Kes PKFZ : Gani Patail akan bekalkan dokumen.. tapi kes Anwar?

Peguam Negara memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa beliau akan berkongsi dokumen-dokumen rahsia kerajaan termasuk minit mesyuarat Kabinet dalam kes skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) RM12.5 bilion, yang melibatkan bekas menteri pusat Tun Dr Ling Liong Sik.

Tan Sri Abdul Gani Patail memberitahu mahkamah, pihaknya tiada masalah untuk menyediakan pasukan pembela bekas Menteri Pengangkutan dan bekas presiden MCA itu sebagaimana diminta, tetapi akan mengambil sedikit masa untuk memprosesnya kerana terdapat lebih 100 dokumen.

Itu bagi kes Ling Liong Sik, Gani Patail sendiri yang sanggup bersusah payah untuk menyediakan dokumen yang diminta oleh Peguam utama Pasukan Pembela Ling Liong Sik yang telah dituduh menipu kerajaan Malaysia dalam isu urus niaga tanah bagi projek PKFZ yang melibatkan RM12.5Billion wang pembayar cukai.


Tahniah buat Gani Patail kerana memberikan kerjasama yang baik bagi kes ini.

Jelas tindakan ini amat berbeza dengan situasi yang dihadapi oleh Anwar Ibrahim yang sedang menghadapi tuduhan liwat ke dua terhadapnya.

Dalam kes Anwar Ibrahim kita telah melihat, beliau telah mengemukakan rayuan bagi mendapatkan dokumen dan bukti-bukti untuk digunakan bagi membuat persediaan dalam menghadapi perbicaraannya itu.

Malang buat beliau permohonan beliau telah ditolak oleh Mahkamah Persekutuan dan bila dikemukakan pula permohonan bagi semakan semula keputusan Mahkamah Persekutuan itu kepada Mahkamah Tinggi ianya juga ditolak.

Biarpun menurut Sankara Nair dokumen itu amat diperlukan bagi membolehkan mereka membuat persediaan dan tanpanya tangan pihak pembela Anwar umpama terikat.

Sesungguhnya apa yang jelas dari tindakan Gani Patail itu yang sanggup menyediakan dan berkongsi dokumen-dokumen rahsia kerajaan dengan pihak pembela Ling Liong Sik dan menafikan hak Anwar untuk mendapatkan dokumen ialah betapa bersungguhnya mereka itu yang berada di pihak kerajaan untuk membantu Ling Liong Sik melepaskan diri dan mereka juga telah menunjukkkan kepada kita akan kesungguhan mereka untuk menyumbat Anwar Ibrahim kedalam Penjara….


Kes PKFZ: Peguam Negara sedia bekal Liong Sik dokumen rahsia Kabinet
Oleh Debra Chong December 08, 2010

KUALA LUMPUR, 8 Dis — Peguam Negara memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa beliau akan berkongsi dokumen-dokumen rahsia kerajaan termasuk minit mesyuarat Kabinet dalam kes skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) RM12.5 bilion, yang melibatkan bekas menteri pusat Tun Dr Ling Liong Sik.

Dr Ling berhadapan dengan tuduhan menipu kerajaan Malaysia dalam isu urus niaga tanah bagi projek PKFZ.

Mahkamah Tinggi menetapkan 3 hingga 20 Mei depan sebagai tarikh perbicaraan.

Tan Sri Abdul Gani Patail memberitahu mahkamah, pihaknya tiada masalah untuk menyediakan pasukan pembela bekas Menteri Pengangkutan dan bekas presiden MCA itu sebagaimana diminta, tetapi akan mengambil sedikit masa untuk memprosesnya kerana terdapat lebih 100 dokumen.

“Saya tiada masalah. Saya akan menyediakan dokumen-dokumen itu,” kata beliau ketika menjawab permintaan peguam utama pasukan pembela Wong Kian Kheong hari ini.

Terdahulu Wong memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak menerima apa-apa dokumen yang diminta daripada pasukan pendakwa raya.

Gani berkata, beliau boleh mengeluarkan dokumen-dokumen itu pertengahan bulan depan.

Akhir bulan lalu, kes penipuan RM1.08 bilion berkaitan PKFZ yang membabitkan Dr Ling dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Dr Ling, 67, menghadapi pertuduhan penipuan terhadap kerajaan Malaysia dengan mengelirukan Kabinet mengenai pengambilan tanah untuk projek Mega Distribution Hub di Pelabuhan Klang.

Menurut pertuduhan utama, beliau didakwa menipu Kabinet untuk mempersetujui pembelian tanah mengikut terma-terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) dan Lembaga Pelabuhan Klang (LPK).

Beliau dituduh menipu Kabinet dengan memberikan kebenaran untuk membeli tanah itu mengikut terma-terma dengan secara tidak jujur menyembunyikan fakta bahawa penilaian oleh Jabatan Perkhidmatan Penilaian dan Hartanah, Kementerian

Kewangan bagi tanah itu adalah RM25 kaki persegi untuk tempoh pembayaran balik selama 15 tahun, termasuk kupon dan faedah yang boleh dikenakan untuk tempoh pembayaran tersebut.

Dengan itu, beliau mendorong Kabinet untuk memberikan kebenaran dengan pembelian tersebut, sedangkan Kabinet tidak akan memberikan kebenaran jika fakta-fakta telah dimaklumkan kepada jemaah menteri.

Menurut pertuduhan itu, penipuan dilakukan dengan diketahui beliau yang boleh menyebabkan kerugian kepada kerajaan Malaysia, di mana beliau ada kepentingan dalam urusan berkaitan penipuan itu dan beliau terikat dengan undang-undang untuk melindunginya.

Dr Ling didakwa melakukan kesalahan itu antara 25 September dan 6 November 2002 di Level 4, Pejabat Perdana Menteri di Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Jika sabit kesalahan, Dr Ling boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun, denda atau kedua-duanya.

Dr Ling juga menghadapi satu pertuduhan pilihan menipu kerajaan dengan mengelirukan Kabinet mengenai pengambilan tanah untuk projek yang sama di tempat dan masa yang sama.


The Malaysian Insider

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Nilah contoh kes si mangkuk ayun ghani patail ni.. Kalau dalam kes Anwar, Ghani Patail nak sangat Anwar bersalah.. Pasal tu Anwar minta dokumen dia tak bagi.. Tapi bagi kes Ling Liong Sik ni lain pulak dia.. Ghani Patail nak supaya LLS tak bersalah.. Pasal tu dia sanggup bagi semua dokumen.. Memang ko ni celakalah Ghani..

    ReplyDelete
  2. si mangkuk ayun aka ghani petai nak sangat anwar sebab anwar dah saman dan buat report pasai kena fitnah oleh gani petai aka si mangkuk ayun ni. kahkahkahkah

    ReplyDelete
  3. barua yang menyusahkan org ni bila nak mampus agaknye..peguam negara kepala hangguk..ni peguam PALING BARUA DI DUNIA..tamakkan duit..ko x sedar ke kubur kata mari rumah kata pergi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post