Asal usul negara haram Zionis Israel.

Dicatat oleh Mat Amin

Sejak 3500 tahun Sebelum Masehi, Palestin telah didiami oleh orang-orang Arab Palestin. Ia terletak berhampiran dengan Laut Mediterranean di sebelah barat, Lubnan di utara, Syria dan Jordan di sebelah timur dan Laut Merah serta Semenanjung Sinai di sebelah selatan.

Kedudukannya amat strategik kerana ia terletak di tengah-tengah kawasan telaga minyak yang paling kaya di dunia. Ia juga sebagai batu loncatan ke Benua Asia dan Afrika. Oleh itu banyak negara barat mengidam-idam untuk menguasainya.

Oleh sebab-sebab di atas maka pendudukan kaum zionis Israel ke atas wilayah suci Palestin bukanlah satu perkara yang kebetulan, melainkan sudah lama dirancangkan secara rapi oleh kaum Zionis Yahudi.

Gerakan ini bermula dari tahun-tahun 1890-an dan memakan masa setengah abad lamanya dengan mendapat sokongan daripada sesetengah negara barat khasnya imperialis British dan imperialis Amerika Syarikat.

Kerana sebab-sebab sejarah, bangsa Yahudi tinggal bertaburan di dunia khasnya di Jerman, Amerika, Russia dan lain-lain.

Kaum Zionis sudah lama berangan-angan hendak mendirikan sebuah negara Yahudi agar semua orang Yahudi di seluruh dunia menetap di situ.

Palestin adalah negara yang dipilihnya. Ini telah mendapat sokongan kuat daripada British kerana ia ingin mempertahankan kedudukan imperialisnya di Timur Tengah serta mengawal Terusan Suez.

Manakala imperialis Amerika Syarikat juga ingin menguasai kawasan Timur Tengah yang kaya dengan sumber alamnya. Demi mencapai kepentingan masing-masing, British dan Amerika telah memberi sokongan yang kuat dan saling bersubahat dalam komplotan mewujudkan negara Zionis Israel.

Demi mencapai niat jahatnya, kaum Zionis telah menggunakan bermacam-macam siasat yang kejam dan lunak. Mula-mula ia cuba memperdaya orang ramai dengan membuat propaganda-paropaganda konon orang Yahudi di seluruh dunia menderita penindasan.

Dengan itu ia cuba mendapat simpati agar orang-orang Yahudi dibenarkan membentuk negara sendiri. Untuk memaksa orang-orang Yahudi berpindah beramai-ramai ke Palestin, kaum Zionis bahkan berkomplot dengan Kerajaan Czar Russia dan Kerajaan Nazi Hitler di Jerman supaya melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi di sana.

Misalnya, selepas Perjanjian Program Kishinev pada tahun 1903, 45 orang Yahudi di Russia telah dibunuh. Selepas Perjanjian Haavara antara pertubuhan Zionis Sedunia dengan Kerajaan Nazi Hitler di Jerman pada tahun 1933, penindasan ke atas orang Yahudi di Jerman semakin diperhebat.

Pembunuhan besar-besaran ke atas orang Yahudi Dalam Perang Dunia Kedua oleh Nazi Hitler adalah sebahagian daripada komplotan untuk memindahkan orang Yahudi ke Palestin.

Selepas Perang Dunia Pertama iaitu pada tahun 1917, Britain telah mengisytiharkan apa yang disebut Pengumuman Balfour yang membenarkan orang Yahudi bermastautin di Palestin.

Dan pada tahun 1922 pula, Palestin dikuasai oleh imperialis British. Dengan ini ia membenarkan seramai 16,500 orang Yahudi masuk ke Palestin tiap-tiap tahun.

Pada tahun 1946, Jumlah penduduk Yahudi di Palestin meningkat menjadi 678,000 orang manakala penduduk Arab Palestin 1,269,000 orang.

Justeru dengan mendapat tunjangan imperialis British, maka kaum zionis baru begitu berani menjangkaukan kuku syaitannya ke dalam wilayah Palestin dan berani bertindak dengan sewenang-wenangnya terhadap rakyat Palestin.

