Iklan Raya apa ni? (Video inside)

Bila menyaksikan iklan ini disiarkan oleh TV3, anak aku yang kecil bertanya “ini raya apa abah?”

Akupun tak tahu nak jawab raya apakebenda ni.. manakan tidak, Nak kat iklan Christmas ada Santa Claus tapi pakai songkok dengan baju Melayu.. ada bunga teratai dengan pelita boleh dikatakan semua unsur-unsur ugama yang ada di Malaysia ni ada didalam iklan ini, ada unsur kristian, hindu dan buddha dicampuraduk menjadi satu..

Seolah-olah menggambarkan bahawa semua ugama itu sama..

Bukankah Aidil fitri itu hari lebaran bagi orang-orang yang berugama Islam sahaja..
kenapa perlu dicampur aduk dengan unsur-unsur ugama lain?
SEJARAH hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari rayayang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun ...temurun daripada datuk nenek mereka.

Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri.

Konsep hari raya dalam Islam adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat.

Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.

Saya terkejut bila melihat iklan raya TV3 kali ini, Saya dapati iklan ini seolah2 menggabungkan identiti pelbagai agama, ada santa claus, ada bunga teratai dengan pelita api..macam nak menyelit unsur kristian, hindu, buddha...satu taktik halus mempengaruhi aqidah generasi baru, dengan penonjolan kanak2 sebagai pelakon yg mengkhayalkan perkara ini.

Bagi saya tidak sepatutnya dikaitkan 'Idilfitri dengan konsep agama lain, harap pihak pengurusan TV3/Media Prima mengambil tindakan segera menarik balik siaran iklan ini.

Ust Mohd Fadli.

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Orang Melayu yang berkiblatkan Amerika beginilah jadinya. Bertaubatlah. Mesti dibantah iklan ini agar tidak disiarkan lagi..

  ReplyDelete
 2. Saya terkedu menonton iklan ni..siapalah punya idea ni..tolong jangan samakan Aidil Fitri dengan berayaan bangsa lain atau agama lain. Sedar atau tidak TV3 telah menghina Islam..patut diambil tindakan yang tegas kepada TV3

  ReplyDelete
 3. sebab pemimimpin2 nya berkiblatkan barat..inilah jadinya.tidak tahu membezakan agama islam yang dianuti oleh rasullulah dengan islam..pakai ikut2.....selamatkan malaysia dari pemimpin seperti ini. yang halal dan haram tiada bezanya.

  ReplyDelete
 4. TV 3, Melayu Islam yang bahalol.
  very very stupid Malay

  ReplyDelete
 5. Memang bangang tahap bodoh lah sapa yg meluluskan penerbitan iklan ni..

  bila masa pulak orang Islam ada Santa Claus yang naik beca terbang..?

  Wahai Pemerintah dan pihak berwajib..!!

  Jalankan tanggungjawab anda sebagai seorang ISLAM TULEN...bukan sibuk berpolitik saja dan menyalahkan lawan politik saja atas apa saja perkara...

  Nak kata bodoh...marah!

  Kecik2 taknak mampus, sudah besar, menyesatkan orang!

  ReplyDelete
 6. mmg mengelirukan, tetapi pada pandangan saya, tak pak betul kalau menyalahkan barat, yg perlu di persalahkan adalah diri kita sendiri..wallahua'lam

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post