Najib, Muhyiddin dan UMNO tak tahu malu.

oleh Merah Hitam

Pada hari Jumaat 28 Mei, diberitakan kapal Marvi Marmara dari Turki yang membawa beratus-ratus sukarelawan pro-Palestine dan barang-barang untuk penduduk Gaza telah di serang oleh komando Israel.Ada 12 sukarelawan dari Malaysia dalam kapal itu.

Di fahamkan, kesemua 12 sukarelawan itu telah sanggup tidak pulang langsung (mati syahid) ke tanah air kerana keinginan yag begitu tinggi untuk membantu rakyat Gaza yang setiap detik kehidupan mereka di zalimi oleh Israel.

19 sukarelawan terutamanya dari Turki telah syahid dimakan peluru ganas komando Israel...yang telah tahu lebih awal bahawa semua mereka memang tidak bersenjata.

Seluruh dunia telah mengadakan protest membantah serangan keatas semua sukarelawan di kapal itu.Demonstrasi bukan saja di Turki,tetapi turut diadakan hampir seluruh Eropah seperti Sweden, Perancis, Amerika, Korea dan Jepun.

Kita di Malaysia pun merancang adakan demo juga.Tetapi....awal-awal lagi ketua polis Wilayah, telah keluarkan amaran supaya rakyat jangan keluar ke jalanraya. (Ada yang kata celaka dan laknat Allah kepada KP).Rakyat nak keluar demo untuk suarakan bantahan pada kejahatan Israel pun dilarang....Walaupun ada larangn dan ugutan dari lori merah, rakyat tetap turun ke jalan raya menuju ke ke kedutaan Amerika ,iaitu penyokong dan pembela terkuat Israel.Tekanan demi tekanan, akhirnya, semua sukarelawan yang ditahan terpaksa di bebaskan oleh pihak berkuasa Israel.Alhamdulillah....

Kerajan Turki awal-awal telah buat pengumuman membantah kejahatan Israel...tetapi PM Malaysia dikatakan lembab dan terhegeh-hegeh untuk mengeluarkan kenyataan membantu rakyatnya yang sedang dalam kesusahan. Dan bila semua 12 orang dibawa dengan bas ke sempadan Jordan, Kerajaan masih belum memutuskan cara yang lebih cepat membawa mereka pulang ke Kuala Lumpur.

Banyak sangat alasan...Akhirnya mereka menaiki pesawat biasa dan tiba di KLIA pada hari Ahad 6 Jun jam 6 pagi.


Bila 12 sukarelawan tiba, barulah pemimpin UMNO/BN ni di katakan sibuk menjemput di KLIA dan PM sendiri jemput sarapan bersama.Ketika itu, sibuk jugalah media-media pengampu memberi liputan peristiwa kepulangan itu.Ada yang naik loya dengar Pemuda UMNO kata nak ajak 12 sukarelawan buat roadshow satu Malaysia.....

Ramai yang kata, PM @UMNO/BN ni memang ambik kesempatan dari keberanian 12 sukarelawan itu untuk mengukuhkan kedudukannya bagi PRU13 nanti. Agaknya mereka tak tau malu kah? Patutnya, kerajaan sediakan budget kewangan dan siap-siap hantar sukarelawan tu ke Palestine dari dulu lagi...lagi awal dari hantar Dr Muzafar ke bulan.....

Ni tidak. Rakyat terpaksa buat roadshow sendiri cari duit untuk dibawa ke Gaza.Bila aktiviti mereka diiktiraf masyarakat dunia, barulah pemimpin nak bertenggek diatas segala usaha mereka.....

P/s:Tak mustahil 12 sukarelawan dapat pangkat Datuk dan diguna kempen untuk PRU13 nanti.

Kalau betul PM ikhlas nak bantu Gaza, bebaskan dulu tahaan ISA Sammmsudin Sulaiman yang dah ditahan 8 tahun tanpa bicara di Kem Kamunting.


Rakyat Marhaen

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post