Bangun Sabah dan Sarawak!! jangan jadi Fixed Deposit BN!!

Oleh Staf FMT

KUCHING: Naib Presiden PKR Dato’ Zaid Ibrahim menggesa rakyat Sarawak dan Sabah supaya bangkit untuk membersih dan mengikis imej sebagai "deposit tetap" buat kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN).

"Imej sebagai deposit tetap Umno-BN merupakan satu penghinaan kepada rakyat di kedua-dua negeri Malaysia Timor ini," kata Zaid ketika berucap di depan 200 pemimpin PKR di sini hujung minggu lalu.

Menurut beliau, sudah terlalu lama penduduk Sarawak dan Sabah dianaktirikan, hanya kerana tidak bersetuju dengan dasar-dasar BN tetapi sekarang inilah masanya untuk membuat perubahan seperti mana yang dilakukan oleh penduduk Sibu baru-baru ini.

Selepas berlakunya tsunama politik 2008 di Semenanjung di mana kerajaan Umno-BN dinafikan kuasa majoriti dua pertiga, secara tiba-tiba negeri Sabah dan Sarawak menjadi tumpuan dan tempat kunjungan serta pertarungan di antara parti-parti politik.

"Saya kira semua orang tahu kenapa Sabah dan Sarawak menjadi tumpuan. Ada dua sebab untuk BN, pertama, kedua-dua negeri ini menjadi deposit tetap mereka dan kedua, kedua-dua negeri inilah yang mengekalkan kuasa mereka di peringkat persekutuan.

"Bagi kami dalam Pakatan Rakyat (PR), anda adalah kata pemutus sama ada anda mahu melihat satu pembaharuan, sinar baru, permulaan yang baik terhindar dari gejala rasuah, nepotisma, salah guna kuasa yang diamalkan oleh BN sejak berpuluh-puluh tahun.

"Rakyat mahu melihat PR memperbaiki prestasinya dalam pilihan raya umum 2008 lalu. Timbul cakap-cakap mengenai prospek mengambil alih pentadbiran di Putrajaya," kata beliau yang juga bekas menteri undang-undang.

Mengikut perkiraan, PR hanya memerlukan hanya 9% hayunan undi (swing votes) kepada pihak kita untuk membentuk kerajaan baru, satu tugas yang sukar tetapi tidak mustahil boleh berlaku.

Buat masa ini, Sabah dan Sarawak menguasai 25% dari jumlah kerusi Parlimen. Bukan itu sahaja, untuk melakukan pindaan perlembagaan ianya memerlukan persetujuan dari kedua-dua negeri ini dan ini menunjukkan anda boleh mempengaruhi perubahan dasar-dasar utama.

Tegas beliau, "sejak berpuluh tahun, para pemimpin Sabah and Sarawak nampak kurang berminat dengan "Politik Persekutuan" dan tidak mengambil berat tentang dasar yang menjadi pokok melibatkan negara ini.

"Mereka tidak berminat untuk mempertahankan hak-hak negeri selagi mana mereka diberi kebebasan untuk membolot harta kekayaan. Mereka lebih berminat menjadi pemantau BN sahaja ke atas kedua-dua negeri ini," katanya.

"Mereka terlalu sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain seperti membuat wang, membuat lebih banyak wang dan membuat bertan-tan wang.

"Ini semua bertujuan untuk memperkayakan diri sendiri dan keluarga serta membeli hartanah di Australia, New Zealand, Kanada dan London dengan merampok kekayaan sumber asli negeri yang luas," ujar beliau.


Free Malaysia Today

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post