RM100 : Shahrizat rasa Malu?

Shahrizat kata"Saya rasa malu bila terbaca (Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim) Guan Eng beri RM100 setahun kepada warga emas. Kalau nak dikira tak sampai RM10 sebulan. Pemberian itu kononnya sebagai pernyataan penghargaan. Sebagai menteri yang menjaga kebajikan saya rasa malu.

Mmm.. malu.. malu konon..

Awal-awal lagi Lim Guan Eng telah menerangkan kepada rakyat Pulau Pinang bahawa pemberian ikhlas RM 100 itu bolehlah dianggap sebagai hadiah ulangtahun kelahiran warga emas terbabit.

Tujuan pengagihan itu bukanlah untuk membasmi kemiskinan tetapi sekadar menunjukkan bahawa kerajaan Negeri Pakatan Rakyat menghargai warga emas Pulau Pinang.

Kalau Shahrizat mengatakan nilai warga emas pulau Pinang ialah kurang dari RM10 sebulan, itu jauh lebih baik dari tidak dihargai atau tiada nilai langsung..

Semasa Barisan Nasional memerintah Pulau Pinang adakah pernah mereka menghargai kehadiran atau keujudan Warga Emas yang banyak menyumbang untuk kerajaan Negeri Pulau Pinang?

Kecuali RM50 dan sehelai kain batik/pelikat selama 5 tahun sekali menjelang pilihanraya tiba, warga emas Pulau Pinang tidak pernah dihargai langsung oleh Barisan Nasional yang memerintah sebelum itu.. ini yang sepatutnya memalukan Shahrizat..

Shahrizat juga sepatutnya malu dengan dirinya sendiri kerana sebagai seorang Menteri beliau telah mengulas isu ini hanya mengikut logic akal beliau sahaja tanpa mengetahui tujuan sebenar pengagihan RM100 ini…

Dan kenyataan Shahrizat yang menawarkan Takziah buat warga Emas yang masih hidup boleh juga dianggap sebagai Kurang Ajar.....*******************************************


RM100: Shahrizat tawar takziah pada warga emas
Apr 6, 10

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, hari ini menyifatkan pemberian RM100 setahun kepada warga emas di Pulau Pinang sebagai suatu yang memalukan.

Katanya, ini kerana kerajaan negeri pimpinan DAP itu sebenarnya meletakkan nilai warga emas di negeri tersebut sebagai kurang daripada RM10 sebulan.

"Saya rasa malu bila terbaca (Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim) Guan Eng beri RM100 setahun kepada warga emas. Kalau nak dikira tak sampai RM10 sebulan. Pemberian itu kononnya sebagai pernyataan penghargaan. Sebagai menteri yang menjaga kebajikan saya rasa malu.

"Saya nak tawarkan ucapan takziah kepada warga emas di Pulau Pinang kerana nilai mereka kepada kerajaan Pakatan Rakyat hanya kurang daripada RM10 sebulan. Itulah dia nilai warga emas di Pulau Pinang," katanya kepada pemberita, di Seremban hari ini.

Beliau ditemui selepas mendengar taklimat program pembasmian kemiskinan dan kebajikan Negeri Sembilan di Bilik Gerakan, Wisma Negeri di Seremban yang turut dihadiri Menteri Besar Datuk Mohamad Hasan, Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Razak Mansor, dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mat Ali Hassan.

Menyifatkan pemberian itu bukan saja tidak membantu membasmi kemiskinan, jumlah RM100 itu juga katanya tidak dapat menampung keperluan warga emas terbabit.

"Tapi bila saya datang ke Negeri Sembilan di bawah kerajaan BN (Barisan Nasional) yang dipimpin Menteri Besar Datuk Mohamad Hasan, saya dapati program pembasmian kemiskinan dan kebajikan lain di negeri ini berjalan begitu baik sekali.

"Saya nak ucapkan tahniah kepada Menteri Besar Negeri Sembilan kerana mengikut rekod kami pencapaian Negeri Sembilan dalam program untuk pembasmian kemiskinan begitu baik sekali berbanding kerajaan Pulau Pinang di bawah kerajaan pakatan pembangkang," katanya.

Beliau berkata, sehingga 25 Mac lalu hanya terdapat 95 keluarga dikategorikan miskin tegar di Negeri Sembilan dan 646 di dalam kategori miskin iaitu pendapatan isi rumah di bawah RM440 sebulan.

"Ini menunjukkan program jaringan keselamatan sosial Negeri Sembilan begitu berkesan sekali dalam membasmi kemiskinan di negeri itu. Kita berharap akan mencapai sasaran NKRA (Bidang Keberhasilan Utama Negara) kita untuk pembasmian kemiskinan tegar dan miskin di Negeri Sembilan pada hujung tahun ini," katanya.


Bernama

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. hidung mumi yang terpacak dah terpenyet dengan buah anak sungai derhaka

  ReplyDelete
 2. mamak betina ini tak pernah susah, orang tua kat kampung kalo boleh dapat rm100 dah boleh makan kurang2 seminggu dua la wei.

  aku dah kata puak mamak kebanyakanya kedekut, nak dapat rm1 dari sekor mamak? ko tunggu sampai tua la.

  ReplyDelete
 3. mamak shahrizat padukang patut malu pada diri sendiri. Kalah pada Nurul Izzah kemudian bodek pak najib jadi menteri.
  pada orang susah RM 100 besar maknya.
  pada hang mamak, sepasang coli dan spender hang berharga RM 100 kut?

  ReplyDelete
 4. AKU SOKONG KAKAK IZAT JALIL,MALU AKU ORANG MISKIN SANGGUP TERIMA RM 100.RM 100 LAYAK CAMPAK KAT PELACUR JALAN TAIB JA.TAK GITU KAK IZAT JALIL.GINCU KAKAK IZAT JALIL KOMAN KOMAN PUN 300 RM.....

  TAK SEDAQ DIRI BETINA TUA GANYUT NI...HANG ORANG KAYA ADA AAPA PADA RM 100 TU...COLI HANG PUN 500 RM, SELUAR DALAM HANG 2000RM...


  TUNGGU HANG JATUH PAPA KEDANA NANTI...JADI PELACUR JALANAN KOT...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post