Pelabuhan Tuna : Belum Bermula sudah Rugi.. Angkara Siapa??

Apa dah jadi dengan Pelabuhan Tuna di Batu Maung ini sebenarnya??

Projek yang dilancarkan semasa era Sleeping Pak Lah kini hanya semak samun saja yang kelihatan..Pelabuhan Antarabangsa Tuna Malaysia ini melibatkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) bernilai RM243.38 juta

Yang ada, hanyalah dua bangunan asal milik LKIM yang diserahkan kepada MITP dibawah perjanjian konsesi selama 32 tahun dengan Pelabuhan Tuna itu dan projek ini telah dianugerahkan kepada Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika beliau menjadi Menteri Pertanian..

Laporan Ketua Audit Negara menjelaskan projek yang dikatakan projek usahasama swasta, tetapi kerajaan pula terpaksa menanggung kerugian akibat ‘letter of undertaking.


Adakah projek ini juga akan menurut jejak PKFZ atau another PKFZ Scandal in the making?


Tony Pua : Projek Pelabuhan Tuna terus terbengkalai

SHAH ALAM 12 Jan - Tidak ada pembangunan dijalankan di Pelabuhan Antarabangsa Tuna Malaysia melibatkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) bernilai RM243.38 juta, kata Tony Pua.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara menyifatkan ia sebagai skandal terbaru PKFZ ‘dalam pembikinan’ .

Dalam sesi lawatan bersama ahli Jawatan Kuasa Kira-Kira Parlimen ke pelabuhan yang terletak di Batu Maung Pulau Pinang hari ini, beliau berkata tidak ada apa-apa pembangunan dalam fasa ketiga yang bernilai RM200 juta.

Beliau dalam tinjauannya berkata apa yang ada hanyalah dua bangunan kecil kepunyaan Malaysian International Tuna Port Sdn Bhd (MITP) daripada perjanjian konsesi seluas 20 hektar bagi membina pelabuhan Tuna yang dikatakan bertaraf antarabangsa.

“Cuma yang ada, hanyalah dua bangunan asal milik LKIM yang diserahkan kepada MITP dibawah perjanjian konsesi selama 32 tahun dengan Pelabuhan Tuna itu,” kata Tony Pua dalam ‘twitter’nya.

Ujarnya lagi, projek yang dianugerahkan ketika Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Menteri Pertanian ketika itu, kini hanya tinggal sebuah sahaja syarikat yang beroperasi menangkap ikan tuna selepas diswastakan kepada MITP.

Pada 2 November lalu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dalam sidang media di lobi parlimen mendedahkan kerajaan bakal menanggung kerugian RM83.45 juta dan tanah seluas 20 ekar.

Ia merujuk kepada projek usahasama LKIM dengan Bindforce Sdn Bhd, bagi menubuhkan MITP yang bernilai RM243.38 juta.

Beliau yang merujuk kepada laporan Ketua Audit Negara menjelaskan projek yang dikatakan projek usahasama swasta, tetapi kerajaan pula terpaksa menanggung kerugian akibat ‘letter of undertaking.

Bindforce memegang ekuiti 60 peratus bernilai RM29.05 juta manakala LKIM memegang 40 peratus dengan nilai RM11.62 juta.

Ia akan dibangunkan atas tanah seluas 20 ekar yang diberi sewa oleh LKIM dengan perjanjian konsesi swasta secara Bina Operasi Pindah (BOT) selama 30 tahun yang dibuat pada 16 September 2004.

Kos pembinaan dibiayai oleh MITP melalui pinjaman RM240 juta dalam bentuk bon dari OSK Investment Bank Berhad dan RHB Investment Bank Berhad.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) pula didakwa mengeluarkan surat sokongan kepada OSK Trustee Berhad pada 15 September.

OSK Trustee pada 6 Januari 2010 kemudiannya didakwa mengisytiharkan ‘event of default’ terhadap MITP.

LKIM sebelum itu mengeluarkan ‘Letter of Undertaking’ menyatakan perjanjian akan dikuatkuasa jika terdapat ‘event of default(boleh tarik diri tanpa bayar ganti rugi) di pihak MITP.

