UMNO dan PAS guna agama raih sokongan..

Satu kenyataan yang dijangka akan mencetuskan kontroversi, kenyataan telah dikeluarkan oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini di Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Setar, Kedah..

Tapi... nampak macam ada sesuatu saja ni .. tak apa kita tunggu apa jawapan dari pemimpin UMNO dan PAS.. kita tunggu dan lihat juga siapa yang akan masuk perangkap kali ini..


Guna agama raih undi Melayu, Umno, PAS dibidas

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini membidas kedua-dua Umno dan PAS kerana menggunakan agama bagi meraih sokongan di kalangan masyarakat Melayu.

Apabila dua parti Melayu yang dominan itu bersaing, kata Chua, kesannya akan wujud dasar-dasar yang tidak progresif - menyebabkan negara terperangkap dalam kategori penduduk berpendapatan sederhana untuk lebih 10 ntahun.

"Kita perhatikan Umno telah menjadi lebih konservatif untuk bersaing dengan PAS bagi mendapatkan sokongan Melayu. Kita timbulkan isu ini bagi memembolehkan masyarakat Cina berfikir mengenainya,” katanya pada Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Star, hari ini.

"Jangan optimistik bahawa jika PAS memerintah, negara ini akan bebas daripada rasuah dan segala masalah lain akan lenyap. Perlu diingat ada antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam,” katanya.

Chua berucap kepada kira-kira 300 ahlinya yang turut dihadiri oleh beberapa pemimpin kanannya - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, Datuk Tan Chai Ho, Datuk Chor Chee Heung, Datuk Donald Lim - dan beberapa pemimpin Pulau Pinang lain seperti Lau Chiek Tuan dan Tan Cheng Liang.

Chua berkata di bawah pemerintahan PAS, generasi muda tidak akan mempeduli untuk mempelajari impak ke atas negara yang mungkin menjejaskan keadaan sosial dan pembangunan ekonomi negara.

Dalam ucapannya, Chua merujuk kepada buku tulisan, Syed Akbar Ali yang berjudul "Malaysia and the Club of Doom", yang mana pengarangnya menyenaraikan beberapa ciri-ciri umum di 57 negara-negara Islam di seluruh dunia.

Ciri-ciri itu termasuk kurang demokrasi kerana terlalu mementingkan agama; mereka mengadakan pilihan raya tetapi pemimpin Islam veteran menikmati kuasa mutlak; mengamalkan monarki mutlak; dan membuat dasar yang tidak setara dengan pembangunan global.

Menurut Chua lagi, tumpuan negara-negara berkenaan adalah lebih kepada agama berbanding pendidikan. Malah katanya, tahap buta huruf di negara-negara itu begitu tinggi khususnya di kalangan wanita.

Lazimnya juga pendapatan rakyat di negara-negara itu juga rendah, kadar pengganguran tinggi dan negara sentiasa dilanda kontroversi kerana tafsiran undang-undang pemimpinnya yang kebanyakan mereka adalah fundamentalists.

"Walaupun Malaysia adalah negara majoriti penduduknya beragama Islam, kita bernasib baik kerana dasar-dasar sederhana dan pragmatik yang dilakasanakan oleh kerajaan BN,” katanya.


Malaysiakini

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Licik ucapan dia ni, bunyi awalan macam berkecuali tapi akhirannya tetap berkiblat ke UMNO. Dia kata UMNO dan PAS guna agama, tapi dia suruh kaum Cina pilih Islam UMNO bukan Islam PAS. Mesej dia jelas, masyarakat Cina tak boleh hidup di bawah Islam PAS tetapi Islam UMNO. Mesej lama dalam gaya baru, namun yang jelas tentang mindset dia ialah budaya rasuahnya yang tetap TEGAR - lebih baik rasuah bersama UMNO dari PAS....Oh My God!

