Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu?

KUALA LUMPUR: Status Tian Chua kini menjadi persoalan, sama ada beliau kekal sebagai ahli parlimen Batu, apabila Mahkamah Tinggi di sini Jumaat lalu, mengurangkan denda dari RM3,000 dan penjara enam bulan kepada denda RM2,000 kerana kesalahan menggigit seorang anggota polis tiga tahun lalu.

Keputusan hakim Ghazali Cha itu menimbulkan kekeliruan di kalangan pakar perundangan di mana ada yang mengatakan beliau gugur sebagai ahli parlimen dan ada yang kata tidak.

Ahli Parlimen dan juga peguam Lim Lip Eng memberitahu semalam bahawa tidak perlu kepada pakar perundangan untuk mentafsir Artikel 48 Perlembagaan Persekutuan.

Artikel 48 menyebut mana-mana ahli-ahli parlimen yang didapati melakukan kesalahan jenayah dan dijatuhi hukuman penjara lebih dari setahun dan didenda RM2,000 maka lucut jawatannya sebagai ahli parlimen.

"Anda tidak perlu menjadi seorang peguam untuk menafsir artikel ini. Berkemungkinan pilihan raya kecil parlimen bakal di adakan," kata pemimpin DAP itu.

Perlu penjelasan lanjut daripada hakim

Para peguam Tian Chua kini dalam proses mendapatkan penjelasan daripada hakim berhubung penghakimannya, di mana beliau mengurangkan denda RM3,000 bagi mengelak pilihan raya kecil di adakan.

Amer Hamzah, salah seorang peguam Tian Chua berkata, "kami sekarang ini sedang mendapatkan penjelasan lanjut daripada hakim tersebut. Kami harap mendapat penjelasan secepat mungkin," katanya.

Sementara itu, Lim berkata memandangkan hakim telah memberi gambaran bahawa beliau tetap dengan keputusannya maka Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) boleh memutuskan sama ada kerusi Batu menjadi kosong.

Beliau berkata, "keadaan sebegini menunjukkan sama ada hakim membuat kesalahan atau beliau mahu Tian Chua memilih di antara penjara atau membayar denda. Tian Chua memilih untuk membayar denda dan beliau telah pun membayarnya. Ini tidak boleh ditarik balik.

"Memandangkan hakim telah membuat penghakiman maka beliau tidak boleh mengkaji semula. Jadi sekarang ini terpulang kepada SPR untuk membuat keputusan," katanya.

Ahli Parlimen Puchong dan juga seorang peguam Gobind Singh Deo juga berkata, pilihan raya kecil tidak dapat dielak apabila Tian Chua didenda sebanyak RM2,000.

Bapanya, juga seorang peguam dan Pengerusi DAP Karpal Singh bersetuju dengan penafsiran itu dan Tian Chua telah terbatal dari jawatannya dari sudut perlembagaan.

Beliau merujuk kepada kes Ahli Parlimen DAP Fan Yew Teng pada tahun 1975 di mana Speaker Dewan Rakyat telah mengisytiharkan kerusi parlimen Menglembu kosong selepas Fan di dapati bersalah di bawah Akta Hasutan dan didenda RM2,000.

Bagaimanapun, pakar undang-undang perlembagaan Profesor Emeritus Datuk Dr Shah Faruqi dari Universiti Teknologi Mara mempunyai pandangan yang berbeza tentang perkara ini.

Pada tahun 1993, penghakiman yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan yang menafsir "tidak kurang dari lima tahun" bermaksud lebih dari lima tahun. Jika dikaitkan dengan kes Tian Chua bermaksud denda RM2,000 itu tidak memberi kesan kepada statusnya.

Amer, bersama seorang lagi peguam Tian Chua, Ranjit Singh berhujah dengan penghakiman ini dan mereka diberitahu bahawa hakim akan menemui parti-parti yang terbabit jam 8.30 pagi Isnin ini.

PKR bersedia hadapi pilihan raya kecil

Sementara itu, Pengarah Pilihanraya PKR Fuziah Salleh ketika dihubungi berkata parti bersedia menghadapi pilihan raya kecil jika SPR memutuskan demikian.

"Kami sentiasa bersedia," katanya, tetapi berharap mahkamah boleh mengkaji semula keputusannnya kerana pilihan raya kecil akan menelan wang para pembayar cukai yang banyak.

Parti-parti dari komponen Pakatan Rakyat telah mencatat kejayaan dalam lapan dari 11 pilihan raya kecil sejak dua tahun lalu, dengan yang terbaru, DAP memenangi kerusi parlimen Sibu, Sarawak Mei lalu.

Kawasan parlimen Batu mengandungi para pengundi yang bercampur, di mana Melayu 44%, Cina 20% dan India 18%. Pada pilihan raya umum yang lalu, Tian Chua menewaskan Lim Si Pin dari Gerakan dengan marojiti besar 9,455 undi.


Free Malaysia Today

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post