UMNO ibarat Kapal Buruk?

"Umno sepatutnya sudah berubah, tetapi lambat. Umno ibarat kapal lama. Kita tidak dilihat bergerak lancar, jadi ini lebih kritikal jika hendak menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang kurang tiga tahun lagi. Kata Muhyiddin.

Kapal Lama boleh juga ditafsirkan sebagai Kapal Buruk, jadi kalau kapal dah buruk mana mungkin ianya bergerak lancar apatah lagi bila lautan bergelora.

Dan Kapal Lama yang dah buruk jika masih digunakan untuk belayar ditengah lautan, risiko untuk tenggelam adalah tinggi, kebocoran kerana kakisan atau karat pasti amat banyak...

Jadi buat penyokong-penyokong UMNO tu... tinggalkanlah kapal buruk itu.. sebelum ianya tenggelam..


Muhyiddin: Umno tidak bergerak lancar

Jul 3, 10 12:08pm

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi mengingatkan anggota parti supaya melakukan transformasipolitik, seiring dengan transformasi kerajaan.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata apa yang dilihatnya sekarang, Umno tidak bergerak lancar, dan keadaan itu agak kritikal dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata keadaanya berbeza jika dibandingkan dengan transformasi di pihak kerajaan, di mana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membuat perubahan yang radikal dan luar biasa dengan memperkenalkan pelbagai inisiatif, antaranya Gagasan 1Malaysia, Program Transformasi Kerajaan dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Katanya perubahan yang dilakukan kerajaan itu memulihkan kembali keyakinan rakyat terhadap kerajaan yang didokong oleh pemimpin Umno dan BN dalam memajukan negara, selepas parti itu dilanda "tsunami politik" pada pilihan raya umum lepas.

"Umno sepatutnya sudah berubah, tetapi lambat. Umno ibarat kapal lama. Kita tidak dilihat bergerak lancar, jadi ini lebih kritikal jika hendak menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang kurang tiga tahun lagi.

"Kalau kita (Umno) tidak berubah, ada orang yang akan ubah kita. Mereka akan ambil alih (peranan kita)," katanya ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Putrajaya, malam tadi.

Turut hadir ialah Ketua Umno Bahagian Putrajaya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Muhyiddin berkata Umno tidak mempunyai banyak masa lagi, maka mereka perlu membuat perubahan dengan memahami dan menghayati kemahuan serta cita rasa rakyat supaya terus menyokong parti.

Beliau berkata tuntutan rakyat kini sudah berubah dan mereka mahu melihat kesediaan pemimpin Umno dan BN membuat perubahan dalam mentadbir negara pada masa depan.

Sebab itu, katanya Umno memperkenalkan program Juara Rakyat supaya pemimpin dan anggota parti dapat menyelami perasaan dan membantu serta menyelesaikan masalah rakyat.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata Umno perlu lantang dan tidak perlu takut dalam mempertahankan hak orang Melayu kerana asas perjuangan parti itu adalah bagi membela bangsa Melayu dan agama Islam di Malaysia.

"Sekarang saya nampak badan bukan kerajaan (NGO) yang agak lebih lantang memperjuangkan hak orang Melayu sedangkan itu agenda Umno. Kenapa kita dilihat lesu? Orang Melayu tidak sehebat dulu. Jadi mereka (orang Melayu) pergi ke badan-badan lain. Ini satu kesilapan," katanya.

Beliau berkata Umno perlu terus ke hadapan memperjuangkan hak orang Melayu namun pada masa yang sama, mereka juga tidak boleh menafikan hak bangsa-bangsa lain dalam negara.

Bernama

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Institusi negara Malaysia makin terbabas...July 3, 2010 at 8:13 PM

  UMNO KENA BERUBAH KE ATAU PEMIMPIN2 UMNO KENA BERUBAH???

  RAKYAT DUK TENGOK MEDIA MASSA BAIK ELEKTRONIK DAN MEDIA CETAK PERANGAI SAMA JER...MALAH DARI SEHARI KE SEHARI LEBIH TERUK PANDANGAN BERPIHAK KPD SATU PARTI SAHAJA, SEOLAH2 NEGARA KITA INI HANYA ADA 1 PARTI SAHAJA IAITU UMNO... MACAM NEGARA KOMUNIS..ITU KALAU DI MALAYSIA...MANAKALA
  KALAU ATAS DUNIA NI CUMA AMERIKA DAN YAHUDI ZIONIS SAHAJA YG BETUL, ORG2 LAIN SEMUA SALAH BELAKA... AMERIKA DAN ZIONIS BERPERANGAI SAMA MCM UMNO KAT MALAYSIA...

  PANDANGAN SEBELAH PIHAK DI SEMUA MEDIA KERAJAAN HANYA AKAN MENYEBABKAN UMNO DILIHAT TIDAK BERUBAH DAN TIDAK MUNGKIN AKAN BERUBAH, DULU KINI DAN SELAMA2NYA.

  JADI JANGANLAH HERAN JIKA UMNO DILIHAT TIDAK PEKA TERHADAP KEHENDAK ZAMAN MASAKINI DGN KEBEBASAN MAKLUMAT DAN KEBEBASAN BERSUARA, DAN MASIH LAGI BERSIKAP SEPERTI PENJAJAH DI TANAH MELAYU... MAKA RAKYAT AKAN MENJAUHKAN DIRI DARI UMNO KECUALI PIHAK2 YG INGIN MENDAPAT KEKAYAAN UTK DIRI SENDIRI, TAMAK DAN SOMBONG UNTUK MEMBELA RAKYAT YG TERTINDAS.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post