Jenapala failkan afidavit sokongan di mahkamah

Bekas timbalan setiausaha agung PKR P Jenapala hari ini memfailkan afidavit sokongan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi menyokong permohonannya untuk mendapatkan perisytiharan bahawa pemilihan yang diadakan bagi jawatan timbalan presiden parti itu tidak sah dan terbatal.


Buat Amir dan Afzal.. sila perhatikan betul-betul.. ada berapa orangkah dari
Permatang Pauh di dalam gambar ini.. (Demo anjuran Jenapala)

Saman pemula yang difailkan oleh Jenapalan semalam akan didengar oleh Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Isnin ini oleh Hakim Datuk Aziah Ali.


Beliau turut memohon injunksi bagi menghalang PKR daripada mengisytiharkan mana-mana calon yang dipilih bagi jawatan itu.

Jenapala dalam samannya yang difailkan peguam Firoz Hussein dari Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas, Jalan Duta di Kuala Lumpur. Beliau turut menyatakan bahawa dia masih layak untuk bertanding jawatan itu pada 29 Nov ini walaupun dikatakan telah dipecat daripada parti pada 2008.

Beliau selaku plaintif memfailkan saman itu terhadap tiga defendan iaitu Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Syed Husin Ali dan Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail.

Dalam saman itu, Jenapala, 56, berkata pemilihan itu bertentangan dengan haknya sebagai anggota PKR seumur hidup, dan beliau masih boleh bertanding bagi jawatan itu.

Jenapala, yang menjadi timbalan setiausaha agung PKR sejak awal 2008 sehingga peletakan jawatannya secara lisan pada Disember tahu yang sama, telah menyatakan hasratnya untuk bertanding jawatan timbalan presiden pada 17 Sept lalu.

Dalam samannya, beliau berkata kenyataan Saifuddin pada 20 Sept lalu bahawa beliau telah dibuang daripada PKR adalah tidak berasas kerana keahliannya telah disahkan di ibu pejabat parti itu pada 17 Sept.

Jenapala mendakwa tidak pernah dimaklumkan oleh parti itu berhubung pengguguran keahliannya mahupun apa jua tindakan disiplin yang dikenakan terhadapnya.

Beliau menuntut faedah pada kadar lapan peratus setahun terhadap ganti rugi selain kos yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.


Malaysiakini

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post