Politeknik di Pekan dah 10 Tahun Tak Siap Lagi...

Kalau Politeknik yang kos pada awalnya ialah RM219Juta tetapi kini telah meningkat menjadi RM294.74 Juta pembinaannya telah memakan masa melebihi 10 tahun.. berapa puluh tahun pula kah yang diperlukan untuk menyiapkan Menara Warisan setinggi 100 tingkat yang menelan belanja RM5000 Juta itu?

Projek Politeknik telan RM295 juta, tak siap 10 tahun...di Pekan

Projek Pembinaan Politeknik Muadzam Shah yang tidak siap biarpun hampir 10 tahun dimulakan, kini mengalami peningkatan kos sejumlah RM75.74 juta, iaitu 34.6% berbanding kos asal.

Malah, kos ini belum mengambil kira kos perkhidmatan perunding yang perlu dibiayai kerajaan berjumlah RM10.55 juta. Apa yang menarik, projek ini terletak di daerah Pekan, kawasan parlimen Perdana Menteri, Najib Abdul Razak.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara tahun 2009, projek yang beralih tangan dari Kementerian Pelajaran ke Kementerian Pengajian tinggi pada tahun 2004 ini, sepatutnya disiapkan pada 14 September 2003.


Namun demikian, ia belum siap bina sehingga kini biarpun hampir 10 tahun berlalu, dan RM294.74 juta telah dibelanjakan berbanding kos asal projek, iaitu RM219 juta.

"Memandangkan politeknik ini masih belum disiapkan, Kerajaan terpaksa menanggung kos sewaan tempat belajar sebanyak RM2500 sebulan, dan setakat bulan Disember 2009, sejumlah RM130,000 telah dibelanjakan untuk tujuan tersebut.

Selain itu, bilangan pengambilan pelajar juga terpaksa dihadkan setakat 64 hingga 347 pelajar sahaja berbanding 5,000 pelajar yang dirancang."

Pada pandangan Audit, prestasi kerja dan kedudukan kewangan sesebuah syarikat perlu dijadikan asas dalam pemilihan kontraktor dan subkontraktor bagi melaksanakan projek Kerajaan supaya projek berjalan lancar dan tidak merugikan Kerajaan.

"Selain itu, pihak Kementerian dan JKR juga hendaklah memantau dan memberikan pengawasan yang rapi terhadap kerja-kerja yang dilaksanakan oleh kontraktor serta perunding bagi memastikan projek dilaksanakan mengikut spesifikasi dan siap dalam tempoh yang ditetapkan."

Latar belakang projek

Pada masa yang sama, Ketua Audit Negara juga mengingatkan Jabatan Kerja Raya untuk mengambil tindakan bagi memungut denda kelewatan yang berjumlah RM4.34 juta daripada Kausar.

Menurut laporan, projek ini dilaksana secara reka dan bina oleh Yayasan Kontraktor Melayu Pahang Corporation Bhd (YKMP) yang dilantik secara rundingan terus, pada peringkat awal. Nilai kontrak berjumlah RM219 juta dan tempoh siap projek selama 24 bulan, dari 15 September 2001 hingga 14 September 2003.

YKMP telah melantik anak syarikat Kausar Corporation Sdn.Bhd, iaitu V.C.Technologies Sdn.Bhd sebagai subkontraktor untuk melaksanakan projek tersebut.

Projek ini gagal disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan dan kontraktor berkenaan telah ditamatkan kontraknya pada 15 Disember 2003.

Kemudiannya, Syarikat Kausar Corporation Sdn.Bhd telah dilantik untuk menyiapkan projek ini, diberi tempoh antara 10 November 2005 hingga 9 Mei 2007. Bagaimanapun, sejarah berulang dan syarikat ini ditamatkan kontrak pada 6 Mei 2008.

Seterusnya, syarikat MMN Bina Sdn.Bhd (MMN Bina) telah dilantik untuk menyiapkan projek ini dalam tempoh 12 bulan, mulai 24 Februari 2009 hingga 23 Februari 2010.


MerdekaReview

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. tolong dedahkan siapa orang-orang diblkg syarikat-syarikat tak guna ni...jika kroni umno/bn, kita sebar luaskan ke blog-blog...

  ReplyDelete
 2. boss..
  mmg dah lama kandas..naik berbulu mata dibuatnya.dari anak 1 jd anak 2..dari anak masih merah..sampai tahun depan nak masuk sekolah

  terbengkalai..kontraktor silih berganti..

  FYI..muadzam shah ni kawasan ROMPIN..tempat JJ si peraba punggung ni..& maznah si mulut becok.

  mmg heran IKBN PEKAN..x sampai 2thn siap dah..poli muadzam..skrg dr nampak kelibat nk siap..
  kalau x nak dekat PRU..ntah la..dulu PRU12..naik la sikit2..pastu kandas..ni naik semula..nampak gak bayang poli

  ReplyDelete
 3. student PMS :student politeknik muadzam shah kini sudah memasuki ke poli besar..walaupon byk kelengkapan tidak mencukupi tp masih boley hidup lagi kt poli tu..peraturan yg melampau yg dicipta sendiri oleh pengarah politeknik muadzam shah :
  1. student pms tidak boleh bawa motosikal/kereta ke dalam pms.
  (tambang teksi ke teminal RM8 pergi sahaja..bus pms 2biji itu pon dh uzur).
  2. pemakaian seluar jean diharamkan.
  (kalau student mekanikal yg ada 13 aliran spt automotif yg perlukan pemakaian jean semasa praktikal adakah tidak dibenarkan?tahu x kepentingan jean walau berjalan dimana sahaja?)
  3. waktu akhir masuk pms pukul8 pm.(memang lah muadzam tu xda ape2..tp 7E ada..)
  4. student perempuan pms mst pakai tudung untuk kebilik air/mandi..xkira lah nak mandi ke, nak make up kew..ape2 jelah.(kesian korang..sapew lah lelaki bodoh yg masuk kamsis perempuan ari tu sampai peraturan begitu terpaksa ditubuhkan..xsilap penyelia asrama yg jantinanya lelaki. penyelia asrama perempuan kan ada yg ko nak tunjuk pro tu asal?)

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post