Sehubungan itu, OSK juga turut menuntut sejumlah RM208.62 juta termasuk faedah.

Dengan milikan 40 peratus ekuiti, kerajaan terpaksa menanggung RM83.45 juta dari tuntutan OSK tersebut.

“Tanggungan pinjaman bon RM83.45 juta, surat sokongan merupakan liabiliti kepada kerajaan pusat, dan tanah 20 ekar LKIM tidak dapat dituntut semula kerana dicagar MITP dan kini MITP tidak aktif,” katanya.

Tindakan tersebut juga jelasnya menjadi bajet kerajaan menjadi tidak seimbang dan dalam masa sama melebarkan lagi defisit fizikal negara.- Selangorkini


Dan seperti biasa.. kerajaan akan siasat..

PAC akan bincang dengan syarikat konsesi pelabuhan tuna
2011/01/12

GEORGETOWN: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan berbincang dengan syarikat konsesi Malaysian International Tuna Port Sdn Bhd (MITP) dan Bindforce Sdn Bhd, berhubung kegagalan pengurusan Pelabuhan Antarabangsa Tuna Malaysia di Batu Maung.

Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, pihaknya akan berjumpa dengan syarikat konsesi pelabuhan berkenaan untuk menyelesaikan masalah kegagalan projek tersebut secepat mungkin. "Siasatan itu kini dalam peringkat akhir dan kami akan berbincang dengan syarikat konsesi dalam tempoh terdekat bagi menyelesaikan masalah yang timbul ke atas pelabuhan berkenaan," katanya kepada pemberita selepas melawat ke kompleks itu di sini hari ini.

MITP, yang 40 peratus saham syarikat itu dimiliki Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan 60 peratus oleh Bindforce Sdn Bhd, ditubuhkan untuk membangunkan pelabuhan Batu Maung yang bernilai RM243 juta membabitkan tiga fasa dan dijangka siap sepenuhnya pada 2012.

Azmi berkata, pihaknya akan cuba mendapatkan gambaran sebenar kemudahan yang disediakan pelabuhan terbabit yang dilihat tidak mencapai apa yang dirancang.

"Selepas berbincang dengan syarikat konsesi pelabuhan berkenaan, baru kami dapat membuat keputusan hasil daripada siasatan berkenaan," katanya.

Beliau berkata, siasatan PAC juga akan melihat sama ada terdapat penyelewengan ke atas projek pelabuhan tersebut, yang kini dalam fasa ketiga.

"Kami mahu industri tuna ini berpangkalan di Malaysia dan kegagalan melaksanakannya akan membawa kerugian besar kepada negara," katanya.

Azmi berkata, berdasarkan laporan yang diterima, jumlah pendaratan tuna tidak mencapai sasaran kapasiti 50,000 tan setahun malah ia hanya mencatatkan purata sebulan sebanyak 100 tan membabitkan tuna segar dan beku.

Katanya, pelabuhan itu yang beroperasi sejak lima tahun lalu, turut mencatatkan pengeluaran hanya 32 lesen bot berbanding sasaran kuota yang disediakan untuk Malaysia sebanyak 130 kapal. - BERNAMA

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Hangat-Hangat Tahi ayam, itulah jika melayu yang memerintah (bukan semua! tapi kebanyakkan) apa yang dibuat tak menjadi, hanya cantik di atas kertas tapi hampeh!!!!

    ReplyDelete
  2. Sapu lagi duit rakyat. Babi hutan ini Barisan Najis! Hang BODOH botoi kalau hang lagi mahu undi NAJIS perompok, perogol, penyamun, pencuri...eh apa lagi in NAJIS??? Geeeraaaam!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Sama je dengan KM Melaka si Ali ketam.. dah berapa banyak projek jutaan RM yang tak menjadi.. setiap kali nk buat projek, pinjm duit kerajaan pusat, lepas tu projek lingkup satu-persatu.. projek litar go-cart, eye-on-m'sia, klebang dan terbaru monorel kartun kat sg melaka. semuanya hanya menimbun hutang negeri untuk generasi 50 tahun akan dtg.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post