Islamic Fashion Festival : Ulama Muda UMNO! Sila BACA

Oleh : Tuan Greenboc

Sungguh berbahaya kenyataan "ulamak muda" ini (kenyataannya sila baca di SINI). Ia seperti mempertahankan "kemungkaran" yang berlaku di depan mata.

Katanya, yang perlu dipersalahkan ialah penganjur IFF itu bukannya Rosmah. Rosmah hanyalah sebagai Penaung, tambahnya.

Saya bertanya, apa tugas Penaung? Menaungi kegiatan penganjur untuk menghina Islam? Dan kemudian menaungi ulamak-ulamak muda seperti kamu yang mempertahankan kegiatan mungkar itu?

Persoalan kini bukan persoalan nasihat kuat atau nasihat halus. Persoalan kini ialah pakaian yang digunakan itu seolah-olah sengaja mencabar umat Islam dengan menghina Nabi Mohd apabila terteta kalimah Mohd di bahgian dada pemakainya. Kemudian di lengan dan di belakangnya terdedah tanpa ditutupi. Fesyen apa itu jika bukan jahiliyah dan dijenamakan di atas nama Islamic Fashion? Dan ia bukan saja akan mengelirukan umat Islam, malah bukan Islam juga yang akan menganggap ia sebagai "fesyen" yang Islamik.


Rosmah Penaungnya. Mengapa tak lantik penasihat peribadi bab agama jika jahil bab agama. Nak nasihat bisik-bisik apa lagi kat Rosmah sedangkan hal kemungkaran telah berlaku dan agama Islam telah pun tercemar lantarannya. Dan jika tidak dinasihat secara kuat, nanti ada yang menerima fesyen yang telah ditayangkan itu sebagai fesyen Islam. Itu sebab mengapa umat Islam menyuarakannya secara lantang sehari dua ini. That the fashion worn and shown wasn't Islamic at all!

Di dalam Islam adalah jelas. Al-Quran dan Hadith terlalu banyak mengajar kita berkenaan menentang kemungkaran ini. Firman Allah:

Hendaklah ada di antara engkau semua itu suatu ummat -golongan – yang mengajak kepada kebaikan, memerintah dengan kebaikan serta melarang dari kemungkaran. Mereka itulah orang-orang yang mendapat kemenangan.” (ali-lmran: 104)

Allah Ta’ala berfirman lagi:
“Adalah engkau sekalian itu sebaik-baik ummat yang dikeluarkan untuk seluruh manusia, kerana engkau semua memerintah dengan kebaikan dan melarang dari kemungkaran.” (ali-lmran: 110)

Allah Ta’ala juga berfirman:

“Orang-orang mu’min lelaki dan orang-orang mu’min perempuan itu, setengahnya adalah kekasih setengahnya, kerana mereka memerintah dengan kebaikan dan melarang dari kemungkaran.” (at-Taubah: 71)

Allah Ta’ala berfirman:

“Orang-orang kafir dari kaum Bani Israil itu terkena laknat dari lidah Nabi Dawud dan Isa anak Maryam. Hal itu disebabkan kerana mereka derhaka dan melanggar aturan. Mereka tidak saling larang-melarang kemungkaran yang mereka kerjakan, sesungguhnya amat buruklah apa yang mereka lakukan itu.” (al-Maidah: 78-79)

Adapun Hadis-hadisnya ialah:

Pertama: Dari Abu Said al-Khudri r.a., katanya: “Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Barangsiapa di antara engkau semua melihat sesuatu kemungkaran, maka hendaklah mengubahnya itu dengan tangannya, jikalau tidak dapat -( dengan atau kekuasaannya), maka dengan lisannya -(dengan jalan menasihati orang yang melakukan kemungkaran tadi )-dan jikalau tidak dapat juga – (dengan lisannya), maka dengan hatinya – (maksudnya hatinya mengingkari serta tidak menyetujui perbuatan itu). Yang sedemikian itu – (yakni dengan hati saja) – adalah selemah-lemahnya keimanan.”
(Riwayat Muslim)

Kedua baginda s.a.w. bersabda:

“Jangan demikian, demi Allah, nescayalah engkau semua itu wajib memerintahkan kebaikan, melarang dari kemungkaran, kemudian menghentikan kezalimannya – serta mengembalikannya atas kebenaran yang sesungguhnya, juga membasmi tindakannya kepada yang hak saja dengan pembatasan yang sesungguh-sungguhnya. Atau jikalau semua itu tidak dilakukan, maka nescayalah Allah akan memukulkan – membencikan – hati setengahmu terhadap setengahnya kemudian melaknati – mengutuk – engkau semua sebagaimana Dia mengutuk mereka – Bani Israil.”

