Guan Eng Bayar RM400, Najib bayar RM500...

Pada 18 Ogos yang lalu Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang telah meluluskan geran kewangan istimewa (Special Financial Grant) bernilai RM400 kepada setiap kakitangan awam Kerajaan Negeri bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri ini.

Menurut Ketua Menteri Lim Guan Eng geran tersebut akan diberikan kepada kesemua penjawat awam di Pulau Pinang yang berjumlah seramai 3577 orang dan melibatkan kos RM1.5 Juta.

Oleh kerana itu Najib yang tidak mahu kalah dengan tindakan Guang Eng itu, hari ini mengistiharkan Kerajaan Persekutuan akan membayar kepada lebih 1.24 juta petugas awam dan 590,000 pesara kerajaan mendapat durian runtuh apabila kerajaan hari ini mengumumkan akan membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500.

Tahniah dan terima kasih buat Najib! Ini satu bentuk persaingan yang sihat, persaingan yang menguntungkan rakyat marhaen, semoga akan wujud lebih banyak persaingan sebegini..

Tapi janganlah RM500 tu dibayar dua kali pula..

Dan tahun depan diharap Guan Eng akan membayar bonus lebih banyak lagi.. kalau boleh bayar RM1000 pula.. Najib pasti membayar lebih banyak..

Hmm.. kalau Guan Eng tidak memberikan bonus RM400 tu.. Najib akan bagi tak bonus RM500 tu?


Kakitangan awam dibayar RM500 sempena Aidilfitri

KUALA LUMPUR, 25 Ogos — Lebih 1.24 juta petugas awam dan 590,000 pesara kerajaan mendapat durian runtuh apabila kerajaan hari ini mengumumkan akan membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa bayaran itu adalah untuk petugas dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan dan akan dibuat sebelum 1 Syawal.

“Keputusan ini diambil setelah mengambil kira kebajikan kakitangan awam dan pesara Kerajaan terutamanya bagi meringankan beban kos persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri,” kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Menurut beliau bayaran itu melibatkan perbelanjaan sebanyak RM934.6 juta iaitu RM639.6 juta bagi petugas awam dan RM295 juta bagi pesara.

Dalam pada itu, Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dan Persatuan Pesara Kerajaan berterima kasih kepada kerajaan atas pemberian bantuan khas kewangan RM500 kepada penjawat awam dan golongan pesara seperti yang diumumkan hari ini.

Presiden Cuepacs Omar Osman berkata pemberian bantuan khas kewangan bagi Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan itu akan meringankan beban mereka ketika menyambut Aidilfitri bulan depan.

“Kami berterima kasih kepada kerajaan atas pemberian itu, ini sebagai bantuan sumbangan perayaan yang bakal menjelang.

“Kami sebelum ini memohon bonus sekurang-kurang RM1,000 atau dua bulan gaji kepada semua penjawat awam,” kata ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Beliau juga berharap kerajaan akan mempertimbangkan bonus yang lebih tinggi pada pembentangan Bajet 2011 pada 15 Oktober ini.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pesara Kerajaan Datuk Paduka Raja Wan Mahmood Pawanteh berkata pihaknya amat berpuas hati kerana golongan pesara tidak dipinggirkan.

“Kita ucapkan terima kasih dan menghargai keprihatinan Perdana Menteri yang mana setiap kali pemberian bonus atau bantuan khas, kerajaan tidak melupakan golongan pesara yang telah berkhidmat kepada negara,” katanya.

Raja Wan Mahmood berkata pemberian itu menunjukkan keprihatinan Najib terhadap golongan pesara selain meringankan beban yang ditanggung oleh golongan berpendapatan rendah.


Bernama

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. ASD,

  Untunglah orang2 Penang dapat Double Durian Runtuh, kiri makan kanan pun makan. Sahlah pasni kakitangan kerajaan kat Penang akan tentukan PR terus memerintah.

  ReplyDelete
 2. strategik jeq nih....klo LGE tak bg 4rat blom tentu lagi njb bg=p hehehe...

  pape pun,tq so much kpd LGE n Najib=)skurg2 nye ade duit mnyk n tol.....

  ReplyDelete
 3. ini maknaya pakatan dah makin kuat.bn makin tergugat.najib kena kejut terus bagi 5 ratus.harap lepas ni negeri pakatan bagi lagi bonus kat kakitangan kerajaan negeri masing2.baru kerajaan malaysia tak senang duduk.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post