Macam 'ISA' laaa...

Maksud aku ialah "Akta Keselamatan Dalam Negeri" atau Internal Security Act(ISA), bukannya Isa dari blog "IkutSukaAku" tu...

Dalam ISA, tahanan akan ditahan tanpa diberi peluang untuk membela diri, kebanyakkan yang ditahan pada suatu masa dulu kerana mereka membahayakan keselamatan UMNO/BN.. yang dikatakan membahayakan negara tu sikit saja pun.. mereka tidak diberi peluang untuk membela diri mereka di Mahkamah, cukup dengan persetujuan Menteri Dalam Negeri.

Bila Menteri Dalam Negeri berpuashati dengan tuduhan yang dikenakan terhadap mereka.. mereka-mereka itu akan terus dihantar ke Kemunting..

Cuba bezakan dengan berita dibawah.. berita dibawah juga mengatakan yang dituduh tidak dipanggil membela diri.. terus digantung..

Ketelusan PKR: Zamri digantung tanpa dipanggil bela diri

Oleh Nazli Ibrahim

Ketika ini, tindak-tanduk Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) lebih banyak mengundang persoalan berbanding jawapan termasuk tindakan menggantung Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Rasah, Zamri Vinoth baru-baru ini.

Ketelusan JPP parti yang mendakwa mendukung demokrasi semakin dipertikaikan apabila Zamri yang menunggu untuk dipanggil mengadap JPP mahupun Jawatankuasa Displin akhirnya digantung keanggotaan oleh parti.

Sekaligus keputusan JPP tersebut mengesahkan lagi dakwaan bahawa JPP tidak menjalankan siasatan yang menyeluruh dan telus terhadap aduan-aduan yang diterima sebelum tindakkan diambil.


Tindakkan JPP yang dibuat dengan tidak memanggil Zamri mengadap untuk membolehkan keterangannya diambil dan membela diri adalah satu langkah yang jelas membelakangkan prinsip keadilan itu sendiri.

Hari ini PKR bukan sahaja merupakan parti pertama yang melaksanakan sistem satu ahli satu undi malah juga merupakan parti politik pertama yang menjatuhkan hukum kepada pemimpinnya dengan tidak memanggil tertuduh untuk membela diri.

Umno, PKR: Siapa lebih demokratik?

Umno yang didakwa PKR sebuah parti yang tidak demokratik sebelum ini turut memanggil mana-mana anggotanya atau calon yang berhadapan dengan isu disipilin mengadap sebelum sebarang tindakan diambil.

Bahkan ketika hari terakhir Dato Seri Anwar Ibrahim bersama Umno, turut diberi peluang membela diri dan memberi keterangannya di hadapan Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Keputusan untuk memecat Anwar hanya dibuat setelah undian dijalankan dikalangan Ahli MT Umno yang sebelumnya telah mendengar hujah pembelaan oleh Anwar sendiri dengan panjang lebar.

Pada ketika itu, Anwar memang telah diketahui umum mempunyai ramai musuh-musuh politiknya di dalam Umno sendiri termasuklah dikalangan Ahli MTnya.

Begitu juga bagi parti-parti politik lain termasuk ketika Pemilihan Umno yang memanggil mengadap calon-calon bertanding yang dilaporkan melanggar peraturan parti sebelum sesuatu tindakan diambil.

Sebaliknya pula dalam PKR yang dikatakan peneraju demokrasi, tindakan JPP tidak memanggil Zamri mengadap sebelum keputusan penggantungan hanya mengesahkan andaian umum bahawa banyak isu berkaitan pemilihan yang mahu disembunyikan oleh parti itu.

Para penganalis politik tanah air menjangkakan penafian demi penafian terus dibuat oleh PKR untuk melindungi imej parti dan juga pihak-pihak tertentu dalam parti.

Desakan sesetengah pihak agar pemilihan dihentikan sementara bagi membolehkan siasatan dalaman dijalankan juga dijangkakan tidak akan mendatangkan sebarang hasil.


Free Malaysia Today

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Salaam bro,

  Makin berkeladak nampaknya PKR ini.

  ReplyDelete
 2. Abg Husni Gong badak,

  Hanya org yg lemah Eq sahaja berfikiran PKR lemah,dari segi kata2 dlm blog memang ada yg kontra,secara amnya ini adalah mencari ungas kayu api utk merebakan kebakaran yg besar,jikalau ahli iq/eq rendah maka terperusoklah dia mengamin saja....ini semua politik ular tahu mematuk sahaja....

  ReplyDelete
 3. semangat perjuangan kita nak tumbangkan UMNO harus tercapai

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post