Diriwayatkan oleh Abu Dawud dan Tirmidzi dan ia mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan. Ini adalah menurut lafaznya Imam ‘Abu Dawud. Adapun lafaznya Imam Tirmidzi ialah:

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Ketika kaum Bani Israil sudah terjerumus dalam berbagai kemaksiatan, lalu alim ulama mereka itu pun melarang mereka, tetapi mereka tidak menghentikan perbuatan mereka itu. Kemudian alim ulama tadi mengawani mereka dalam duduk, makan dan minumnya – sebagai menyetujui kemungkaran yang dilakukan itu.
Kerana itu Allah lalu memukulkan – membencikan – hati setengah mereka terhadap setengahnya serta melaknat mereka atas lidahnya Nabi Dawud dan Isa anak Maryam. Yang sedemikian itu adalah kerana mereka telah melanggar aturan.”
Kemudian Rasulullah s.a.w. duduk dan sebelum itu beliau s.a.w. bersandar, lalu meneruskan sabdanya: “Jangan demikian. Demi Zat yang jiwaku ada di dalam genggaman kekuasaanNya. Laknat itu pasti datang, sehingga engkau semua mengembalikan orang-orang yang berbuat kemungkaran itu kepada kebenaran yang sesungguh-sungguhnya.”

Ketiga sabdanya lagi

"Apabila berlaku satu kemungkaran sedangkan umatku berdiam diri, maka ke atas laknat Allah".

Seterusnya, apabila gejala-gejala sedemikian berlaku tanpa sebarang teguran dan sekatan, maka kelak sepertimana dinyatakan di atas bencana dan musibah dari Allah akan tiba. Apabila bencana Allah tiba ia bukan sahaja menimpa pesalah-pesalahnya tetapi menimpa juga orang-orang yang tidak bersalah kerana gagalnya orang-orang yang tidak bersalah ini membasmi kemungkaran itu.

"Apabila maksiat sudah merajalela di kalangan umatku, Allah akan menurunkan siksa dari sisi-Nya kepada mereka secara merata..." -HR. Ahmad

Dari Abu Bakar as-Shiddiq r.a. katanya: “Hai sekalian manusia, sesungguhnya engkau semua tentu membaca ayat ini – yang ertinya: “Hai sekalian orang-orang yang beriman, jagalah dirimu sendiri, tidaklah akan membikin bahaya kepadamu semua orang yang sesat itu, jikalau engkau telah memperolehi petunjuk.” (al-Maidah: 105), tetapi sesungguhnya saya juga mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:“Sesungguhnya para manusia itu apabila melihat orang yang zalim, lalu tidak mengambil atas kedua tangannya — tidak menghentikan perbuatannya, maka hampir saja Allah akan meratakan terhadap seluruh manusia tadi dengan menurunkan siksaNya.”
Diriwayatkan oleh Imam-Imam Abu Dawud, Tirmidzi dan Nasa’i dengan isnad-isnad yang shahih.

Terima bala selepas ini. Ulamak-ulama muda UMNO mahu bertanggungjawab ke atasnya?


Kelab Greenboc

19 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Assalamualaikum,Shamsul

  Hang perlu bersyukur kawan...dulu hang berlajar pun sekolah vokesional, sekolah idea dr peminpin UMNO juga...lepas tu kerja kilang Fujisash sampai...lepas tu hang pi kerja kilang kat Penang...la ni hang dah lupa..diri..aku berharap hang insaflah lihat sekeliling hang..jangan dok merapu sangat...

  Dari kawan hang..kg Pertama..

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum, Shamsul,

  Sudahlah...hang dok merapu...ingat dari asal-usul kita...kilang yang hang kerja pun adalah idea dari pemimpin BN yang membuka kawasan industri untuk rakyat PP, hari ini hang dah lupa...percayalah ALLAH SWT akan menarik rezeki seseorang jika ia tidak bersyukur...dan menfitnah pada orang yang telah berusaha untuk hang & semua rakyat...sudahlah Shamsul...kembali kepada siapa yang berusaha untuk memajukan rakyat...


  Dari kawan hang...Kg Pertama

  ReplyDelete
 3. awat mufti perak diam ?
  ulamak perut ni....

