Kes Bunuh Sosilawati : Pasukan Forensik Polis Dan Suspek Dibawa Ke Ladang

Sabtu September 25, 2010

BANTING: Pasukan forensik polis hari ini melawat lagi ladang ternakan milik salah seorang suspek utama kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.

Ladang yang terletak di Ladang Gadong Tanjung Sepat, Banting, Selangor adalah tempat dipercayai Sosilawati, 47, pemandunya Kamarudin Shansuddin, 44 peguam peribadinya Ahmad Kamil Abd Karim 32 dan pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur Noorhisham Mohammad,38 dibunuh dan dibakar selepas dilaporkan hilang pada 30 Ogos lepas.

Pada 13 September lepas, polis mengesahkan keempat-empat mereka telah dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong.


Tinjauan Bernama mendapati sebuah van dan kenderaan pacuan empat roda dari unit forensik, sebuah Mitsubishi Pajero berwarna biru dan sebuah van yang dipercayai membawa suspek tiba di Ladang Gadong petang tadi dengan diiringi oleh kereta peronda polis.

Enam buah kereta di mana dua daripadanya mempunyai logo Jabatan Forensik kelihatan memasuki Ladang Gadong di mana lokasi penyiasatan kes pembunuhan empat individu itu.

Sementara itu suspek utama kes pembunuhan tersebut dilihat dibawa ke hadapan sebuah firma guaman di Jalan Kemboja, Off Jalan Sultan Alam Shah Banting.

Bagaimanapun, dia tidak masuk ke firma guaman itu tetapi hanya menunjukkan petak meletak kenderaan di hadapan firma tersebut dan anggota forensik mengambil gambar di kawasan berkenaan.

Kemudian dia dilihat menaiki salah sebuah daripada enam buah kereta yang beredar dari kawasan firma itu.

Sepanjang unit forensik dan suspek-suspek berada di ladang ternakan milik salah seorang suspek itu, polis mengawal ketat tempat berkenaan dan berada kira-kira 600 meter dari kawasan ladang berkenaan.

Pihak media tidak dibenarkan melepasi tempat polis berkawal di hadapan sebuah kuil Hindu di Ladang Gadong itu.

Pasukan forensik dan anggota polis yang berada di ladang ternakan itu kemudiannya beredar ke arah Banting.

Tidak dapat dipastikan berapa jumlah suspek yang dibawa ke lokasi itu tetapi kelihatan empat lelaki berbaju warna oren, dan seorang lagi berbaju ungu di dalam kereta Proton Waja dan meninggalkan Ladang Gadong tersebut.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan telah menerima memorandum daripada Manikavasagam di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada pukul 1.10 tengah hari ini.

Dalam kenyataan malam ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah PDRM Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata memorandum diterima oleh ASP Hasnul Hadi yang mewakili Ketua Polis Negara.

"Antara lain kandungan memorandum ini mencadangkan supaya PDRM menubuhkan satu badan khas menyiasat kes kehilangan Allalkathan Muthuraja, seorang warganegara India sebagaimana yang dilaporkan hilang oleh isterinya Usharani Sethuraman pada 8 Sept 2010," katanya.

Bakri berkata di samping memorandum itu, Hasnul juga menerima satu unit telefon bimbit daripada Usharani yang dikatakan mengandungi rakaman percakapan beliau dengan individu-individu di Malaysia.

"Ibu pejabat ini menjelaskan bahawa satu pasukan khas telah ditubuhkan diketuai oleh Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor bagi menyiasat kes kehilangan suami Usharani yang dipercayai dibunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan secara profesional dan terperinci," katanya.


BERNAMA

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post