70% Ahli UMNO menentang UMNO - Ibrahim Ali

Nampaknya kemarahan Ibrahim Ali terhadap UMNO masih belum reda.. PERKASA hari ini memberi amaran keras kepada Umno agar tidak selesa dengan asas sokongan diterimanya sekarang sambil mendakwa hanya 30% daripada Ahli UMNO yang berjumlah dalam lingkungan 3.4 juta orang..

Amaran Keras dari PERKASA buat UMNO tu.. entah keputusan survey dari mana Ibrahim Ali dapat.. entahlah..

Lebih kepada satu ugutan buat UMNO saja tu...


Amaran Perkasa: Hanya 30 peratus ahli Umno akan undi BN PRU-13
Oleh Yow Hong Chieh

KUALA LUMPUR, 11 Sept — Pertubuhan hak orang Melayu Perkasa hari ini memberi amaran keras kepada Umno agar tidak selesa dengan asas sokongan diterimanya sekarang sambil mendakwa hanya tiga daripada 10 ahli parti itu akan mengundi mereka dalam pilihan raya umum ke-13.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata keahlian Umno yang dipercayai dalam lingkungan 3.4 juta orang sebenarnya tidak bermakna memandangkan hanya segelintir penyokong tegar yang akan mengundinya manakala yang lain akan dipengaruhi oleh isu-isu dan tindak tanduk parti-parti lain.

“Jangan menganggap bahawa (semua) ahli Umno akan mengundi Umno,” kata beliau pada sidang media di rumahnya di Taman Melawati di sini hari ini.

“Mungkin mereka ahli Umno tetapi mereka tiada semangat Umno,” kata Ibrahim yang juga merupakan bekas ahli Umno.

“Mereka akan mengundi mengikut arus (isu) nasional... jadi jangan memandang mudah perkara ini. Oleh itu adakah mereka akan mengundi jika menjadi ahli, tidak, tidak semestinya,” kata beliau dalam reaksi ketiganya sejak Rabu lalu ekoran pendirian terbuka Umno dan BN ke atas pertubuhan bukan kerajaan Melayu ini.

Ibrahim berkata, isu-isu seperti kenaikan harga barangan akan menyebabkan pengundi-pengundi melupakan bahawa mereka adalah ahli Umno.

Sehubungan itu kata beliau, persepsi bahawa Umno mengabaikan isu-isu menyentuh orang Melayu untuk mendapatkan sokongan pengundi bukan Melayu juga akan menjejaskan sokongan mereka kepada parti induk BN itu.

“Perpaduan mantap akan menyumbang, calon yang baik akan menyumbang, jentera pilihan raya akan menyumbang... kesemua ini adalah faktor sumbangan kepada mana-mana parti ataupun calon ketika pilihan raya.

“Tetapi kesemua ini adalah sumbangan bonus. Apa yang penting ialah isu-isu,” kata beliau dengan merujuk kepada arah aliran pengundian sejak pilihan raya umum 2008.

Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini merujuk kepada tindakan Pakatan Rakyat yang menggunakan senarai isu dengan baik dalam memenangi kerusi Parlimen Gombak dan Shah Alam meskipun majoriti pengundi di bahagian itu adalah ahli-ahli Umno.

“Jadi, anda bertanya (Ketua Pemuda Umno) Khairy (Jamaluddin), di mana perginya ahli-ahli Umno yang beliau bangga sangat,” soal Ibrahim seolah-olah membidas Ahli Parlimen Rembau itu.

Kedua-dua mereka terlibat dalam perang mulut sejak Jun lalu.

Ibrahim tidak menolak kemungkinan untuk memandu 300,000 ahlinya dalam pilihan raya umum akan datang jika perlu berbuat demikian demi kepentingan pertubuhannya.

“Terserah kepada ahli-ahli Perkasa siapa yang mereka hendak menyokong,” kata Ibrahim yang Mac lalu memberi amaran bahawa mereka yang memusuhi Perkasa tidak akan memperoleh sokongannya.

Semalam, pemimpin-pemimpin BN — dalam perkembangan julung kali kelihatan mula — bersatu untuk melahirkan pendirian mereka menyangkal matlamat perjuangan Perkasa dan Ibrahim.

Pemimpin-pemimpin Umno yang selama ini kelihatan “membisu” dalam melahirkan pendirian mereka, secara terbuka mengaku bahawa perjuangan Perkasa boleh memudaratkan dasar BN dan sokongan kepada perikatan 13 komponen itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz memberitahu The Malaysian Insider bahawa sudah sampai masanya Umno membuat pendirian tegas terhadap Ibrahim dan Perkasa.

“Saya sudah berkata perkara ini awal-awal lagi... Umno seharusnya tampil lebih awal lagi. Hanya sekarang mereka mengekori pandangan saya.

“Bagaimanapun langkah ini baik, ya, ia akan membantu kami, dalam perjuangan kami sebab langkah untuk menjauhkan diri daripada kumpulan seperti ini adalah baik.

“Perkasa bercanggah dengan dasar 1 Malaysia kami,” katanya.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin juga bersetuju bahawa pandangan-pandangan Perkasa “sangat berat sebelah”, dan Umno tidak pernah menerima pendirian pertubuhan bukan kerajaan itu.

Dalam temu bual terbaru, Dr Mahathir secara terbuka terus menyatakan sokongan beliau kepada Perkasa ketika Umno pimpinan Datuk Seri Najib Razak semakin menjauhkan diri daripada pertubuhan bukan kerajaan itu.

Dr Mahathir, yang dilihat sebagai “orang kuat” Perkasa, telah merasmikan mesyuarat agung tahunan pertubuhan itu Mac lalu.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa Najib telah meminta pemimpin-pemimpin Umno agar tidak menyatakan sokongan kepada Perkasa.

Kelmarin, dalam kenyataan terbuka Ibrahim berkata, Perkasa pimpinannya tidak memerlukan sokongan Umno termasuk jika pihaknya bertanding dalam pilihan raya umum ke-13.


The Malaysian Insider

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Macam ni PR menang bergaya lah. Hati hati ini lakonan semata mata.

  ReplyDelete
 2. habis 70% lagi sokong siapa?! Perkasa?! pertubuhan ini bulan pertubuhan politik yang boleh mentadbir Negara. Jika berdaftar sebagai pertubuhan politik pun belum tentu menang sebab tidak dapat sokongan masyarakat bukan melayu! atau sudah pasti tak dapat sokongan mereka nie.

  Menyokong PAS / PKR (Pakatan Rakyat)?! lagi malang bagi ahli perkasa nie sebab mereka yang beria-ria dok kutuk PAS dan DAP (sebagai parti komunis)..

  Bodoh geng-geng perkasa nie!! Bodoh sebab melalut dan lepas cakap.. Sekarang nie lu pikirlah sendiri..

  ReplyDelete
 3. Yang pentingnya laluan yang halal dan hujungnya Ma'arof. Jalannya tetap berliku bersimpang dan berbagai.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post