  ReplyDelete
 4. Ni buat Kawan aku dari Kg Pertama tu.. Kawan akuuuu...

  Waalaikummussalam...

  Apa yang fitnahnya dan apa yang merapunya? Hang buktikan kat aku sat..

  Memajukan negara adalah satu tanggungjawab pemerintah tak kira siapa, tanggungjawab tu bukannya jasa hang kena faham tu.. jangan jadi bengong sangat..

  Menentang UMNO tu kira tak bersyukur ka? Yang aku tau bersekongkol dengan pemerintah yang ternyata Rasuah dan mengenepikan Islam itu berdosa..

  Aku cadangkan kat hang sekali sekala tu sembahyang la di Masjid Batu sama.. jangan dok pi Masjid Papan saja..

  Ada 2 komen dah dari hang dalam blog aku ni.. aku tak rasa tersentuh sikit pun..

  Aku cadangkan kat hang .. Hang buat satu Banner size 24kaki x 4 kaki, hang tulis 'Shamsul Insaflah.. kembalilah menyokong UMNO..' hang gantung kat simpang 3 tu.. biar semua orang tau.. aku rasa dengan cara tu nanti ramai sikit yang tolong hang merayu kat aku..

  Tapi... aku nampak ayat-ayat hang tu BODO sangat la.. Orang UMNO saja kata ayat hang tu bagiuh..

  ReplyDelete
 5. hahahahaa....macam ni punya kenyataan drpd penerangan umno...sungguh bodoh dan jahil...dulu hang berlajar pun sekolah vokesional???? awat sekolah guna duit mak bapak umno ka wahai penerangan umno yang jahil??? hebat sangat ka cara hidup hang yang menyokong umno selama ni???? apa yang hang dapat selama sokong umno??? semua harta kampung pertama hang punya ka??? hang tak payah reja ka bila sokong umno?? cuma yang aku tau hang hanya pencacai kepada umno barisan nasional semata mata...insaflah daripada menjadi manusia yang tak bermaruah hanya semata mata duit yang tak seberapa...ingat bukan umno yang tentukan rezeki kita..tapi allah S.W.T...

  AKU PUN ANAK SUNGAI DERHAKA...

  ReplyDelete
 6. inikah tahap pemikiran seorang penerangan umno???? ini kenyataan tahun 80'an boleh laa...la ni orang bukan bodo macam hang wahai penerangan umno...insaflah dari menjadi pencacai kepada umno semata2 hanya kerana kepentingan dunia yang tak seberapa yang hang dapat selama ni... ingat mereka2 hanya menggunakan manusia bodo macam hang untuk kepentingan politik mereka...yang kaya sapa??? hang dapat apa???

  ReplyDelete
 7. Sabar Bro,

  Orang umNGOK nie bukan BODOH, tapi BAGHAL macam KALDAI.

  kalau betul nak sangkal, berfakta la jangan membuta tuli. Kita berhujah dengan fakta bukan semborono.

  Bab ulamak muda umNGOK nie, memang terang-terangan menunjukkan yang depa nie berat sebelah, suruh salahkan penganjur bukanya RM, tapi RM tu kan penanung bagi pihak penganjur, apa dia cakap penganjur kena dengar.

  Ulamak muda umNGOK nie telah menunjukkan taring mereka, lepas nie kita tunggu apa lagi kerja bodoh RM yang depa akan jilat.

  -wakleman

  ReplyDelete
 8. ASD... relek bro... UMNGOK dulu tak sedaq tanpa orang mesia takdak UMNGOK kat MESIA nih... Tanggungjawab kite sume kite pi UNDI.. tapi silap kite TERundi UMNGOK dulu... kalau tak jangan kate kilang... MESJID terbesaq pun kat MESIA... SEKOLAH TERPANDAI pun kat MESIA.. UNIVERSITI terbijak pun KAT MESIA... TAPI SEBAB UMNGOK... SUME NIH TAKDE!

  ReplyDelete
 9. pisang emas di bawa belayarOctober 25, 2010 at 5:42 PM

  yg beri komen di atas tu memang bangang tak mengaji habis jadi hampas
  sbb tu komen dia lagu tu memang penyokong umngok sanggup buat apa saja janji dpt RM, jadi saksi palsu pun xpa asalkan masyuq dosa belakang kira...syirik pun belakang kira...semua belakang kira lah...ha..ha..ha..

