Sistem tender terbuka Pulau Pinang tidak Telus konon..

Lagi kenyataan busuk perut atau dengki dari pembangkang Pulau Pinang..

Ketua Pembangkang Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim (UMNO/BN-Penaga), menuduh kononnya Kerajaan Pulau Pinang tidak telus dalam menjalankan sistem tender terbuka yang diamalkan oleh kerajaan PR setakat ini.

Tidak telus bagaimanakah yang dimaksudkan oleh Dato Azhar itu? Adakah kerajaan negeri Pulau Pinang perlu membentangkan kesemua sebutharga projek-projek yang di tender sebelum tarikh tutup sebutharga? Agar senang Dato Azhar memaklumkan kepada kawan-kawannya yang menjadi kontraktor sebutharga yang paling rendah agar memudahkan kawan-kawannya menyediakan sebutharga yang lebih rendah lagi?

Adakah Dato Azhar mendakwa tidak telus kerana beliau tidak dapat melihat dan mengetahui sebutharga terendah bagi sesuatu projek?

Dimaklumkan biasanya kerajaan negeri akan menyelidiki dulu latar belakang syarikat dan projek-projek yang telah dijalankan mereka biarpun sebutharga mereka adalah yang terendah.

Dato Azhar sepatutnya merasa malu mempertikaikan system e-tender yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang sekarang kerana semasa UMNO/BN menguasai Pulau Pinang yang dilaksanakan ialah system e-kroni atau e-kabel.. iaitu projek-projek hanya dianugerahkan kepada kroni-kroni mereka sahaja dan untuk mendapatkan projek mestilah mempunyai kenalan dalam MT UMNO..

Mungkin tidak telus kerana ianya telah mengakibatkan ramai kroni-kroni UMNO/BN yang semasa UMNO/BN memerintah dulu mendapat projek secara terus kini terpaksa bersaing untuk mendapatkan projek..

Dan ramai juga kontraktor kroni UMNO/BN hampir gulung tikar kerana tidak mampu bersaing dengan lain-lain kontraktor yang sedia ada..

Kerana dulu mereka hanya perlu mengambil projek yang ada dari UMNO/BN kemudian sub pula kepada kontraktor-kontraktor yang sedia ada, mereka hanya goyang kaki mengambil komisyen.. Kini tiada lagi suasana begitu..

Mengenai setiap syarikat yang mendapat tender bagi projek bernilai lebih RM10 juta, perlu memberi sumbangan tak payah nak pertikai la.. UMNO/BN lebih teruk.. tak kira berapa nilai projek, komisyen perlu diberikan..

Jadi Dato Azhar janganlah jadi macam ayam Jantan bekokok berdegar-degar tapi ekor penuh tahi..

Tapi kalau Dato Azhar mengatakan system e-tender itu tidak telus tak apalah.. asalkan majoriti kontraktor-kontraktor yang diawal PR mengambil alih pemerintahan Pulau Pinang berduka kerana takut kehilangan sumber pendapatan kini gembira kerana mereka bukan lagi sub-kontraktor kepada kontraktor UMNO..

Dan ramai juga diantara mereka kini boleh dilihat berada bersama penyokong PR dalam program-program anjuran PR…..


***************************************

BN: Sistem tender terbuka Pulau Pinang tak telus
Mei 4, 10 4:33pm

Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim (BN-Penaga) hari ini mempertikai tindakan kerajaan negeri Pulau Pinang dalam pemberian beberapa tender yang didakwanya tidak telus.

Beliau mendakwa tindakan itu langsung tidak menggambarkan kerajaan negeri mengamalkan sistem tender terbuka yang berlandaskan prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus).

"Bagi tender satu projek di Taman Perindustrian Batu Kawan, ada lima syarikat yang memohon tender itu.

"Tetapi syarikat yang berada pada kedudukan kelima yang dipanggil oleh Ketua Menteri (Lim Guan Eng) untuk rundingan," katanya ketika membahaskan usul Terima Kasih Ucapan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas pada Persidangan Dewan Undangan Negeri di Georgetown, hari ini.

Selain itu, Azhar mendakwa bagi projek Bukit Jambul Country Club, tender diberikan kepada syarikat Taiyo Resort (KL) Bhd walaupun terdapat beberapa syarikat lain yang disenarai pendek.

"Terdapat syarikat yang mempunyai keupayaan dan telah membuat keuntungan besar tidak dipilih, sebaliknya kerajaan negeri memilih syarikat yang mempunyai masalah kewangan," katanya.

Sehubungan itu, Azhar meminta kerajaan negeri mendedahkan minit mesyuarat berhubung pemberian tender bagi projek itu.

Azhar turut mempertikaikan manifesto DAP yang yang menyatakan bahawa setiap syarikat yang mendapat tender bagi projek bernilai lebih RM10 juta, perlu memberi sumbangan.

"Sumbangan itu untuk siapa, kerajaan negeri atau masuk poket siapa?" katanya.


- Bernama

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post