Henti berangan ke Putrajaya..

Tuan Ibrahim menyeru semua ahli parti komponen Pakatan Rakyat untuk memfokuskan tugas untuk memperkasakan seluruh jentera parti terlebih dahulu sebelum membincangkan jalan ke Putrajaya..

Itu seruan Tuan Ibrahim Tuan Man.. aku tambh sikit, ini buat semua pemimpin PKR yang telah menang daam pemilihan 2010 baru baru ini terutamanya yang menang di peringkat MPP pasal ada yang dah berangan nak jadi Menteri Pendidkan kalau PR ke Putrajaya..

Sudah-sudah lah berangan tu.. turun kealam nyata ni.. tengok akar umbi masih menyokong atau sudah beralih arah.. yang aku tahu ramai dah menyampah dan akan beralih kepada PAS..

Jangan asyik Syok Sendiri, tak nampak ke setelah pengundian Pengerusi Tetap AMK dijalankan, kemana menghilang lebih dari separuh perwakilan?


Henti diskusi ke Putrajaya, kuatkan Parti dahulu

TEMERLOH, 1 Dis: Bersediakah kita untuk melangkah ke Putrajaya?
Itulah persoalan yang dilontarkan oleh Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kepada semua ahli parti komponen Pakatan Rakyat (PR), khususnya ahli-ahli PAS.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga menyeru semua ahli parti komponen Pakatan Rakyat untuk memfokuskan tugas untuk memperkasakan seluruh jentera parti terlebih dahulu sebelum membincangkan jalan ke Putrajaya.

Ini kerana berdasarkan pengamatan beliau, persiapan semua parti belum di tahap optimum, bahkan di sesetengah kawasan ianya masih tidak menampakkan persiapan ke arah menghadapi pilihan raya umum.


“Masalah daftar pemilih, kedudukan kewangan, persiapan jentera dan petugas masih berada pada tahap rehat,” kata Tuan Ibrahim, yang melahirkan rasa bimbang kepada persiapan Pakatan Rakyat ditambah dengan waktu yang semakin singkat.

“Jentera parti adalah mekanisme yang penting dalam menghadapi segala penyelewengan Barisan Nasional (BN) dari setiap sudut.

"Kepincangan dan kelemahan jentera akan membuka ruang kepada BN menembusi kubu-kubu yang dibina bagi menggagalkan cita-cita kita ke Putrajaya,” katanya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang menekankan bahawa betapa pentingnya untuk semua parti untuk memperkemaskan jentera parti untuk digerakkan pada bila-bila masa kerana berdasarkan beberapa petunjuk terkini, kemungkinan besar pilihanraya umum akan diisytiharkan lebih awal daripada dijangkakan.

Tuan Ibrahim juga berkata media massa kini cuba melaga-laga PR dengan membawa isu yang tidak perlu dibincangkan seperti siapa yang akan menerajui kepimpinan negara, barisan kabinet PR dan juga soal kekuasaan parti yang akan menerajui negara.

“Semua persoalan ini hanyalah perangkap bagi menimbulkan suasana tidak senang antara parti-parti komponan PR.

"Sedangkan realiti sejauh mana kita boleh memenangi PRU akan menentukan apa yang akan berlaku seterusnya.

"Ibarat rakan kongsi untuk menternak kambing, sibuk bertengkar bagaimana untuk membahagikan keuntungan; sedangkan kambing seekorpun belum ada,” ujar beliau.

Beliau juga menyeru supaya semua masalah dalam parti ketiga-tiga komponen parti PR mesti diselesaikan awal sekiranya mereka serius dalam menyatakan bahawa PRU 13 penting bagi membuat perubahan awal ke Putrajaya.

Beliau turut menambah bahawa kekuatan parti di semua peringkat mesti menjadi agenda utama dan menyeru seluruh ahli parti untuk bertindak secara pro aktif dalam merancang kerja bagi memenangi PRU dan bukannya sahaja menunggu arahan kerja.

