Jahatnya penulisan dia ni...

Penulis dari Media tunggangan UMNO ini menulis.. Ingatlah, Sultan sebenarnya ialah kubu dan barisan pertahanan akhir (the last bastion) orang Melayu. Diandaikan jika orang Melayu kelak menolak orang politik bagi mempertahankan nasib mereka, maka sultan dan rajalah tempat mereka menyerah diri. Selain Allah SWT yang wajib disembah, di Malaysia ini - pada zaman ini, sultan dan rajalah khalifah kita yang ada untuk dirujuk.

Kalau begitu malanglah rakyat Indonesia Negara yang mempunyai penduduk berbangsa Melayu yang jauh lebih besar jumlahnya dari Melayu yang ada di Malaysia kerana mereka tidak punya Sultan untuk mempertahankan nasib mereka..

Tulis dia lagi.. Saya amat bimbang dengan corak politik yang berlaku di Selangor itu. Pas Selangor juga difahamkan turut bimbang dengan corak politik ini. Itu sebab saya difahamkan mereka mengambil langkah berdiam diri.


Kemudiannya.. Pada masa itu wahai Khalid Bin Ibrahim, wahai Anwar Bin Ibrahim, wahai Khalid Bin Samad (yang dikatakan antara penentang kuat Khusrin), orang Melayu hanya akan tinggal nama sahaja.

YB Khalid Bin Samad tu dari PAS Kelantan kah?


SUK Khusrin diludah air liur siapa...?
Oleh Zaini Hassan

SIMPATI dan kasihan yang amat sangat dengan nasib Datuk Mohammed Khusrin Munawi, Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor yang baru. Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang dikenali sebagai pegawai kerajaan yang amat digeruni semasa perkhidmatannya, kini sedang dihina.

Sebenarnya Khusrin ialah contoh pegawai kerajaan yang kita perlu ada. Tegas, berani dan tidak boleh ‘main- main’. Dari segi profesionalisme, Khusrin memang layak duduk di kerusi baru itu. Tapi sebaliknya beliau kini sedang dihina sehina-hinanya.

Jika dulu pegawai kerajaan Selangor dihina dengan pemberian penyapu, kini institusi itu sedang dihina dengan lebih kejam lagi. Mereka telah diludah.

Dikhabarkan, Isnin lalu pada hari dia melaporkan diri dan mahu masuk ke pejabatnya di tingkat 19 bangunan SUK Selangor, ada halangan besar yang ditempuhinya.

Kunci pintu ke biliknya telah ditukar. Tombol pintu itu semuanya ditukar bagi menghalangnya masuk dan duduk di atas kerusinya.

Saya tersentak mendengar cerita itu. Nak tergelak pun ada, sedih pun ada. Jika benarlah cerita itu, maka tersangat teruklah perangai mereka yang mengarahkan perkara itu dibuat.

MB Selangor, Khalid Ibrahim yang sedang bertungkus-lumus menghalang Khusrin itu patut merasa malu pada dirinya sendiri.

Sudahlah titah Sultan Selangor pun dibantah, lebih daripada itu beliau telah memutar-belitkan apa yang Tuanku Sultan pertitahkan kepadanya. Apa nak jadi dengan Khalid ini?

Dari awal lagi Cuit telah memberi peringatan kepada rakyat Selangor, perkara-perkara sebegini akan berlaku. Maka dalam satu tulisan, saya meminta kita semua Selamatkanlah Selangor.

Jika rakyat Selangor dulu telah membuat silap memangkah juak-juak itu atau merosakkan undi kerana marah kepada pentadbiran Pusat dulu, kini mereka harus kembali ke pangkal jalan.

Institusi kesultanan kini sedang diancam dengan acaman yang tidak pernah berlaku dulu. Orang sudah boleh kurang ajar dengan baginda Sultan. Baginda Sultan telah diadu-dombakan dalam kancah politik kotor oleh kerajaan Selangor. Sultan titah lain kepada MB, MB kata benda lain kepada orang ramai. Itu derhaka namanya.

Saya difahamkan oleh orang Istana, sebenarnya Sultan Sharafuddin telah pun meminta MB berunding dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan JPA mengenai calon SUK, sebelum nama Khusrin disebut lagi. Tapi MB tak buat apa yang dititah. Namun selepas nama Khusrin disebut, dan mungkin kerana kemarahan konco-konco dalam DAP dan PKR yang terkejut Khusrin dilantik, maka barulah Khalid melatah.

