Tuduhan Liwat : Keterangan Saiful Bercanggah Lagi!!

Keterangan Saiful Bercanggah, Prosiding Ditangguh Lagi

KUALA LUMPUR 11 Mei -Prosiding kes fitnah 2 Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Jalan Duta bersambung pagi ini selepas ditangguhkan semalam selepas peguam bela Karpal Singh memohon penangguhan untuk membuat penghujahan bagi mendapatkan beramaran Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Antara pemimpin Pakatan Rakyat hadir memberikan sokongan pada pagi ini ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang.

9.15 Pagi - Saiful memberikan keterangan bahawa semua kenyataannya telah direkodkan oleh pegawai polis Jude Pereira semenjak 29 Jun 2008

9.15 Pagi - Saiful keluar daripada kandang saksi selepas Karpal memohon untuk mendapatkan keterangan yang telah dibuat kepada polis

9.29 Pagi - Karpal mempertikaikan kenyataan Saiful kerana menurutnya kenyataan yang dibuat di mahkamah berbeza dengan kenyataan yang dibuat kepada polis.

Menurut Karpal, Keterangan Saiful kepada polis adalah "tanpa kerelaan" yang mana kesalahan tersebut di bawah seksyen 377(B) kanun acara jenayah.

Dalam hujahnya, Saiful mendakwa hubungan seks yang dilakukan itu adalah tanpa kerelaannya, manakala Anwar pula didakwa menurut Seksyen 377b atas kesalahan mengadakan hubungan di luar tabii, maka berlaku percanggahan antara dakwaan dan kenyataan Saiful.

9.33 Pagi - Karpal mahukan keterangan tersebut dibawa ke dalam mahkamah untuk siasatan lanjut.

9.54 Pagi - Hakim Mohd Zabidin Md Diah meminta tempoh sama ada untuk memberikan kenyataan saksi Saiful

Mahkamah membuat keputusan menangguhkan perbicaraan sehingga esok pagi

Semalam, prosiding soal balas Saiful ditangguhkan selepas tiga jam apabila pihak pembelaan telah dinafikan dengan senarai saksi.

Hari ini, prosiding tamat dalam masa tidak sampai satu jam apabila Karpal mempertikaikan tuduhan yang dikenakan terhadap Anwar samada "tanpa kerelaan" atau sebaliknya.

Karpal turut meragui kenyataan Saiful yang bercanggah dan tidak konsisten di dalam mahkamah dan keterangannya kepada polis.

Zabidin menangguhkan perbicaraan mahkamah hingga esok pagi bagi membuat keputusan sama ada keterangan Saiful itu boleh dirujuk ke mahkamah.


TVSelangor

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. ASD,

  Kau nak kutuk si Saifool tu kalau ia pun tengok2 sikit la, kau tak kesian ke tengok budak tu sampai lebam dahi dia sental kat buntat nak bagi nampak hitam konon dia tu warak tapi warak buatan. Hah! sekarang baru padan muka dia lebam dahi dikerjakan si Karpal depan hakim tak pasal2 Najib pulak yang nak kena saman....tih3. Tu lepas ni aku rasa mau pulak si saifool ni kena cas defamation kata doktor bohong...satu hal lagi lah jawabnya....

  ReplyDelete
 2. ini konspirasi nak tutup kes bunuh altantuya...
  spin BN...

  ReplyDelete
 3. FMZam..

  Tu kira kutu agak-agak la tu..

  Pasal dahi lebam ni aku pernah tertipu sekali..

  Betul-betul aku sangka kawan yang aku baru kenal tu warak atau sembahyang tak tinggal..

  Ramai kawan-kawan yang kondem dia tapi aku defend dia.. sampai satu hari tu aku tanya kat dia pasal apa dahi dia lebam.. err aku tanya pasal aku nampak dia selalu tinggal sembahyang..

  Dia kata lebam tu pasal kemalangan.. Ciss!! aku tertipu rupanya..

  Lebam dia betul-betul macam lebam kat dahi Saiful tu lah..

  ReplyDelete
 4. berkaitan saiful...dalam perkara ini kita tunggu dulu siapa salah siapa benar...masih dalam perbicaraan mahkamah belum buat keputusan lagi....jangan buat penghakiman dulu

  ReplyDelete
 5. sebab u selalu kena tipu lantas u pun menghunuskan pedang ...menderhaka.....yo..yoo jangan gitu banggggg.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post