PAS dicadang ambil alih Teraju Pakatan Rakyat

"PKR telah gagal untuk melakukan perkara yang paling penting di dalam menjalankan sesuatu pemilihan. Ini telah menjejaskan maruah mereka sendiri. Beliau menyatakan jika JPP atau parti telah mengakui wujudnya kekurangan dan mahu melakukan semula Pemilihan atau mengekalkan status quo sehingga semua isu-isu kepincangan diselesaikan, mereka akan lebih dihormati "

PR Bukan PKR

Seorang aktivis masyarakat Dr Mohamed Rafick Khan bin Abdul Rahman mencadangkan agar PAS mengambil alih kepimpinan Pakatan Rakyat (PR). Ini berdasarkan kepada fakta bahawa PKR gagal untuk menunjukkan kewibawaannya sebagai sebuah parti yang berkemampuan dan berintegriti memimpin PR.

Menulis di dalam blognya di http://rights2write.wordpress.com, beliau berkata PKR telah mengecewakan harapan rakyat apabila PKR telah gagal untuk melakukan perkara yang paling penting di dalam menjalankan sesuatu pemilihan. Ini telah menjejaskan maruah mereka sendiri. Beliau menyatakan jika JPP atau parti telah mengakui wujudnya kekurangan dan mahu melakukan semula Pemilihan atau mengekalkan status quo sehingga semua isu-isu kepincangan diselesaikan, mereka akan lebih dihormati. Sebaliknya, pemimpin PKR terus melakukan pembohongan untuk menutup kepincangan tersebut.


Sambil mengakui bahawa jasa Anwar diingati kerana telah membawa PAS dan DAP duduk bersama untuk bergerak ke hadapan dengan ikatan yang lebih stabil dan mantap untuk PR, namun katanya ia adalah sesuatu yang telah menjadi sejarah. Kita perlu berada di dalam keadaan hari ini untuk bersedia di hari esok.

Untuk PAS menarajui PR, beliau menambah, PAS perlu bekerjasama dengan DAP dan memberi kefahaman kepada bukan Islam bahawa tiada apa yang perlu ditakutkan mengenai PAS. Ramai ahli PAS adalah professional di dalam bidang mereka. Ramai dari kalangan doktor, jurutera dan peguam. Mereka ini adalah golongan yang terbuka namun kental dengan nilai-nilai Islam yang membawa nilai hak asasi manusia sejagat.

PKR telah terjebak dengan pelbagai masalah seperti mereka yang melompat keluar parti, skandal seks dan juga ADUN serta MP PKR yang tidak berfungsi. Masanya telah tiba, menurutnya, penyokong dan pengundi PR mendesak lebih banyak kerusi diberikan kepada PAS dan DAP. Daripada nisbah moral dan nilai yang lebih diterima, beliau yakin DAP dan PAS adalah lebih ke depan. PKR tidak boleh dijadikan pemimpin PR selagi mereka tidak menunjukkan nilai kepimpinan yang terhormat. Untuk ketika ini wakil rakyat PAS tidak terjangkit dengan "penyakit" yang melanda PKR.

Dr rafick adalah seorang penyokong kerajaan Pakatan Rakyat di Perak. Di blognya tertera sebuah "banner" yang menyatakan header di blognya akan terus berwarna hitam selagi demokrasi tidak dipulihkan di Perak.
Dr Mohamed Rafick Khan Abdul Rahman yang juga Pengerusi Persatuan Pemilik Hartanah UKB (PHUKB) pernah menyatakan kepada sebuah portal online bahawa:

“Kami boleh memberi jaminan kepada mereka bahawa (kami ada) minimum 4,000 undi dalam pilihan raya umum akan datang.”

Menurut akhbar berkenaan, bilangan itu sudah cukup untuk menjatuhkan wakil PR di kerusi Parlimen Gombak dan Ampang serta kerusi DUN Bukit Antarabangsa.

Katadua mereka sekali gus memberi gambaran bahawa rakyat tidak peduli mengenai politicking yang wujud sekarang, sebaliknya mahu masalah-masalah setempat yang dihadapi diselesaikan, tambahnya.

Ia juga memberi amaran kepada PR bahawa penguasaan mana-mana negeri termasuk Selangor bukan sesuatu yang kekal jika masalah seumpama itu tidak diselesaikan.

Dr Rafick mendakwa jika kerajaan PR mengetepikan permintaan mereka, kemungkinan wakil rakyat semasa akan dibuang undi keluar dan digantikan oleh BN.

“Berdasarkan paten undi dan keputusan pilihan raya umum lalu, bilangan undi yang kami tawarkan sudah cukup untuk mengubah kedudukan Ahli Parlimen Gombak dan Ampang serta ADUN Bukit Antarabangsa,” tegas beliau.

“Kerajaan negeri Selangor telah campur tangan dan menjadikan keadaan lebih buruk bagi kami.

“Kami juga mengadakan perbincangan menerusi kerajaan persekutuan, melalui Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, tetapi sehingga kini tiada masa yang diselesaikan,” katanya.

“Saya sangat kecewa. Dalam kapasiti peribadi, saya mengundi Azmin dalam pilihan raya tetapi nampaknya beliau telah mengecewakan saya,” katanya.

Sementara itu, sebelum ini pemimpin DAP, Lim Kit Siang telah menyatakan kebimbangannya di mana PR berhadapan dengan risiko jika pakatan itu terlalu yakin dengan menganggap bahawa perjalanan mereka untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan BN sudah tidak boleh “dihalang lagi.”

“Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mesti dengan segera memulihkan kehilangan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat, bukan sahaja ekoran kekalahan di Galas dan Batu Sapi, tetapi juga daripada masalah-masalah dan pergolakan dalaman parti-parti Pakatan Rakyat,” tegas Lim.

Lim berkata pemimpin-pemimpin PR sewajarnya dengan segera mengatasi kesemua masalah yang wujud sekarang dan mengembalikan keyakinan awam yang terhakis.

Presiden PAS TG Haji Abdul Hadi Awang pula, semasa perasmian Ijtima Tarbawi di Rusila telah melahirkan isi hatinya secara ikhlas yang beliau dan PAS dipinggirkan di dalam Pakatan Rakyat. Walhal PAS dengan petugasnya paling banyak membantu kemenangan calon-calon Pakatan Rakyat, tak kira apa parti dan bangsa sekalipun.

"Presiden PAS menegaskan bahawa PAS adalah parti yang memimpin, bukannya dipinggirkan apabila mencapai kemenangan, harakahdaily dipetik.

Beliau tidak mahu kesilapan yang lepas berulang di mana kumpulan Islam dipinggirkan apabila negara mencapai kemerdekaan.

Katanya, sewaktu negara dijajah, kumpulan Islam di depan menentang penjajah tetapi setelah merdeka, mereka dipinggirkan.

“Kita parti yang memimpin, menjadi teras, bukan dipinggirkan mudah-mudah oleh orang,” tegasnya," yang ramai pemerhati politik melihat ia sebagai satu sindiran tajam ke atas Anwar Ibrahim.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. apa=apa pun keadaannya,jangan disebabkan nila setitik rosak susu sebelangga. SELALUNYA ORANG MELIHAT DIRUANG KULIT SAHAJA TANPA MELIHAT KE DALAM KERANGKA PERJUANGAN ITU SENDIRI.

    DIKALANGAN MANUSIA, YANG BIJAK PANDAI TERLALU RAMAI TETAPI YANG BERAKALNYA AMAT SEDIKIT. disebabkan 'ketidakpuasan hati dalam sesuatu perkara maka segalanya busuk belaka.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post