Kerajaan Tiada Duit untuk Biasiswa, tetapi ada Duit Membina Istana dan Bangunan Parlimen.

Datuk Seri Nazri Aziz hari ini mengakui bahawa kerajaan tidak mempunyai keupayaan bagi membiayai pengajian para pelajar yang bijak yang semakin ramai dinegara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata rakyat perlu menerima hakikat ini walaupun ianya merupakan satu keputusan yang tidak disenangi ramai.

"Kita harus mengatakan yang sebenarnya. Kita tidak mampu menanggungnya. Sama seperti bagaimana ibu bapa yang tidak mampu menghantar anak mereka ke luar negeri untuk melanjutkan pengajian mereka, kerajaan kini tidak mampu menanggungnya.

"Kita tidak mempunyai keupayaan dari segi kewangan yang membolehkan kita untuk menghantar setiap pelajar cemerlang ke luar negeri," katanya lagi.

Nazri, yang adalah menteri yang bertanggung jawab terhadap Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (PSD) , beliau menjelaskan keputusan cabinet yang telah membatalkan 1,500 tawaran Biasiswa yang telah ditawarkan kepada para pelajar yang akan mengambil Sarjana di Luar Negeri.

Dia menegaskan kerajaan telah menghabiskan berbilion ringgit untuk menyediakan biasiswa pada setiap tahun dan kini tidak lagi mampu untuk menyediakannya kerana semakin ramai pelajar yang cemerlang. – The Malaysian Insider

Itu kata Nazri Aziz, katanya kerajaan kini tidak lagi mampu untuk menyediakan biasiswa bagi membiayai pelajar yang cemerlang untuk menyambung pelajaran keluar negeri.

Kalau Kerajaan sendiri sudah tidak mampu menyediakan biasiswa untuk menyambung para pelajar yang cemerlang menyambung pelajaran keluar negeri, kepada siapa lagi Ibu Bapa hendak berharap?

Biasiswa diperlukan oleh para pelajar yang bijak kerana ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyara kos pengajian mereka, dan bagi ibu bapa yang mampu mereka tidak memerlukan biasiswa untuk membiayai pengajian anak mereka.

Nampaknya anak-anak yang ibu bapanya terdiri dari orang yang miskin akan terus berada didalam kepompong kemiskinan kerana mereka tidak mampu untuk membiayai pengajian anak mereka ke peringkat yang lebih tinggi, bagi mendapat pekerjaan dengan pendapatan yang lebih tinggi.Sesuai dengan cita-cita Najib untuk menjadikan negara ini Negara berpendapatan Tinggi dalam masa yang sama harga barang juga tinggi..

Kasihan anak bangsaku..

Kerajaan tidak lagi mampu untuk membiayai Biasiswa mereka untuk meneruskan pengajian.. tetapi cuba baca berita dibawah..


Kos bina Istana Negara baru naik sekali ganda

June 14, 2010
KUALA LUMPUR, 14 Jun — Kos pembinaan Istana Negara yang baru kini bernilai lebih RM800 juta, termasuk kos menaik taraf jalan dan pembinaan persimpangan bertingkat, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Yong Khoon Seng berkata perubahan kos itu, berbanding kos asal RM400 juta diumumkan sebelum ini, disebabkan kos asal tidak meliputi harga rundingan dan tidak menyeluruh.

Beliau berkata pembinaan bangunan baru di Jalan Duta itu terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu Kompleks Istana Negara bernilai kira-kira RM650 juta, persimpangan bertingkat (RM130 juta) dan menaik taraf jalan (RM32.5 juta).

“Istana Negara merupakan mercu tanda dan simbol kebanggaan sistem pemerintahan Raja Berpelembagaan di Malaysia yang mana kemudahannya mestilah melibatkan aspek keselamatan dan ciri-ciri estetika khusus. – Berita penuh baca di SINI


Dan juga sila baca berita ini

Parlimen pindah ke Putrajaya, kos RM800 juta

June 09, 2010
KUALA LUMPUR, 9 Jun – Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan membina bangunan baru Parlimen di Putrajaya manakala bangunan sedia ada akan dibaik pulih dan dikekalkan sebagai bangunan warisan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Katanya belum ada sebarang keputusan muktamad dibuat berhubung perkara itu.“Benda ini akan dibawa balik ke Jemaah Menteri untuk dibincangkan, kita akan timbang dari semua aspek dan fikir cara mana yang terbaik tetapi belum ada keputusan muktamad mengenainya,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata pembinaan bangunan baru Parlimen dijangka menelan kos RM800 juta manakala RM150 juta pula diperlukan untuk menaik taraf bangunan Parlimen sedia ada.

berita penuh sila baca di SINI


Nampaknya kerajaan Barisan Nasional lebih mementingkan untuk membina Istana dan juga Bangunan Parlimen yang baru sedangkan untuk menjadikan Negara ini maju kita memerlukan lebih ramai cerdik pandai yang memerlukan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran.

Mereka lebih mementingkan membina Istana dan Bangunan Parlimen yang baru yang sudah tentunya menjanjikan komisyen buat kroni mereka dari memberikan biasiswa buat anak Bangsa Malaysia..

Mereka lebih pentingkan komisyen buat kroni dari melahirkan pelajar yang cemerlang yang akan memimpin Malaysia di masa hadapan..

Bila agaknya Kerajaan Barisan Nasional ini akan sedar bahawa Istana yang baru dan Bangunan Parlimen yang baru itu tidak akan membawa kita kemana..

tetapi.. BEHIND EVERY GREAT NATION THERE IS A GREAT PEOPLE...

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. ooiii nazri,kembalikan duit rakyat..salurkan duit kami dengan betul..ingat rakyat ni gaji besar mcm ko ke???
    ape faedahnye nak bina istana negara & bangunan parlimen baru??boleh ke rakyat gunakan??klu dh nak buat baik pulih bangunan parlimen,buat ape nak bina bangunan baru??ko ingat duit tu bapak ko yg punye..mmg UMNO ni Celaka!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. itulah kerja penyamun.. aku sedih melihat kerajaan yg semakin rakus menyedut hasil negara utk tembolok mereka.. Wahai Menteri2 BN... harta tu bukan bapak korang yg punya...!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post