bertentangan dengan agamanya,” kata Muhyiddin.

Menurut timbalan pengerusi BN itu, bukan beliau yang menimbulkan isu alkohol itu tetapi meletakkan kesalahan di bahu media massa.

Walaupun berikrar tidak akan berkempen menyerang peribadi calon, Muhyiddin sebelum ini mempersoalkan kekayaan Zaid.

Mengulas pengumuman PKR yang memilih Zaid sebagai calonnya, Muhyiddin mendakwa bekas menteri itu dipilih kerana kekayaan.

Dakwaan itu menyebabkan Zaid mencabar Muhyiddin bersama beliau mengisytiharkan aset masing-masing.

Kekayaan Zaid sekali lagi ditimbulkan secara tidak langsung oleh Muhyiddin semalam apabila beliau berkata Kamalanathan seorang pemimpin yang tidak tahu hidup secara mewah.

“Tidak semua orang di Hulu Selangor hidup dalam kekayaan,” katanya dalam nada menyindir cara hidup Zaid jika dibandingkan dengan kebanyakan pengundi di kawasan itu.


Malaysiakini

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Well what do you expect from UMNO? The politics of UMNO is the politics of LIES, LIARS and MORE LIES!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post