Rakyat Perak semakin menyayangi Zambry...

Cuba korang baca apa yang ditulis oleh penganalisa berita yang tah nama apa tah ni..

Banyak langkah-langkah yang dipraktikkan oleh Nizar telah ditiru atau digunapakai oleh Zambry..

Analisa ini bolehlah dikategorikan sebagai membodek Zambry habis-habisan.. kalau aku kata dibayar untuk mengangkat Zambry kang kena saman pulak..

********************************************

Adakah Dr Zambry@Pangkor Pele Sebagai MB Popular Di Kalangan Rakyat?

IPOH: Apakah benar, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dikatakan lebih girang sekarang ini berbanding tempoh awal beliau mengambilalih tampuk pemerintahan negeri ekoran perkembangan di luar dugaan.

Dr Zambry, 47, menggantikan Datuk Mohd Nizar Jamaluddin daripada Pakatan Rakyat (PR) selepas empat anggota Dewan Undangan Negeri daripada parti itu meninggalkan PR dan menyertai Barisan National (BN), menyebabkan percaturan politik di negeri itu memihak kepada BN.

Bagaimanapun ia bukan permulaan yang mudah bagi Dr Zambry memandangkan pelantikan beliau dicabar oleh PR di Mahkamah Tinggi dengan Menteri Besar terdahulu tidak mahu mengalah dan bertegas beliaulah Menteri Besar yang sah.

Selepas satu siri keputusan mahkamah yang bercanggah, pada 22 Mei lepas Mahkamah Rayuan membuat keputusan muktamad bahawa perlantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar selepas PR kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri sebagai sah.

Bagaimanapun masih terdapat persoalan yang belum terjawab. Adakah Dr Zambry sebagai Menteri Besar popular di kalangan rakyat negeri ini yang mengundi memihak kepada pembangkang pada pilihan raya 2008?

Sebenarnya pada peringkat awal, ramai yang mengkritik pelantikan Dr Zambri tetapi kini semua itu telah berubah jika pendapat umum dijadikan kayu ukur.

Bekas kakitangan akademik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ini tidak leka dengan pelantikannya itu dan telah berusaha gigih untuk mengembalikan sokongan bagi BN.

DIGELAR PANGKOR PELE

Dr Zambri yang mengkhusus dalam ekonomi dan pemikiran politik merupakan orang yang mudah didekati. Dilahir dan dibesarkan di Pangkor, beliau juga aktif dalam sukan, khasnya bola sepak yang membawa beliau jolokan 'Pangkor Pele', bersempena nama legenda bola sepak Brazil, Pele.

Bagaimanapun, daripada mula lagi, Menteri Besar ini terus turun padang bukan sahaja untuk melihat sendiri dan memahami keluhan rakyat tetapi juga untuk mendekatkan diri dengan mereka. Beliau menggunakan kebijaksanaannya daripada mula lagi dan meneruskan dengan tugas mentadbir kerajaan negeri.

"Sejak dipilih sebagai anggota Dewan Undangan Negeri Pangkor pada 2004, beliau akrab dengan penduduk di kawasan pilihan raya itu. Saya secara peribadi sebenarnya merasa sedikit cemburu kerana terpaksa berkongsi pemimpin yang disanjungi dengan semua rakyat Perak selepas beliau dilantik sebagai Menteri Besar Perak ke-11," kata seorang peniaga di Lumut, Hasanuddin Ibrahim, 58, apabila ditanya oleh Bernama.

Ismail Din, 60, imam Masjid Jamek Tapah Road di Tapah mendapati sukar untuk percaya bahawa Dr Zambry turut serta dalam satu majlis sembahyang berjemaah yang beliau ketuai baru-baru ini.

Ia merupakan satu perhimpunan kecil membabitkan lebih kurang 150 anggota masyarakat tempatan yang menetap di kawasan Tapah Road untuk satu program 'qiamullail'.

Menteri Besar yang terpaksa menghadiri sebilangan acara utama di tempat-tempat berlainan pada hari yang sama tetap memastikan kehadiran beliau pada program itu.

Bagi seorang lagi warga tempatan yang menghadiri program 'qiamullail', Abdul Karim Suliman, 57, beliau turut kagum yang Menteri Besar sanggup meluangkan masa untuk berjemaah bersama rakyat.

Beliau sehinggakan beramah mesra dengan penduduk tempatan tanpa keberatan dan menyampaikan nasihat beliau berhubung beberapa perkara.

Seterusnya sila baca di SINI

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. memang la... zambri ni perasan habis... kalau rakyat perak makin suka kat dia... kenapa ari tu dia rasmi kolej perubatan perak di greentown tak ada orang pun yang datang... yang ada mat2 motor yang melepak kat situ... kesian ya.... orang semakin menyampah.... bukan semakin sayang....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post