Pengerusi Felda bohong! Yuran hanya RM50 bukannya RM500

PETALING JAYA, 14 Ogos — Pemimpin PKR menyifatkan dakwaan Pengerusi Felda bahawa 766 peneroka yang memfailkan saman RM200 juta terhadap lembaga itu perlu membayar RM500 seorang sebagai kos khidmat peguam adalah satu pembohongan dan fitnah.

Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah berkata, dakwaan Tan Sri Mohd Yusof Nor itu tiada asas kerana setiap peneroka hanya dikenakan RM50 untuk kos perbelanjaan peguam dari mula sampai habis.

“Ini adalah satu tuduhan fitnah dan palsu yang tidak mempunyai asas.

“Kita tidak ada mewajidkan setiap peneroka dari Felda Serting Hilir dan Felda Raja Alias membayar RM500 tapi hanya RM50 iaitu kos perbelanjaan dari mula sehingga habis kes,” kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini.

Ahli Parlimen Subang ini berkata demikian ketika mengulas dakwaan Yusof bahawa beliau difahamkan peneroka dikenakan bayaran tidak kurang RM500 bagi proses memfailkan saman tersebut.

“Saya minta peneroka berhati-hati apabila seseorang mengambil inisiatif untuk menyaman Felda dan meminta bayaran.

“Saya difahamkan bayaran itu tidak boleh dipulangkan. Saya menyeru kepada peneroka supaya jangan terpengaruh dengan perbuatan sedemikian kerana mereka akan menjadi mangsa. RM500, bagi peneroka bukanlah (jumlah) yang kecil,” kata Yusof.

Awal minggu lalu, seramai 766 peneroka Felda Serting Hilir dan Felda Raja Alias memfailkan saman RM200 juta mendakwa lembaga itu menipu mereka sejak 15 tahun lalu.

Sivarasa yang juga peguam mewakili peneroka tersebut berkata, Yusof patut berhati-hati apabila mengeluarkan kenyataan palsu yang mungkin boleh menyebabkan tindakan undang-undang diambil terhadap lembaga itu.

Sehubungan itu, Sivarasa berkata Yusof jangan sesekali cuba untuk mempolitikkan kes saman Felda dengan mengaitkan ia dengan pembangkang.

“Jumlah RM50 yang kita kenakan adalah satu harga yang cukup munasabah, jadi saya rasa beliau (Yusof) jangan cuba untuk mempolitikkan perkara ini,” katanya.

Turut hadir dalam sidang media itu adalah Ketua Biro Felda PKR, Suhaimi Said, anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Datuk Dr Tan Kee Kwong dan peguam N. Surendran.

Mengenai tindakan Felda yang akan memfailkan saman pada bila-bila terhadap akhbar rasmi PKR, Suara Keadilan yang mendakwa agensi itu bankrap, Surendran berkata, Felda tidak boleh mengambil tindakan undang-undang kerana lembaga itu ditubuhkan untuk rakyat. “Felda ditubuhkan untuk rakyat jadi sebagai badan berkanun, ia tidak boleh mengambil tindakan untuk saman mana-mana individu yang memberikan kritikan terhadapnya.

“Jadi sebenarnya memang Felda tidak boleh saman sesiapa pun termasuk Suara Keadilan dan juga pemimpin PKR.

“Saya mencadangkan agar Felda mendapatkan penasihat undang-undang yang bagus untuk jelaskan perkara ini,” katanya.

Suara Keadilan sebelum ini telah menyiarkan artikel bertajuk ‘Felda Bankrap’ menerusi edis 22 hingga 29 Jun lepas.


The Malaysian Insider

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Kalau pulangan berbaloi RM500 pon kami sanggup bayar. Apa sangat nilai RM50 atau RM500 berbanding kebenaran yang akan terungkai. Dan kebenaran inilah yang akan menyelemat seluruh generasi Felda yang akan datang.
    Come bro Siva...fight the corrupted UMNO-BN leaders...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post