Kemalangan KM223 : Bas tiba-tiba melambung

SEREMBAN – Walaupun terselamat dalam kemala- ngan yang meragut 12 nyawa di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat, dekat Rembau petang kelmarin, kebanyakan mangsa masih dalam trauma dan terkejut.

Salah seorang penumpang bas Ekspres Delima, Shahnor Amer Ahmad, 18, berkata, ketika kejadian, dia berada di belakang pemandu bas menyedari kenderaan itu terhoyong-hayang sebelum melanggar pembahagi lebuh raya dan melambung ke laluan bertentangan.

Ketika ditemui semalam, Shahnor yang juga penuntut sebuah kolej swasta di Petaling Jaya itu ditemani kakaknya, Zurina Ahmad, 30, tidak banyak bercakap kesan kecederaan pada bahagian mukanya.


"Shahnor menaiki bas tersebut ke Kuala Lumpur. Sebelum itu dia tidak boleh tidur. Kemudian dia merasakan bas tiba-tiba melambung. Kejadian berlaku begitu pantas. Bila dia buka mata sahaja, dia tidak dapat melihat apa-apa, hanya hitam sahaja,” katanya.

Kejadian itu berlaku pada kira-kira 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan lalu melanggar sebuah van dan menghempap tiga kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Seorang lagi mangsa, Nurnajla Aqilah Mohd Ghazali, 19, yang kehilangan sebahagian kulit dan daging di pergelangan tangan kirinya berkata, dia berada dalam keadaan separuh sedar dan pening kerana bas itu berpusing dan terho-yong-hayang.

“Apabila saya sedar, saya lihat pakaian saya dibasahi dengan darah.

“Saya menangis apabila melihat darah banyak mengalir dari pergelangan tangan dan dimaklumkan ia terkoyak semasa kemalangan itu berlaku,” kata pelajar Universiti Malaya itu.

Dalam pada itu, bapa Nurnajla, Mohd Ghazali Anuar, 45, berkata, dia terkejut apabila mengetahui kemalangan ngeri membabitkan anaknya melalui berita, pagi semalam.

“Bila lihat nama dia ada, kami terus hubungi telefon bimbitnya dan ternyat ia benar sebelum bergegas ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS),” katanya.

Sementara itu, Tew Chi Ling, 18, pelajar kolej swasta di Petaling Jaya berkata, dia kini trauma kerana dapat menyaksikan keseluruhan detik cemas, ketika kemalangan itu berlaku.
“Saya tengok, ramai penumpang bergelimpangan di atas jalan raya dan ada juga yang tersepit di dalam bas. Ada yang mengeluh kesakitan, ada yang sudah tidak bersuara lagi. Ada pula yang patah, cedera di kepala. Saya cuba membantu, tetapi tidak berdaya," katanya.


Sinar Harian

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post