Projek Mee Segera : Wifi percuma untuk penduduk Kampung di Gua Musang

Menurut Rais Yatim, program ini tidak ada kaitan dengan kempen pilihan raya kecil DUN Galas kerana kerajaan sudah lama bercadang untuk membinanya dan secara kebetulan sekarang musim pilihan raya kecil . Tetapi.... mengapa calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Ab Aziz Yusoff hadir sama?

Penduduk 30 kampung bakal nikmati Wifi percuma

GUA MUSANG: Penduduk di 30 kampung di Kelantan bakal menikmati kemudahan Wifi secara berperingkat bagi membolehkan mereka menggunakan internet tanpa wayar secara percuma.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata kemudahan itu disediakan kerana kerajaan mahu rakyat di semua peringkat sama ada di bandar atau luar bandar menikmati kemudahan terbabit.

“Buat kali pertama di Kelantan kita lancarkan `Kampung Wifi’ di Gua Musang kerana ramai penduduk menunggu perkhidmatan itu,” katanya pada sidang media selepas melancarkan program itu di Rancangan Pemulihan Tanah (RPT) Sungai Terah, dekat sini, semalam.


Hadir sama calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Ab Aziz Yusoff; Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Khalid Ramli dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Rais berkata, program seumpama itu tidak ada kaitan dengan kempen pilihan raya kecil DUN Galas kerana kerajaan sudah lama bercadang untuk membinanya dan secara kebetulan sekarang musim pilihan raya kecil.

Katanya, kerajaan komited dengan kemahuan rakyat yang dahagakan kemajuan teknologi terkini itu, termasuk di Kelantan kerana semuanya ingin menikmati kemudahan seumpama itu.

Sementara itu, pada program berasingan, kementerian berkenaan melancarkan Posmen Komuniti pertama di Semenanjung membabitkan masyarakat Orang Asli di Pos Brooke dan Hendrop, pedalaman Gua Musang supaya perkhidmatan surat sampai ke perkampungan mereka.

Rais berkata, langkah itu sesuai dengan perkembangan kemajuan sekarang yang memerlukan banyak pembaharuan untuk kaum itu supaya taraf kehidupannya terus meningkat dengan menggunakan pelbagai teknologi terkini.

Beliau menyifatkan langkah Pos Malaysia Berhad melantik Posmen Komuniti sebagai usaha terbaik untuk mereka menggunakan perkhidmatan persuratan yang mana sebelum ini belum pernah berbuat demikian.

“Posmen Komuniti itu yang pertama dilancarkan untuk penempatan Orang Asli kerana sebelum ini Pos Malaysia sudah berbuat demikian di Sabah dan Sarawak,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan vest Pos Malaysia kepada Dua Posmen Komuniti Pos Brooke dan Hendrop, petang semalam.


Berita Harian Online

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. cam manifesto BN dun kok lanas je,bile mnang dpt wifi free,last-last smpai skrg xdpt2

    ReplyDelete
  2. biar KPusat/BN bagi/buat 1001 benda pun,ayuh ramai-ramai kita pangkah PR/Pas

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post