Datang 30 orang.. tapi undi 450?

Pada Selasa lalu,pemilihan pusat telah dijalankan dirumah pengerusi Jimmy Donald dan 30 anggota hadir untuk mengundi dan setelah selesai pengundian dijalankan, Jimmy yang juga calon ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) memperoleh 450 undi..

Magik tu.. kalaulah magik itu boleh digunakan semasa PRU.. pasti UMNO/BN akan menjadi pembangkang..

PKR pandang berat aduan "politik wang dan penipuan" di Sri Aman
Oleh Fazy Sahir

PETALING JAYA: Setiausaha Pengelola Pemilihan PKR Radin Shamsul Kamar berkata pihaknya memandang berat aduan wujudnya "politik wang dan penipuan" ketika berlangsungnya pemilihan di cabang Sri Aman Ahad lalu.

"Siasatan masih dijalankan dan jika aduan itu benar, tindakan tegas akan diambil termasuk membatalkan keputusan di cabang tersebut," kata beliau hari ini.

Beliau tidak menolak kemungkinan akan membatalkan kelayakan calon yang bertanding dalam mana-mana jawatan.

"Selain daripada calon-calon yang bertanding, para pegawai dan pengawas pemilihan juga akan diambil tindakan jika terbukti mereka terlibat," ujar beliau.


FMT pada Selasa lalu, melaporkan pemilihan pusat telah dijalankan dirumah pengerusi Jimmy Donald dan 30 anggota hadir untuk mengundi.

Timbul tanda tanya

Setelah selesai pengundian dijalankan, Jimmy yang juga calon ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) memperoleh 450 undi, sekaligus menimbulkan tanda tanya di kalangan anggota yang hadir.

Anggota PKR di cabang itu mendakwa wujud ‘politik wang dan penipuan’ ketika pemilihan berlangsung dan mereka mempersoalkan kesahihan pemilihan pada Ahad lalu.

"Pasti ada sesuatu yang tidak kena berlaku. Kami mahu ibu pejabat segera menyiasat hal ini tanpa melengah-lengahkan lagi, kerana ia akan mencemar imej parti," kata anggota parti itu.

Ini bukan pertama kali laporan dibuat berikutan terdapat lapan pengundi dikesan dari kalangan ahli DAP yang turut mengundi ketika Mesyuarat Agung Tahunan Cabang.

Dalam pemilihan itu, Jimmy Donald berjaya mempertahankan kedudukannya sebagai Pengerusi PKR Cabang Sri Aman selepas memperolehi 84 undi dengan menewaskan pesaingnya, Ibi Uding yang mendapat 76 undi dan seorang lagi calon mendapat 10 undi.

Uding yang juga Ketua Wanita PKR negeri berkata, beliau mempertikaikan kesahihan mereka sebagai ahli PKR untuk mengundi dalam pemilihan tersebut.

Menurutnya, lapan ahli DAP itu dipercayai mengundi untuk Jimmy dan dibawa oleh anaknya Leon Jinat Donald, yang juga ahli DAP Sri Aman.


Free Malaysia Today

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. UNDI POS KOT...? KAH..KAH..KAH..KAH..KAH

  ReplyDelete
 2. Cabang dlm Rimba,

  Di sri Aman pun boleh bocor undi,apa punya cabang ni,kawasan sekecil ini pun bocor,nyata main taik kucing kat sama....bawalah shaffdin nasution bersama maik taik kucing.

  ReplyDelete
 3. Itulah parti yang pejuang kebenaran, keadilan, kesamarataan, tahniah kepada mereka yang menyokong sampai nak gila..hidup PKR untuk rakyat yang taksub kepada DSAI.

  P/S: Pernah bermimpi DSAI jadi PM, tapi bukan Pendana Menteri...ia adalah Penipu Malaysia

  ReplyDelete
 4. anon 2:54
  sukma

  kau ni tunggulkah,jgn marah dulu baik kami undi DSAI jadi PM kalau najib kami tak dak busuk perut atau muhyidin atau hisyamudin lagi parah 1malaysia,kami dah kaji dah hanya DSAI yg dpt mentadbirkan rakyat dari papakedana dibumi sendiri,selagi umno/bn selagi tu kami rakyat makan najis busuk......

  ReplyDelete
 5. betultu anom.bila lagi puak2 umnok nak faham kedudukan sebenar politik dan ekonomi tanah air kita.selamatkan kekayaan negara .berubah lah minda dengan panduan akal.ganti BN dengan PR

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post