Mufti teliti isu khutbah

Mohd Sabri Said

PULAU PINANG, 21 Ogos: Mufti Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Datuk Hasan Ahmad sedang meneliti dan menyiasat isu nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng ada pada doa kedua khutbah Jumaat yang menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Menurutnya, memang dibolehkan nama orang bukan Islam jika sekiranya berdoa untuknya mendapat hidayah daripada Allah SWT.

"Jabatan Mufti sedang meneliti dan menyiasat apa yang diperkatakan itu. Semua keterangan akan dimaklumkan kemudian pada media," ujarnya yang tidak mahu mengulas lanjut.

Jelasnya, doa ada dua kategori iaitu doa untuk kesejahteraan atau mendapat hidayah manakala menukar nama Tuanku Mizan Zainal Abidin dengan Ketua Menteri dianggap tidak lojik.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Rosidi Husein sanggup mengetuai pasukan penyiasat bagi mengenal pasti masjid mana yang dimaksudkan oleh Ahmad Zahid itu.

Katanya, jika didapati ia hanya mainan 'politik kebudak-budakan’, maka tunggulah satu tindakan akan diambil bagi membersihkan nama Ketua Menteri yang tidak tahu menahu namanya dibaca dalam khutbah Jumaat.

"Saya sendiri akan menghantar pasukan menyiasat di mana masjid yang dikatakan berlaku di Kepala Batas, Tasek Gelugor dan Permatang Pauh. Jika tiada apa-apa berlaku kita akan lihat langkah seterusnya," tegasnya.

Menurutnya, tidak menjadi kesalahan sekiranya nama Ketua Menteri dibaca dalam khutbah supaya beliau diberikan taufik dan hidayah oleh Allah SWT memandangkan banyak melibatkan diri dalam aktiviti Islam.

Pasukan itu, kata beliau yang juga Yang Dipertua PAS Kepala Batas, akan dibentuk sejurus sahaja mendapat kata putus dalam perbincangan sesama rakan seperjuangan.

Rosidi yang juga Pengerusi Generasi Perwaris Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) menyifatkan, tuduhan melulu Zahid itu berpunca dari kemelut dalaman Umno yang kemungkinan sukar berpaut pada masyarakat Melayu pada pilihan raya ke-13 kelak.

"Bila rasa tersepit, apa lagi terciptalah berbagai isu karut," tambahnya.


Harakah Daily

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. this is a non issue,memandangkan islam tidak melarang mendoakan seorang yang bukan islam mendapat hidayah dari allah swt. nabi swa. pun pernah mendoakan/memunjat kehadrat illahi supaya diperkenankan salah seorang diantara dua umar mendpat hidayah.kenapa harus menimbulkan issue remeh ini,ingin juga mendapat kepastian pernahkah nabi saw mengkhususkan didalam sembahyang berjemaah mendoakan terhadap raja yang memerintah dizaman beliau sebagai perkara dimestikan?.sekarang ini kita menghadapi issue yang paling getir iaitu ekonomi rakyat jelata dimana harga barang keperluan harian melambong tanpa sekatan,jenayah pembuangan bayi sama saperti zaman jahilliah,para graduan menganggor,rasuah,insitusi kehakiman serta pdrm menjadi raja dirimba,islam dipinggirkan hukum allah swt dihumban kelongkang.adakah kita tidak berasa bersalah?.setakat mendoakan seorang bukan islam hendak dijadikan issue tidak akan menyelesaikan maasalah yang lebih issue dari ini.salahkah seorang anak yang beriman mendoakan kebaikan serta memohon ibubapanya diberi hidayah oleh sang esa.kes lge ini bagitulah kaedahnya.hadapilah kenyataan maasalah kita bukan issue lge dalam khutbah,tetapi kesempitan hidup dengan kos kehidupan yang amat membebankan rakyat jelata,penganggoran,rasuah yang beraja,kezaliman didepan mata,kerakusan pemimpin merobek hak rakyat,memperlekehkan hudud.inilah sebenarnya issue yang sedang kita hadapi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post