Ramli Yusoff bebas semua tuduhan - ternyata beliau adalah mangsa fitnah

Malayskini melaporkan di sini bahawa Mantan Pengarah Jabatan Penyelidikan Jenayah Komersil Persekutuan Ramli Yusoff dibebaskan dari tuduhan melanggar undang-undang mencegah kakitangan awam dari terlibat dalam perniagaan peribadi.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Hakim SM Komathy Suppiah berkata bahawa penuntut telah gagal membuktikan kes prima facie kerana tidak ada bukti untuk membuktikan bahawa dia adalah seorang pengarah Kinsajaya Sdn Bhd pada tarikh 2 Mei 2006. Katanya, bahwa bahkan jika saat itu terbukti,pendakwaan tidak menyajikan bukti untuk menunjukkan bahawa beliau terlibat dalam bentuk perdagangan sementara dalam kapasiti dipercayai sebagai pengarah syarikat tersebut.

Ramli dituduh melanggar melanggar Peraturan 2002 Kakitangan Awam '(Kelakuan dan Disiplin) yang merupakan suatu kesalahan berdasarkan Perkara 168 Penal Code. Jika terbukti bersalah, Ramli boleh dipenjara selama satu tahun, didenda atau kedua-duanya.

Ini adalah merupakan yang terakhir dari beberapa kes difailkan terhadap dirinya pada tahun 2007, yang mengisyaratkan merupakan sebahagian dari konspirasi yang luas untuk menghancurkannya. Beliau dibebaskan dari semua tuntutan.

* 1 November 2007 - Datuk Ramli Yusoff melaporkan di Ibupejabat SPRM dengan kereta BMW bersama empat peguam. Dia didakwa oleh SPRM kerana memiliki aset bernilai RM27 juta.

* 2 Disember 2007 - Ramli Yusuff dihentikan daripada tugas-tugasnya, dan ditahan hingga keputusan mahkamah dalam kes itu.

* 1 November 2007 – SPRM mendakwa Ramli Yusuff di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta, dengan tiga tuduhan. Dia mengaku tidak bersalah atas tiga tuduhan tersebut dan dibebaskan dengan jaminan daripada RM20, 000 dalam satu jaminan menunggu persidangan 15 hingga 19 Januari 2008. Hakim Komathy Suppiah mendengar kesnya jam 3:30 petang.

Adakah semua ini ada kaitan dengan Rancangan Jahat KPN?

Pada 18 Mac tahun ini, Bernama melaporkan bahawa Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan rayuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap keputusan mahkamah sesyen untuk membebaskan dan melepaskan bekas Pesuruhjaya Polis Sabah , Datuk Ramli Yusoff, atas tuduhan memerintahkan penggunaan pesawat polis atas kepentingan peribadinya, hampir tiga tahun lalu.

"Setelah melalui bukti-bukti yang relevan dan asas penilaian oleh hakim Mahkamah Sesyen, saya mendapati dia ( hakim mahkamah sesyen) tidak salah. Oleh kerana itu, saya dengan ini menolak permohonan rayuan tersebut, " kata Hakim Datuk Abdul Rahman Sebli .

Dalam usaha SPRM untuk membatalkan keputusan tersebut, Timbalan Pendakwaraya, Ahmad Bache gagal menghargai pelaksanaan undang-undang di mana Ramli, seorang bekas Bukit Aman Jabatan Jenayah Komersial pengarah, didakwa.

Pada 27 Julai tahun lalu, hakim Supang Lian berkata, pendakwaan gagal untuk membuktikan kes prima facie dan Ramli, 57, layak untuk dibebaskan. Hakim Supang Lian dari Mahkamah Sesyen Kota Kinabalau menggelar Musa (KPN) sebagai penipu dan segala keterangannya telah diketepikan. Sila lihat sini

Sidang selama 59 hari ini , antara 13 Mei 2008 dan 6 Julai tahun lalu menyaksikan pendakwaan, diwakili oleh Kevin DPPs Morais dan Joyce Blasius dengan memanggil 75 saksi.

Ramli, yang ketika itu diwakili oleh Datuk Abdullah Muhammad Shafee dan James Tsai, didakwa pada Nov 19, 2007 atas tuduhan bahawa ia telah menyalahgunakan kuasa sebagai Pengarah Jabatan Jenayah Komersial Bukit Aman untuk keuntungan berupa wang dengan menempah dan menggunakan pesawat Royal Cessna Caravan Polis Malaysia untuk membawanya meninjau dari udara dua lot tanah di Ulu Tungku, Lahad Datu, di mana syarikat real estate-nya Kinsajaya Sdn Bhd mempunyai kepentingan.

