PENDERHAKA sebenar telah muncul..

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah mengeluarkan perisytiharan bagi memperkenankan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor yang akan diadakan 24 Januari untuk meminda perlembagaan negeri.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani ketika mengesahkan perkara itu berkata, permintaan mengadakan sidang berkenaan telah dibuat oleh pihak DUN Selangor.

Jadi bila Sultan telah memperkenankan sidang DUN itu.. mereka dibawah ini telah membantah.. jelaslah kepada kita merekalah PENDERHAKA sebenar..

200 ahli Gaps, Perkasa bantah sidang Dun Selangor
SHAH ALAM: Kira-kira 200 ahli Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menunjuk perasaan hari ini membantah sidang Dewan Undangan Negeri Selangor (Dun) yang sedang berlangsung.


Seawal 9.30 pagi kumpulan tersebut mula berhimpun dan berarak di Dataran Shah Alam bagi menyerahkan memorandum bagi membantah pindaan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959 kepada Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

Kumpulan tersebut berarak daripada Dataran menuju ke bangunan SUK sehingga mengakibatkan keadaan lalu lintas tergendala di hadapan bangunan itu.

Kumpulan itu dihalang pasukan Polis Simpanan Persekutuan daripada menuju ke pintu utama bangunan SUK.

Namun hanya lima wakil sahaja dibenarkan untuk menyerahkan memorandum itu yang diterima Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Burung, Shamsuddin Lias untuk diserahkan kepada Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dibawa ke dewan hari ini.

Mereka yang dibenarkan menyerahkan memorandum tersebut ialah Ketua Perkasa Selangor Abdullah Mansor, Pengerusi Gaps Hamizudin

Khairuddin, Ketua Pemuda Umno Selangor Ungku Salleh dan Ketua Umno Ampang, Ismail Kijo dan Ketua Umno Bahagian Shah Alam Ahmad Nawawi.

Ringkasan memorandum itu menyebut tentang pentadbiran Khalid yang lemah dan tidak mempunyai majoriti 2/3 untuk meminda perlembagaan negeri.

Malah tertera dalam memorandum itu bahawa pindaan tersebut sia-sia kerana bersifat ‘ultra vires’ (melampaui bidang kuasa) terhadap Perlembagaan Persekutuan mengenai kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Persidangan Dun khas hari ini adalah untuk meminda perlembagaan negeri bagi mengembalikankuasa Sultan Selangor dan Menteri Besar untuk melantik Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri.

Keputusan untuk mengadakan sidang ini dibuat berikutan pertemuan Khalid dengan Sultan Selangor,Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Mestika, Shah Alam, di mana baginda bertitah bahawabaginda tidak mempunyai kuasa untuk menerima ataupun menolak perlantikan yang dibuat oleh SPA.


Free Malaysia Today

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Kasian budak-budak ni. Dia tak tahu apa yang didemokan mereka ni...Beruk jerit dia jerit, beruk teriak dia teriak.....Hahaha. Kain rentang kata junjung titah perkenan Sultan untuk persidangan tergempar bagi meminda perlembagaan tubuh negeri......tapi teriak bantah MB usul rang pindaan...Siapa yang ajar mereka berfikir ni? Mulut simpan kat buntuk otak simpan kat lutut. Kalau nak derhaka biar terang-terang. Ikut cara Dr M. baru anak Melayu.." Apa takut pada Raja-Raja" Siapa yang kata? mentor perkasa (Dr M) yang kata.Apa berat sangat? asal dia memang takda beraja.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post