  ReplyDelete
 2. Selagi ada pas dan umno, selagi tulah melayu berpecah, macam hamas dan fatah di palestin, pergaduhan dua kumpulan muslim ini menguntungkan Israel. Begitu juga DI M'SIA akhirnya, melayu saling salok-menyalok macam anjing, orang lain yang dapat hasil buruan. Nampak kedua-dua , pihak PAS & UMNO sama-sama nak pancing non malays or non muslim, maka disogoknya dengan pelbagai-bagai, bagi tanah, bagi pasir, bagi biasiswa,bagi universiti, kelantan bagi tok kong, sabahBN bagi tok kong lebih besar, PAS bagi Allah, kalimah Allah, UMNO bagi jugak kat Sabah Sarawak, bagi saham, akhir sekali bagi jadi perdana menteri, yang terakhir akan bagi negeri. Raja dan Mufti kita kita sendiri hina, gambar PM kita (melayu) Melayu sendiri pijak, Habis macam mana orang lain nak respek. Kita sendiri yang tebas tebang jalan bagi orang lain. Tumbang Kayu kerana Kayu (hulu kapak) tumbang melayu kerana melayu(politik for nothing) . PAS dan UMNO sama G T HELL. Cakap pandai mengata orang Arab bodoh, bergaduh sama sendiri, sebab itu Israel yang sekecil itu ditengah-tengah negara Arab Islam boleh tunjuk taring. Kita apo kurangnya,
  dalam menambah sokongan pengundi Cina, PAS perlu memberi lebih banyak konsesi kepada mereka. Konsesi yang dimaksukan ialah untuk menggugurkan lebih banyak elemen-elemen perjuangan Islam di dalam PAS. Begitu juga UMNO , umno perlu kongsikan beberapa hak mutlak milik melayu dan bumiputra, seperti saya sebutkan tadi, kota ke Universiti, biasiswa, Amanah Saham, MRSM dan banyak lagi termasuk bantuan kepada Sek Aliran Cina dan Tamil di tambah secara drastik. Mereka tak payah tunggu jadi PM untuk dapat semua itu, cukup dengan menimbulkan persaingan diantara dua parti milik melayu, apa lagi lagakan keduanya-duanya maka berciciranlah apa yang kedua-dua mereka kendong dan mereka cuma menunggu dengan timba, atau guni pungutlah, ambillah. Biarkan mereka terus berlaga, lagi lamo ayam berlaga, lagi botaklah bulu-bulunya yang cantik, yang tinggal cuma ayam bogel. Itulah kaedah yang digunakan DAP, MCA, MIC, PAP untuk mendapat lebih, tanpa perlu susah-susah memerintah negara.

  Tiada siapa dapat menafikan bahawa, berkemungkinan PRU ke 13 akan menjadi medan bagi pemilih Melayu menentukan hidup mati Ketuanan Melayu di bumi yang satu ketika dahulu di panggil Tanah Melayu. Jika ini benar berlaku, ia akan menyaksikan pengundian berdasarkan garisan perkauman dan PAS dan UMNO berkemungkinan akan tersepit di dalam pertembungan itu.. Lihatlah nanti, Jika dipanjangkan umur.

  ReplyDelete
 3. Tok Guru Nik Aziz Kata “Saya sudah sebut banyak kali. Kalau mereka yang tak boleh terima polisi kita boleh tunjukan saya bukti terdapat kesilapan dengan Islam, saya sendiri akan tolak Islam. Kalau tidak kamu tidak boleh bagi bukti, maka saya tidak ada alasan untuk meninggalkan Islam.

  Jadi mana silapnya Islam? Kalau Silap Jaminan Tok Guru, dia sendiri akan tinggalkan Islam. Islam itu sumul, sempurna.

  ReplyDelete
 4. Saya bole kasi tau itu, kebulukan olang islam, lalam dunia negara paling banyak itu rasuah adalah negara-negara islam. Dulu olang islam , kasi bom itu U.S.

  Thailand yang kasi bom juga orang islam, orang islam kerja sama saya kompeni pun manyak talak bagus, kelija suka-suka datang, suka-suka talak datang, gaji mau chipat. Yang kasi buang itu budak-budak , baby pun islam. Itu yang lagut-lagut pun dia olang islam jugak.

  Itu Iraq, hari-hari pun ada olang mati, kena bom, itu kelija orang islamlah. Saya kalu melawat negara islam manyak takut, itu hari saya pergi sana Sudan, manyak orang jahat oi, malam takut nak keluar.

  Saya rasa islam manyak kebulukan, kawin boleh manyak-manyak. Ada betoi ka. Suka-suka kasi bom sana, bom sini sampai dili sendiri mati, ada baguih ka ? Itu Indonesia , Bali itu hotel manyak cantik kasi bom , manyak mati. Itu baguih ka.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post