Rombakan Kabinet : Khairy terpinggir lagi.....

Kesian kat Ketua Pemuda UMNO ni.. tak ada satu jawatan dalam kabinet pun Najib bagi kat dia..

Ingatkan dia nak dilantik sebagai Menteri Pertahanan pasal dia dah tamat latihan sebagai Askar Wataniah hari tu.. rupa-rupanya Najib tak pandang langsung..


Khairy sewaktu perbarisan tamat latihan Askar Wataniah.

Kabinet: Tee Keat digugur..

KUALA LUMPUR, 1 Jun — Dalam rombakan yang dilihat tidak mengejutkan ramai, Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha dilantik sebagai Menteri Pengangkutan bagi menggantikan Datuk Seri Ong Tee Keat.

Ong (gambar) yang tewas dalam pemilihan semula MCA bagi jawatan presiden digugurkan. Beliau memegang jawatan itu sejak 2008.

Kong, yang turut gagal dalam persaingan jawatan timbalan presiden, kini merupakan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Tempat beliau digantikan oleh Datuk Wira Chor Chee Heung yang kini merupakan timbalan menteri kewangan.

Chor pernah dikaitkan dengan isu projek Zon Bebas Pelabuhan Klang dan turut memenangi pemilihan jawatan Naib Presiden MCA Mac lalu.

Rombakan ini sebahagiannya berhubung kait dengan perubahan barisan kepimpinan MCA yang diadakan Mac lalu bagi menyelesaikan krisis dalaman parti itu.

Pengumuman perubahan anggota jemaah menteri persekutuan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang ini.

Rombakan menteri hanya membabitkan pemimpin MCA.

Kenyataan dikeluarkan Jabatan Perdana Menteri menyebut, Perdana Menteri mengumumkan penamatan pelantikan Ong sebagai Menteri Pengangkutan dan Datuk Wee Jeck Seng sebagai Timbalan Menteri Belia dan Sukan dalam rombakan Kabinet yang berkuat kuasa Jumaat ini.

Istiadat mengangkat sumpah jawatan akan diadakan 3.30 petang di Istana Negara, Jumaat ini.

Rombakan kali ini hanya membabitkan pelantikan tujuh orang termasuk dua Ahli Parlimen sebagai timbalan menteri persekutuan.

Perdana Menteri mengumumkan pelantikan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz dari Parti Progresif Penduduk (PPP) sebagai Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan Timbalan Presiden MIC Senator Datuk G. Palanivel sebagai Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komuniti.

Palanivel yang tidak diberikan tiket untuk bertanding semula pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor April lalu pernah memegang jawatan timbalan menteri sehingga Mac 2008.

Ahli Parlimen Serian Datuk Richard Riot pula dilantik sebagai Timbalan Menteri Luar.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Labis Chua Tee Yong, yang juga anak lelaki kepada Presiden MCA pula dilantik sebagai Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

Dua Naib Presiden MCA yang baru masing-masing Senator Datuk Donald Lim Siang Chai pula dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan dan Senator Gan Ping Sieu sebagai Timbalan Menteri Belia dan Sukan.

Donald Lim pernah memegang jawatan timbalan menteri sebelum ini tetapi digugurkan selepas tewas pilihan raya umum 2008.

Selain itu, Najib juga mengumumkan pertukaran portfolio tiga timbalan menteri iaitu Datuk Rohani Abdul Karim dari Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan; Jelaing Mersat dari Kementerian Dalam Negeri ke Kementerian Pengangkutan; Datuk Lee Chee Leong dari Kementerian Luar Negeri ke Kementerian Dalam Negeri.

Kenyataan yang dikeluarkan menyebut Yang di-Pertuan Agong juga telah memperkenankan pelantikan Donald Lim, D’Cruz dan Gan sebagai senator berkuat kuasa hari ini.

Mereka akan mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara dalam tempoh terdekat.


The Malaysian Insider

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Ankara - Perdana Menteri Turki, Erdogan memberi peringatan kepada Israel atas tindakan mereka mengepung kapal LifeLine 4 Gaza yang menghantar bantuan kemanusiaan ke Palestin, dengan mengatakan perbuatan itu menguji kesabaran orang2 Ankara dan sewajarnya mereka itu diberi hukuman.

    Katanya lagi di hadapan seluruh ahli parlimen Turki dengan perasaan marahnya, "perbuatan serangan yang dilancarkan oleh Isrel itu adalah melanggar undang2 dan mencabuli hak manusia dan mereka WAJIB dapat balasan, dan pasti dapat balasan".

    Erdogan juga menyeru agar Israel memberhentikan serangan itu secepat mungkin, dan siasatan atas punca yang menyebabkan kapal-kapal itu diserang akan dilakukan.

    ReplyDelete
  2. Tindakan Israel mengepung konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza adalah tidak berperikemanusiaan. Memang sepatutnya mereka dilayan seperti binatang..............

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post