UMNO ‘besarkan’ isu khutbah - PAS Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 22 Ogos — Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohd Salleh Man turut menyifatkan isu khutbah kononnya menggunakan nama Ketua Menteri Lim Guan Eng untuk menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin sengaja diperbesarkan oleh Umno.

Bagaimanapun Umno menafikan pihaknya mereka isu berkenaan.

Bagaimanapun Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Permatang Pasir ini berkata beliau masih menunggu laporan siasatan Majlis Agama Islam Pulau Pinang mengenai perkara tersebut.

“Bagi saya isu ini dibesarkan... bukannya tindakan itu membatalkan solat.

“Kadangkala orang tak perasaan sebab khatib baca doa dalam bahasa Arab. Bila dia sebut ‘Wa Zaqna’ maksudnya untuk menteri dan pemimpinlah,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider lewat malam tadi.

Salleh berkata beliau akan memberi kenyataan rasmi berhubung pendirian PAS Pulau Pinang selepas mesyuarat antara Pakatan Rakyat Pulau Pinang dan sesama PAS sendiri hari ini.

“Saya tak boleh bagi kenyataan rasmi kerana tidak bermesyuarat lagi. Jadi kena tunggu,” kata beliau lagi.

Beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) turut menyatakan agensi itu akan mengadakan mesyuarat pada 26 Ogos ini berkenaan hal itu.

Khamis lepas, Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang memprotes penggunaan nama Ketua Menteri dalam doa khutbah kedua solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong.

Pengerusinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, penggunaan nama Ketua

Menteri itu dalam khutbah Jumaat dikesan sejak minggu lepas di beberapa buah masjid sekitar Tasek Gelugor, Permatang Pauh dan Jelutong.

Beliau berkata tindakan menggunakan nama Ketua Menteri bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat adalah di luar daripada keputusan Majlis Raja-Raja.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin kerajaan negeri Pulau Pinang menafikan perkara tersebut berdasarkan siasatan awal.

“Biar siasatan dijalankan untuk menentukan khatib atau imam masjid mana yang terlibat dan kalau benar tindakan tegas akan diambil,” kata Timbalan Ketua Menteri I Dr Mansor Othman dan Exco Kerajaan Negeri Abdul Malik Kassim dalam satu kenyataan bersama semalam.

“Hanya khatib atau imam yang tak siuman berani menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Lim Guan Eng. Sekiranya dakwaan ini benar, kami tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas,” kata pemimpin itu.

Dalam kenyataan itu juga, Abdul Malik dan Mansor menambah, dakwaan yang lebih merupakan fitnah terhadap kerajaan negeri adalah sangat serius kerana boleh mencetuskan kemarahan, kebencian dan ketegangan kaum dan agama dan membawa insiden yang tidak diingini.

“Lim Guan Eng, yang tidak pernah campur tangan dalam hal ehwal pentadbiran Islam, pun dianiayai,” kata mereka.

Umno Pulau Pinang mempertahankan pendirian mereka dengan menafikan dakwaan bahawa parti itu sengaja mencipta isu kononnya nama Ketua Menteri digunakan dalam khutbah untuk menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong.

Ketika menjelaskan kepada The Malaysian Insider, Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman mendakwa perkara itu benar-benar berlaku di beberapa masjid, sejak awal tahun ini.

Beliau menamakan enam masjid yang menurut parti itu telah menggunakan nama sama ada “Ketua Menteri ataupun Lim Guan Eng” dalam khutbah, yang dikesan sejak Februari lalu


The Malaysian Insider

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post