Saya mahu bertanya kepada MB Khalid, Exco DAP, PKR dan Pas mengapa anda semua amat bencikan Khusrin? Soalan ini belum dijawab lagi sampai sekarang.

Yang kita tahu semasa Khusrin merajui JAIS, beliau banyak membantah perkara-perkara ‘gila’ yang diminta oleh Exco-Exco Selangor. Ia termasuklah soal wang zakat yang mahu diagihkan kepada penganut agama lain, saiz rumah ibadat agama lain yang tiada had, isu azan, selain isu ceramah politik di masjid dan surau.

Kebencian terhadap Khusrin ini sehinggakan Khalid sanggup mahu meminda Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor bagi memberi kuasa kepada mereka untuk menentukan siapa yang mahu mereka lantik.

Tapi kita bimbang, jika Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor dipinda kelak maka, Sultan akan terus dipermainkan. Pada masa itu Sultan akan diminta mempersetujui saja apa yang dikehendaki oleh orang seperti Khalid yang di belakangnya juak-juak DAP dan PKR yang mempunyai kepentingan.

Seorang dalam kerajaan Selangor memberitahu saya semalam: ‘‘Sebenarnya apa yang berlaku ini bukan soal teknikal sehingga memerlukan perlembagaan negeri dipinda.
‘‘Ia lebih kepada soal ketamakan, agenda projek dan mahu mengadjas (adjust) kenyangan mereka. Mereka mahukan seorang SUK yang boleh dicucuk hidung.”

Itu orang dalam kata. Disebabkan nafsu-nafsi yang tidak terbendung ini Sultan turut dihina sehina-hinanya.

Menurut ‘orang dalam’ itu lagi, PKR dan DAP sedang dalam proses mengumpulkan dana sebesar mungkin sebagai modal untuk menghadapi pilihan raya umum kelak. Selangor adalah lubuk emas. Banyak projek besar boleh diwujudkan. Selangor sebenarnya ialah penjana kewangan untuk membolehkan PKR dan DAP menggerakkan jentera pilihan raya untuk menawan Putrajaya.

Itulah yang menyebabkan Khalid begitu kalut sekali. Beliau mahukan seorang SUK yang boleh ‘kaw-tim’ dengan beliau dan juak-juaknya, termasuk Penasihat Ekonomi Negeri bergaji seringgit iaitu, Brother Anwar Bin Ibrahim.

Patik sebagai hamba rakyat Selangor ini berharap Tuanku Sultan bertenang dalam menghadapi krisis ini. Tuanku harus tegas, jangan goyah dengan tindakan MB ‘bengong’ itu. Berdiri teguhlah atas keputusan yang Tuanku telah putuskan. Seperti Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin cadangkan, pihak yang menentang perkenan Tuanku itu boleh didakwa di bawah Seksyen 121 kanun Keseksaan kerana ‘Perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu’.

Saya amat bimbang dengan corak politik yang berlaku di Selangor itu. Pas Selangor juga difahamkan turut bimbang dengan corak politik ini. Itu sebab saya difahamkan mereka mengambil langkah berdiam diri.

Ingatlah, Sultan sebenarnya ialah kubu dan barisan pertahanan akhir (the last bastion) orang Melayu. Diandaikan jika orang Melayu kelak menolak orang politik bagi mempertahankan nasib mereka, maka sultan dan rajalah tempat mereka menyerah diri. Selain Allah SWT yang wajib disembah, di Malaysia ini - pada zaman ini, sultan dan rajalah khalifah kita yang ada untuk dirujuk.

Jika fungsi UMNO gagal, Pas gagal, PKR gagal - kepada sultan dan rajalah tempat kita berlindung. Akhir sekali jika institusi sultan dan raja pun runtuh, maka pada hari itu kita semua akan menjadi satu republik seperti Singapura - yang amat-amat dihajati oleh juak-juak DAP dan PKR.

Pada masa itu wahai Khalid Bin Ibrahim, wahai Anwar Bin Ibrahim, wahai Khalid Bin Samad (yang dikatakan antara penentang kuat Khusrin), orang Melayu hanya akan tinggal nama sahaja.

Saya bukanlah seorang rasis apabila memberikan kebimbangan ini, tapi itulah hakikatnya. Itulah juga yang dilakukan oleh negara-negara tamadun besar dunia lain apabila mereka mempertahankan ke‘bangsa‘an mereka.

