Torpedo Kita Lebih Mahal Dari Harga Pasaran? Biasalah tu...

Biasanya jika kita hendak membeli sesuatu kita akan pastikan kita memperolehi harga yang terendah bagi sesuatu barangan itu, ini sama sekali berbeza dengan amalan yang dipraktikkan oleh UMNO/BN.

Mereka sering membeli sesuatu product dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga pasaran .

Antara contoh yang dibeli oleh mereka dengan harga yang tinggi ialah pembelian Helicopter Sikorsky yang kononnya dilengkapi dengan peralatan yang lebih baik atau spesifikasi yang lebih tinggi, jadi harganya pun lebih tinggi dari yang dibeli oleh Negara lain.

Begitu juga dengan pembelian kereta Perisai yang baru-baru ini terdedah, dibeli dengan harga yang juga jauh lebih tinggi dan lebih tinggi dari 'Stryker' kereta perisai buatan US, alasan mereka kali ini pula ialah pemindahan teknologi..

Kapal selam pula.. tak payah nak cerita la…

Nampaknya membeli sesuatu dengan harga yang jauh lebih mahal dari harga di pasaran seperti sudah menjadi lumrah kepada kerajaan UMNO/BN .

Jadi begitulah juga dengan torpedo ini…


Malaysia Beli Torpedo Lebih Mahal Dari Harga Pasaran?

Dewan Rakyat digesa memanggil usul tergempar membincangkan perolehan dua jenis persenjataan kapal selam Scorpene milik Malaysia.

Ahli Parlimen Tian Chua (PKR-Batu) berkata kerajaan telah terlebih bayar dalam pembelian 40 buah peluru berpandu Exocet dan 30 buah torpedo Black Shark.

Dengan merujuk kepada pembayaran yang dibuat kerajaan Pakistan dan Portugal, Tian berkata Malaysia membayar 20 peratus lebih tinggi dari harga pasaran.

Tian menjelaskan Islamabad sekadar membayar 3.07 juta Euro untuk setiap unit peluru berpandu Exocet manakala Portugal memperoleh torpedo Black Shark pada harga 2 juta Euro seunit.

Congakan menunjukkan harga pasaran bagi kedua-dua jenis senjata ini mencecah 182.8 juta Euro, tetapi Kuala Lumpur membeli pada harga 219.265 juta Euro, iaitu 36.465 juta Euro lebih tinggi dari harga pasaran.

Sumber

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. "Biasanya jika kita hendak membeli sesuatu kita akan pastikan kita memperolehi harga yang terendah bagi sesuatu barangan itu." kenyataan ini silap bro.. bukan harga terendah tetapi harga munasabah (berpadanan dengan kualiti produk) Jika harga rendah dengan produk kurang berkualiti pun tak boleh, bro. Saya sekadar ingin membetulkan sahaja.

    ReplyDelete
  2. Bro, pemimpin malaysia ni lagak gaya macam orang kaya gila kuasa dulu-dulu..... berapa tambang? RM10 ringgit jerr!!! nak amik RM100 keep the change!!!! Binawe betul!! ingat duit kepala bapak dia.......

    ReplyDelete
  3. gua setuju dgn anuar bs, bab harga munasabah n kualiti produk. Namun dan tapi, gua dah lali dgn 'game bhgn pembelian utk tldm (dba) mahupun kontrak mindef, semua pembekal mahupun kontraktor tahu kenapa harga kami 'mahal' dlm masa yg sama spec n kualiti sama dr oem, kadang2 harga yg mahal menang tender sbb 'masyuk', kdg2 ada untung lebih kat pemakan rasuah ni dari syrkt! then berjudi dan enjoy duit haram. ini realiti, peralatan tentera memang mahal2, dan diambil kesempatan utk make money oleh pegawai2 tentera. offer tak best, melepas kat org, nak tak nak tapelah kita untung 3ribu, dia makan 30ribu...sempoi!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post