“Setiap ahli parti mesti memikirkan apakah yang saya boleh sumbangkan bagi menjana kemenangan ini.

"Benar di sana ada ahli yang perlu diberi arahan kerja, namun kalau di peringkat kepimpinan masih sibuk membincangkan titik bengit dalaman sehingga menjejaskan gerak kerja parti; maka sebenarnya kita telah masuk perangkap musuh tanpa disedari,” Tuan Ibrahim memberikan amaran.

Dalam isu keyakinan pengundi, beliau mengingatkan para pekerja dan pimpinan parti bahawa pengundi hanya akan memberikan undi kepada sesuatu parti seandainya mereka yakin dengan kekuatan dan keutuhan parti yang menerajui negara.

“Lantaran itu, bukan sahaja segala fitnah jahat BN perlu disanggah, bahkan keyakinan rakyat perlu dibina,” ujarnya sambil menambah bahawa pencapaian yang dikecapi oleh semua negeri PR selama tiga tahun ini akan menjadi aset penting untuk membina keyakinan pengundi.

“Cuma isu utama sejauh manakah pencapaian itu diketahui dan dirasai oleh rakyat?
"Berhadapan dengan rakyat yang tidak bermaklumat yang ditemui dalam tinjauan menuntut satu mekanisme diwujudkan agar sasaran pengundi utama di kawasan luar bandar dan kawasan Felda khususnya dapat ditembusi,” katanya.

Seruan yang sama turut bergema di dalam sidang Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat baru-baru ini, di mana keempat-empat negeri Pakatan Rakyat dengan sebulat suara bersetuju untuk menubuh satu badan yang dilengkapi infrastruktur media yang boleh berkongsi berita antara Negeri Pakatan Rakyat untuk menangkis serangan media BN yang semakin mengecam kebelakangan ini.

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Setuju dengan pandangan penulis.... Jangan berangan sebelum parti diterapkan dengan sistem pentadbiran yang baik.. PKR ketika ini nampak seperti parti keluarga dan parti kroni. Pemilihan masih diselubungi misteri yang belum terjawab dan aduan belum diambil tindakan.. Kata-kata ketua umum bahawa masa hadapan akan diperbaiki bukan kata-kata seorang pemimpin yang demokratik. ia berbau seperti UMNO! Pemimpin demokrasi / demokratik tidak menunggu tahun depan atau akan datang. Masalah datang terus laksanakan pembetulan.
  Kalau tunggu tahun depan / akan datang, menunjukkan bahawa pemimpin PKR mengharapkan ahli dapat melupa isu ini (kerana sudah lama)...

  ReplyDelete
 2. DALAM PERJUANGAN kena ada target, dalam perniagaan pun ada target, adakah ia boleh dikira angan2..Tuan Ibrahim kena buat pembetulan ,jangan nak sedap cakap je,sebagai Naib presiden PAS kenalah memberikan motivasi yang tinggi kepada ahli jemaah, sepatutnya beliau kenalah memperbetulkan saf dalam kepimpinan, yang longgar di perketatkan, dan yang nak runtuh tu ditegakkan semula....wahai pemimpin2 semua, kalau jawatan kita boleh terima dengan senang hati, dan apabila ada masaalah adakah kita boleh dilemparkan kepada ahli yang melantik beliau. Kita ebagai ahli tidak menyalahkan beliau 100%...tapi kena ingatlah bila nak mengeluarkan kata2 yang boleh menjatuhkan semangat juang rakan dalam PR.

  kepada Ahli2 PAS...lain kali tak payah dilantik pemimpin yang macam ni....walau bagaimana saya kagum dengan kepimpinan dua pemimpin PAS yang telah meninggalkan kita, iaitu Allahyarham Tuan hj Yusoff Rawa dan Allahyarham Tuan Guru Hj Fadhil Nor.

  ReplyDelete
 3. Mcm kita ni tak boleh bersuara utk rakan2,ini peringatan utk bro`2 kita tu yg gelojoh berangan2 keterlaluan

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post