Republik Rakyat China akan mempertahankan habisan-habisan keturunan Cina Han yang membentuk 92 peratus rakyatnya daripada kebangkitan keturunan etnik yang lain. Contohnya, mana-mana wilayah autonominya yang cuba memberontak, akan diganyang habis-habisan.

Begitu juga di India. Kerajaan Hindu India akan mempertahankan kedaulatan dan kebangsaannya dalam pemerintahan negara itu. Itu pasallah mereka akan mempertahankan hak Hindu melebihi hak orang Islam India. Begitulah juga dengan rejim laknat Israel terhadap penduduk Arab dan Palestin.

Oleh itu, orang Melayu di Tanah Melayu ini haruslah mempunyai semangat yang sama seperti Republik Rakyat China, India dan Yahudi Israel.

Apakah kita, orang Melayu (yang sekerdil ini) mahu membenarkan sebuah lagi negara kepunyaan Cina atau India di luar benua masing-masing. Cukuplah dengan apa yang ada di Singapura (negara kepunyaan Cina di luar Tanah Besar China). Apakah tanah air ini juga mahu diberikan...?

Saya harap saya tidak akan dituduh sebagai rasis lagi dengan pandangan itu, kerana ia adalah pandangan yang logikal dan berasas. Saya juga bukan menyimpang isu sebenar daripada isu SUK itu, tapi dalam konteks Selangor dan kerajaan pakatan pembangkang ini, ia ada kaitan dan ada relevansinya.

Rakyat Selangor sekarang berada dalam krisis, pegawai pentadbir telah diketepikan dan kuasa politik telah digunakan sepenuhnya untuk menyelesaikan krisis pengurusan kerajaan.

Dalam keadaan sekarang, saya difahamkan moral dan semangat pegawai-pegawai kerajaan Selangor telah jatuh. Pegawai kerajaan negeri dan Persekutuan negara ini diketahui sebagai sangat protected terhadap birokrasi.

Penolakan Khusrin telah menunjukkan bahawa kerajaan negeri tidak menghormati birokrasi. MB tidak tahu menilai pegawai kerajaan yang mahu menjalankan tugas dengan adil dan tegas tanpa dieksploitasi oleh kuasa politik. Pelantikan Khusrin itu sebenarnya tidak terkeluar daripada peraturan undang- undang, tetapi hanya terkeluar daripada kehendak politik pakatan pembangkang.

Jika BN Selangor ditolak oleh pegawai-pegawai kerajaan kerana dihadiahkan penyapu maka apa yang dilakukan oleh Khalid ialah dia meludah ke muka mereka, tapi dengan air liur orang lain...?

Air liur siapa yang dimaksudkan itu, sama-sama anda tafsirkan


Media UMNO

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Hari tu Khusrin nafi dia agen UMNO.. Hari tu juga dia kata dia kerja ikut buku dan peraturan.. Korang baca la.. http://shalehudin.blogspot.com/2010/09/haha-tembelang-khusrin-dah-pecah.html

  ReplyDelete
 2. Sultan/Raja benteng terakhir???? Kalau belaku peperangan, nescaya Sultan/Rajalah yang akan cabut lari dulu.

  ReplyDelete
 3. si penulis mamat Zaini Hassan ni sapa yang tak kenai,,,penulis cari makan utusan meloya @tukang salak,,,@pecacai umno,,,,pelax punya manusia,,,

  ReplyDelete
 4. Negara kepunyaan cina di luar benua mereka? Singapura?

  Bukan UMNO ke yang bagi Singapura ke Cina dulu? Jadi kalau ambil paham mudahnya.. yang bangsat pengkhianat bangsa melayu ni adalah UMNO..

  Raja benteng terakhir??
  Bacalah sejarah.. yang bawak masuk orang putih sebab berebut takhta tu.. golongan raja-raja la jugak. Baca kisah Raja Abdullah di Perak, Peperangan Tengku Kudin di Selangor dan banyak lagi..

  Takpa.. korang buatlah sukati korang, demi Allah, segalanya akan aku tuntut di akhirat kelak. Satu persatu akan dibangkitkan.. baik menteri ka sultan ka raja ka.. buatlah apa yang korang boleh sementara di dunia. Aku tak upaya.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post