Sosilawati serta tiga lagi disahkan mati dibunuh dan dibakar

BANTING, 12 Sept — Polis mengesahkan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga orang lagi mati dibunuh dan kesemua mayat mereka dibakar sebelum abunya dibuang di sebuah sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat di sini.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata polis masih perlu mendapatkan pengesahan forensik untuk mengesahkan sepenuhnya perkara tersebut.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Daerah Banting di sini hari ini.

Tiga lagi orang ialah pemandu Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Mereka dilaporkan hilang sejak 30 Ogos semasa berada di Banting untuk urusan pembelian tanah.

Pada sidang akhbar itu, Mohd Bakri juga mengesahkan kes tersebut diklasifikasikan sebagai bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan polis Kuala Lumpur menyiasat kes tersebut kerana kesemua mereka dilihat pada kali terakhir meninggalkan pejabat Sosilawati di Kuala Lumpur.

Mengenai keluarga mangsa, beliau berkata mereka telahpun dimaklumkan dan polis menjelaskan kepada mereka bahawa pengesahan lanjut daripada pihak forensik dan Jabatan Kimia diperlukan untuk mengesahkan sepenuhnya tentang kematian kesemua mangsa.

“Apa yang saya boleh sahkan sekarang, pengakuan suspek menjurus ke arah itu,” katanya.

Mengenai tahap siasatan, beliau berkata pihaknya tidak dapat menyatakan daripada segi peratusan namun kesemua perkara hanya dapat disahkan dan disempurnakan setelah polis menerima laporan forensik dan kimia.

“Laporan forensik dan kimia akan mengambil masa, dan keluarga mangsa dan media akan dimaklumkan sebaik sahaja kami menerima kesemua laporan lanjut mengenai perkara ini,” jelas beliau.

Mohd Bakri meminta semua pihak agar bersabar kerana pasukan forensik masih di peringkat awal mengumpul bukti di tempat kejadian dan hanya mengesahkan telah menjumpai sebilah pisau di tempat kejadian.

Beliau juga tidak dapat mengesahkan sama ada terdapat tulang ditemui di tempat kejadian. Ditanya bagaimana mereka dibunuh, beliau berkata perkara tersebut masih di peringkat awal dan tidak boleh mengulas lanjut kerana boleh menganggu siasatan.

Dalam sidang media tersebut, Mohd Bakri berkata suspek juga membuat pengakuan bahawa mereka terlibat dalam beberapa kejadian serupa.

“Mereka mengaku ada menggunakan modus operandi yang serupa dan kami kini menyiasat sekurang-kurangnya kehilangan empat orang yang dilaporkan sejak setahun yang lalu,” jelas beliau.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya tidak dapat mengesahkan sama ada mereka terlibat dalam kejadian tersebut tanpa bukti forensik yang kukuh.

Beliau berkata kesemua suspek berumur antara 19 dan 41 tahun, dua daripada mereka adalah wanita dan mereka kini ditahan di Balai Polis Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Difahamkan polis telahpun memperoleh kebenaran untuk menahan reman selama tujuh hari untuk membantu siasatan kes itu.

Ketika diminta menjelaskan keadaan di tempat kejadian, Mohd Bakri berkata ia dikelilingi tembok, terdapat pokok kelapa sawit, serta beberapa kandang kambing serta bangsal lembu.

“Orang luar tidak akan dapat lihat sekiranya apa-apa berlaku di sebalik tembok tersebut,” jelas beliau.

Mohd Bakri juga mengesahkan polis turut menyiasat “Datuk” itu mengikut Akta Pengubahan Wang Haram.

“Kita ada mendapat beberapa maklumat bahawa beliau telah memiliki beberapa hartanah secara tidah sah dan kita mahu menyiasat perkara tersebut,” tegas beliau.


Bernama

__________________________________________

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Sunday, September 12, 2010BENARKAH AHLI BAR COUNCIL BUNUH SOSILAWATI ?


    pertanyaan.benarkah peguam yang jugak ahli majlis peguam iaitu dato patmanathan dan 8 orang india terlibat membunuh sosilawati dan 3 rakannya ? ini alamat lawyer pukimak anak haram pundek ni..no 51 jalan kemboja 33 off jalan sultan ahmad shah..Posted by GAP KEMBALI at 7:11 PM 7 comments

    ReplyDelete
  2. terlepas lagi datuk tu!! sebab dia kebal dan sudah pasti polis juga tak mampu hadapi datuk tu. sebab lain kerana polis juga kebanyakkannya kaki rasuah!! heheheh

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post