Calon Oxford Diperlukan Untuk Ketua AMK !!

Oleh : EDYES

Perjuangan, perjuangan dan perjuangan. Untuk menewaskan Barisan Nasional, Angkatan Muda Keadilan memerlukan seorang pemimpin yang berkaliber untuk membawa perubahan total sebuah organisasi suram menjadi sebuah organisasi yang lebih tersusun dan penuh strategi perlawanan.

Ia terutamanya, ketika anak muda semakin bosan dengan politik sempit, AMK seharusnya mempunyai pemimpin yang paling layak untuk membangkitkan revolusi politik bijak dengan menjadikan Parti Keadilan Rakyat sebagai pilihan utama untuk anak muda mengambil bahagian dalam wadah memperjuangkan nasib mereka.

Realiti yang dihadapi anak muda hari ini perlu diterjemah dengan jelas, kerana anak muda itu adalah pewaris kepada negara ini. Realiti keperitan hidup setiap anak muda yang bangkit dan jatuh dan kemudiannya cuba bangkit kembali, adalah menjadi tanggungjawab AMK untuk mengenalpasti segala keperluan mereka demi menjadikan AMK itu satu-satunya wadah untuk anak muda terus berjuang demi keadilan semua.

Siapakah pemimpin yang mempunyai kebolehan untuk menjadikan AMK sebuah sayap pemuda yang paling relevan? Setidaknya, sepuluh kali lebih aktif di bawah kepimpinan Shamsul Iskandar.

Reformasi dalam sayap pemuda keadilan perlu dilaksanakan secepat mungkin. Jaringan padu di antara AMK negeri dan pusat perlu diperkemas. Hanya calon yang kerap turun ke padang sahaja layak untuk dipilih sebagai Ketua AMK kerana calon ini sentiasa bergerak dalam perjuangan melumpuhkan propa-propa musuh selain daripada mempunyai jaringan kuat di kalangan pemuda AMK yang lain.

Seorang pemimpin sejati tidak memerlukan barisan bayangan demi melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua. Walau siapapun timbalannya, kerjasama utuh tetap akan terlaksana. Adalah jauh lebih baik dari menamakan timbalan dan keseluruhan barisan exco, dikhuatiri sekiranya timbalan pilihan tidak menang, ia pasti menyukarkan lantas menimbulkan masalah perhubungan.

Apakah calon yang direstui oleh Anwar Ibrahim itu harus menjadi pilihan para perwakilan ? Harus diingat, Parti Keadilan Rakyat bukanlah parti Anwar, tetapi parti rakyat untuk rakyat. Calon berjiwa rakyat yang sanggup mendepani segala permasalahan rakyat, yang sanggup bermatian untuk rakyat, yang sanggup diheret di atas tar jalanraya demi nasib rakyat, sepatutnya diberi laluan oleh perwakilan. Bukan calon yang hanya tahu menyindir pemimpin jalanan mahupun mengutuk demonstrat-demonstrat, kerana sindirin seumpama itu sudah menyerupai pendekatan Khairy Jamaluddin. Pemuda harus berani berjuang di jalanan sekiranya perlu, bukan di depan kaunter aduan di balai polis semata-mata.

Adakah seorang calon ketua AMK itu perlu setinggi-tinggi latar belakang pelajarannya? Belajar di Oxford hanya menjadikan seseorang itu pandai, tetapi tidak menjadikan seseorang itu lebih cerdik. Apalah yang lebih penting daripada perjuangan yang melaksanakan kata-kata? Dengan kebijaksanaan yang tidak semestinya diperolehi dari pengajian luar negara, ia pasti membolehkan sayap itu menerbangkan Parti Keadilan Nasional ke tahap yang paling relevan.

Perlukah seorang calon yang kaya raya untuk menjadi ketua AMK? Ingatlah, PKR bukan UMNO! PKR juga bukan parti serpihan UMNO! Hanya yang dangkal sahaja berfikiran begitu. Hanya mereka yang masih berjiwa UMNO sahaja akan melakukan pemilihan berdasarkan latar belakang kewangan seseorang. Pejuang sebenar ialah pejuang yang berusaha untuk menjadikan rakyat hidup senang. Pemimpin sejati ialah menjadikan rakyat jauh lebih kaya dari dirinya sendiri. Jadi fikirlah, adakah kita serupa dengan regim UMNO ?

Perwakilan, telitilah dengan bijak bahawa siapa pejuang sebenar di dalam AMK. Hebatnya seseorang itu bukan dari pangkatnya, tetapi dari amanah yang dijaga rapi.

Hanya pemimpin berjiwa pejuang, berhati rakyat wajar dipilih menjadi ketua. Pemimpin celik suasana dan peka terhadap situasi wajar diberi laluan. Pemimpin yang bijak dalam perlawanan dan tegak dalam istiqomah, wajib ditolak ke hadapan !

Itulah CheguBard atau nama penuhnya Badrul Hisham Shaharin.


Undilah Chegubard untuk Ketua AMK
____________________________________________

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Sememang nya PKR adalah serpihan UMNO lah sheik. Awat hang oot sangat tu. Dari mana datangnya anwar, zaid, shamsol dll melayu yg ada dlm PKR. Gara gara tak dapat jawatan dlm UMNO atau job dari BN maka mereka tubuh parti baru. Konon nya nak bantu melayu, nak jadikan malaysia malaysian, semua kaum ada hak dll kamjat ke jadah alasan lagi. Apa punya turrrrr lah hang ni.

    ReplyDelete
  2. PKR juga bukan parti serpihan UMNO! Hanya yang dangkal sahaja berfikiran begitu.
    yg dangkal 2 ko lahh...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post