  ReplyDelete
 10. Assalamualaikum...Syamsul,

  Kawan2 hang yang marah kat aku...aku ucapkan terima kasih...aku teringat kisah Pengembala Biri-biri dengan Serigala....banyak beri kesedaran kat aku yang dah sedar...hangpa bila nak sedar pun tak tau..kena makan ubat cap gajah...

  Dr kawan hang..Kg Pertama

  ReplyDelete
 11. Syamsul,

  Bukti yang hang minta...hang masih ingat apa janji DAP PRU12 lepas!!!!!..hang ingat tol mana depa janji nak buang???...rasa aku hang jangan dok buat taktau...kalau hangpa kata bijak semua.. tol 50sen tak boleh nak bagi free..jangan dok cerita benda lain la...buat malu aje...

  P/S: Ini sebab aku tinggal PKR..malu rakyat PP...aku malu ngan hang la..

  ReplyDelete
 12. wei awat la yang hang buta perut,buta hati, buta maklumat,,, tol tu hak sapa??? hak kerajaan negeri ka kerajaan pusat???....hang tolong la jangan cakap hang orang kg pertama...malu ada orang kampung bodo macam hang...orang kg pertama tak dak bodo macam hang...memalukan bercakap bodo...

  aku pun anak sungai derhaka...

  ReplyDelete
 13. Buktikan kalau aku merapu.. yang tu pun tak faham?

  Tol Sg Nyior tu dibawah kuasa kerajaan pusat la.. mana kerajaan negeri boleh runtuhkan.. yang tu pun hang tak tau nak fikir.. patutlah hang sokong UMNO..

  ReplyDelete
 14. yg sokong UMNGOK mmg semua NGOk! sbb tu tak tau mana satu hak kerajaan pusat dgn hak kerajaan negeri.boleh dok dpt kain pelekat sorang sehelai masa nak mengundi kira kerajaan dah baguih la,dah jaga kebajikan rakyat..tuiii..ni pun satu punya bengap...

  ReplyDelete
 15. Yang benggong pi janji semasa kempen PRU12 kt Penang buat apa???tu la hangpa tak pi dengaq masa ceramah2 depa...asyik dok bangga dgn pemimpin PR(Pekena Rakyat)..asyik dok nampak orang tak betoi aje...malangnya jadi geng PR..asyik dok kena tipu hidup2...

  Kwn hang Kg Pertama

  ReplyDelete
 16. saudara shamsul,
  rasa-rasanya kawan saudara shamsul kg pertama tu dok tgk berita TV3,RTM dan semua saluran2 propa kerajaan penakut dan gelabah.sbb tu dia tak tau nk beza antara tanggungjawab kerajaan yg memerintah dan hak2 rakyat.pasai pa nk ungkit sekolah, kilang, bangunan tu bangunan ni yg kerajaan buat.dah itu mmg tanggungjawab dia kena buat utk rakyat.klu takmau buat, jgn memerintah.
  Klu bagi kerajaan Mongolia perintah pun dia akan buat semua tu.yg depa dok tak paham2 ni pasai depa dok tgk berita TV dgn suratkhabar yg setengah betoi setengah tak betoi.yg betoi tang berita sukan dgn iklan pastu tang cerita artis tunjuk pusat,yg lain semua berita sampah...Rosmah jd penaung Islamic (konon) Fashion Festival ada ka dlm berita depa?takdak..pasaipa?pasai depa tau klu keluaq berita tu mampuih org kutuk.tang Rosmah buat persidangan First Ladies (konon) ada plak berita dlm TV suratkhabar depa..pasaipa?nk habaq kata Rosmah hebat, baguih (konon) boleh anjur persidangan bertaraf dunia...tuiiii...
  kesimpulannya saudara shamsul, org2 UM NO NO NO ni klu dh yg jenis limau purut tiga serangkai (buta perut takdak akai)mmg susah nk sedaq dh.otak pn dh berlumut sama mcm pemimpin2 depa yg dok dlm Barisan Najis tu..

  ReplyDelete
 17. Yang tak sedaq adalah ahli PKR(Parti Kercing Rakyat)...sebenar parti ni parti jangka hayat...ingat lagi 5~10 tahun padam la...

  ReplyDelete
 18. jgn sbb politik, kita buta agama...igt pemimpin tu agama Islam bkn kafir. x spatutnya buat silap mcm tu. memalukan agama.

  ReplyDelete
 19. umno soiiiiiiiiiii.......hiarkkkkkkk..........pthuih....

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post