Jenayah tersebut dipercayai dilakukan sekitar pukul 07:50 pada tanggal 15 Jun 2007 di Unit Polis Air Tanjung Aru Sabah dekat sini.

Ramli mengaku tidak bersalah atas pelanggaran yang, pada keyakinan, membawa hukuman penjara tidak lebih dari 20 tahun dan denda minimum RM10, 000 dalam Bahagian 15 (1) dari Undang-Undang Anti-Rasuah, dan dibebaskan dengan jaminan sebanyak RM20 , 000 dengan satu jaminan.

Bagaimanapun beliau dibebaskan pada tahun 2009 oleh mahkamah sesyen Kota Kinabalu daripada menyalahgunakan kuasanya sebagai pengarah CCID Bukit Aman untuk keuntungan berupa wang.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membebaskan Ramli pada bulan Mac tahun ini daripada tiga tuduhan gagal dalam menyatakan aset, mendapati bahawa pendakwaan SPRM tidak mampu membuktikan kes prima facie terhadapnya

Sepanjang dugaan berat ini, Ramli tetap mempertahankan tuduhannya bahawa SPRM telah menganiaya petugas di CCID dan bahawa polis telah gagal untuk mempertahankannya dan petugas nya sepanjang siasatan SPRM itu.

Dengan ini, Datuk Ramli Yusoff sekarang menjadi 'orang bebas' dan banyak dari kita masih ingat tuduhan bahawa tuduhan terhadap dirinya adalah dirancang.

Hampir selama tiga tahun, beliau tidak dapat memberikan khidmat dalam pasukan polis dan negara telah kehilangan khidmatnya yang berpengalaman, berbakat dan komitmen.

Inilah yang Datuk Muhamad berkata dalam blog-nya DI SINI tentang Datuk Ramli Yusoff :

Cerita tentang beliau menjadi mangsa dari beberapa tuduhan hingga diinjak-injak dan beberapa tuduhan palsu berulang kali diposting di internet, tapi sepi di media perdana. Bahkan munculnya IGP sebagai saksi pendakwaan tidak memberi kesan kepada Hakim. Jelas, KPN sebagai saksi yang gagal, dan ini telah menimbulkan persepsi di benak orang-orang yang mengikuti kes itu dengan cermat, bahawa tuduhan terhadap Ramli adalah cacat. Tidak salah jika ada yang kini menganghgap bahawa KPN sendiri adalah dalang 'untuk ini iaitu semua urusan kempen penipuan kejam dan pembunuhan watak.

Ramli kini mempunyai kesempatan untuk menebus marwah dirinya sendiri, dan untuk membina semula watak seorang yang sangat dihormati dan pegawai polis profesional pernah ada pada dirinya.Dia tidak mungkin dapat berkhidmat dalam pasukan polis lagi kerana usia, tetapi paling tidak ia boleh lakukan ialah untuk mendapatkan kembali apa yang telah hilang iaitu kehormatan dan martabat, dan termasuk semua yang menjadi haknya secara kewangan. Tentu saja pencen dan gratifikasinya tidak boleh dimansuhkan.

Saya mempunyai ramai teman-teman di PDRM, mengatakan bahawa kes ini adalah salah satu yang telah membawa malu kepada polis. Mereka tidak begitu senang melihat pegawai polis tertinggi peringkat ketiga diperlakukan seperti orang buangan dan diasingkan seperti orang bersalah. Tentu saja, Ramli telah memberikan khidmat yang baik untuk pasukan polis , jika tidak, masakan beliau diangkat ke jawatan yang ke tiga tertinggi PDRM. Di sinilah PDRM menghampakan Ramli , dan ini memberikan alasan bagi Ramli untuk menjadi merajuk dan marah.

Bagaimana pula nanti riaksi kementerian atas tuntutan Ramli untuk pemulihan kehormatan dan martabat yang hilang, dan dua tahun beliau ditempatkan peti beku. Tidak ada jumlah wang untuk mengkompensasi kerugian Ramli, malah permintaan maaf dari KPN tidak bererti sama sekali bagi Ramli.

Apakah beliau akan diberikan haknya semula? Apakah dia akan naik ke kedudukan yang dia benar layak berdasarkan pengalaman, kaliber dan wataknya?

Ini merupakan berkat bagi Datuk Pahlawan Ramli Yusoff dan keluarganya di bulan Ramadhan ini. Semoga Maha Kuasa akan terus memberkati dan melindungi dirinya dan orang yang dicintainya.


by alhusseyn

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Alhamdulillah, Ramli Yusof harus bersujud syukur terhadap Allah SWT.. Manusia merancang, Allah jua lah menetu segalanya

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post