Naib Presiden PAS minta Mufti Perak minta maaf terbuka

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria wajar memohon memaaf secara terbuka kepada PAS kerana sebelum ini mendakwa ada pemimpinnya telah meminta beliau menjadi orang tengah menyatukan Umno dan PAS.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, oleh kerana Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali telah mengaku tidak menyentuh soal kerjasama politik PAS-Umno dalam pertemuan kedua-dua mereka dua bulan lalu di ibu negara, maka pendedahan Harussani pada 17 Julai lalu adalah tidak benar.

Oleh itu kata Mahfuz, selain meminta maaf beliau harus meletakkan jawatan sebagai Mufti Perak.

“Pengakuan yang dibuat oleh Datuk Hasan Ali berkaitan pertemuan beliau dengan Mufti Perak Tan Sri Harussani mendedahkan kedudukan dan peranan Harussani sebagai alat Umno.

“Jelas apa yang dinyatakan oleh Datuk Hassan bahawa pertemuan tersebut langsung tidak menyentuh soal kerjasama PAS dan Umno.

“Datuk Hasan menyatakan beliau tidak pernah dimandatkan oleh PAS untuk membincangkan dengan Harussani isu kerjasama PAS dan Umno,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan mengulas respons Hasan yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor lewat petang semalam.

Hasan mengakui mengadakan pertemuan dengan Harussani bagi memperolehi kebaikan bersama demi kemajuan dan kesejahteraan umat Islam.

Beliau bagaimanapun menafikan dakwaan kononnya pertemuan itu ada kaitan dengan isu perpaduan antara Umno-PAS.

Justeru Mahfuz berpendapat bahawa kenyataan Hasan jelas mendedahkan pembohongan seorang mufti seperti Harussani.

“Pembohongan Harussani serta kesediaan beliau menjadi pecacai Umno sangat memalukan ulamak, khususnya para mufti yang ada di Malaysia.

“Tan Sri Harussani sepatutnya meletakan jawatan Mufti Perak kerana beliau pernah menyatakan sebagai mufti beliau tidak berbohong sedangkan pendedahan Hasan Ali jelas pembohongan Harussani,” katanya.

Walaupun beberapa blog dan portal mengaitkan Hasan sebagai individu yang meminta Harussani mengaturkan pertemuan dengan Umno berhubung kerjasama perpaduan, beliau sehingga kini tetap dengan pendiriannya tidak mahu mendedahkan nama pemimpin Umno dan PAS yang pernah memuinya.

“Seperti yang saya katakan sebelum ini saya tidak akan sesekali dedahkan nama pemimpin Umno dan PAS yang menemui saya.

“Ia tidak akan keluar daripada mulut saya, biarlah empunyai diri yang mengaku,” kata beliau Harussani kepada The Malaysian Insider sebelum ini.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Minta maaf ni JANGAN diminta, bila diminta orang penakut tak kan minta, hanya orang yang berani saja yang akan minta, tapi orang yang minta maaf sebelum disuruh minta itu lah orang yang berani. Sekarang HARUSANI memang tak akan minta maaf dah, sebab PAS dah minta, jadi dia minta ke tak minta ke dia tetap dah jadi orang penakut. Sampai dia ke liang lahad, mati hidup balik pun dia tak akan minta. Tunggu ajelah di akhirat.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post