Mereka bahkan telah menubuhkan sebuah organisasi pengasas bernama “Haganah” yang bertugas mengusir rakyat Palestin serta merampas tanah-tanah rakyat Arab yang sudah turun temurun bercucuk tanam di situ. Ini telah mendatangkan malapetaka yang tak terhingga ke atas rakyat Palestin.

Pada bulan November 1947, Bangsa-bangsa Bersatu di bawah pengaruh Amerika Syarikat dan British telah membahagikan Palestin menjadi dua – 42.88% tanah Palestin diberika kepada Arab Palestin, manakala kira-kira 57% diserahka kepada kaum Zionis.

Pada bulan Mei 1948, kaum Zionis Yahudi pun mengisytiharkan penubuhan negara Israel.

Tapi ini masih tidak memuaskan hatinya lagi. Demi mencapai ambisinya, mereka terus menggunakan taktik keganasan dan kekerasan untuk mengusir penduduk Arab dari Palestin serta memperluaskan wilayahnya dengan mencapluk wilayah Arab Palestin.

Justeru dengan cara-cara inilah, akhirnya penduduk Arab Palestin hanya tinggal 300,000 orang sahaja, manakala lebih daripada 2 juta lainnya telah kehilangan tempat tinggal dan 80% tanah Palestin juga telah dirampas.

Meraka yang kehilangan tempat kediaman kebanyakannya menjadi pengungsi di negara-negara lain, khasnya di khemah-khemah pelarian Jordan, Lubnan, Mesir dan negara-negara Arab lainnya.

Inilah latar belakang bagaimana kaum Zionis Israel selangkah demi selangkah mencapluk negara Palestin. Pendek kata negara Israel didirikan di atas tulang belulang rakyat Palestin dan rakyat Yahudi yang dipergunakan kaum Zionis dengan kerjasama British dan Amerika Syarikat.


Kini dan Silam

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Saudara,
  Sebelum tanya soalan, saya ingin minta maaf kalau soalan saya menyingung perasaan saudara. Dari apa yang saya dapat tahu, 12 dari 13 nabi dalam Al-quran adalah orang yahudi. Jadi kenapa orang yahudi disebut yahudi laknatullah. Tuhan juga telah cipta mereka sebagai manusia yang paling pintar di dunia. Dan saya juga faham bahawa 12 nabi itu adalah dari baitulmuqadis di mana lebih kurang 4 ribu tahun dulu kaum yahudi pernah bermaustin.

  Pencari kebenaran

  ReplyDelete
 2. shlim
  saudara,
  sebenar kita tidak cakap benar, kitab telah menyatakan bahawa yahudi telah tinggal di palestin sebelum orang arab

  ReplyDelete
 3. saudara Miako@ Shu Ting

  memang benar bahawa Yahudi telah tinggal lama di Palestin tetapi dengan masalah dan sikap bangsa ini maka mereka telah dihalau keluar oleh kerajaan-kerajaan semasa yang kuat. Jika benar mereka sejak dulu menetap di palestina dan kini mahu kembali kenapa mereka bersikap seperti nazi kepada orang palestin. tidak boleh hidup rukun damai?

  mengenai pembunuhan beramai-ramai (holocaust), kejadian tersebut masih samar dan dikatakan tiada langsung wujud. berikut catatan Jamie McCarthy mengenai kejadian tersebut:

  "Starting in 1942, the Jews began circulating rumors that they were all being killed. These rumors filtered through various news agencies, from various sources.

  By 1945, the Jews had forged tens of thousands of Nazi documents, all "proving" that the Nazis had committed mass murder. The Jews invented the whole thing in a whirlwind effort. They invented the places where the gassings took place. They researched and invented the techniques that were used. They forged photographs and wove them into the documentary record.

  Their Jewish chemists figured out which perfectly ordinary buildings would be palmed off as gas chambers. They forged reports of how well the gassing operations were going. They forged reports to Hitler saying that the Eastern territories were free of Jews.

  They forged inventories of the morgues, saying there were showerheads and gas-tight doors in them. They forged the whole story about SS guards being taken to a special camp to get them used to the idea of killing Jews.

  Everything, every bit of it, forged."

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post