Rogol Amah : Patutlah Rais Yatim kelam kabut menafikannya..

Segalanya bermula pada Khamis, 23 Disember 2010 bila pengarang Malay Mail Datuk Rocky Bru menulis didalam blognya rockybru.com.my mengenai pendedahan oleh WikiLeaks yang mendakwa seorang Menteri Kabinet Pak Lah telah merogol amahnya pada tahun 1997.

Kemudiannya pula sekitar 28 Disember, blog BigDogDotCom menyiarkan pula keseluruhan laporan dari NGO yang menjaga kebajikan pekerja Indonesia diluar Negara ,MIGRANT CARE. Dengan melindungi atau memadam nama Menteri yang didakwa itu dengan dakwat hitam, tapi laporan yang terakhir bayangan nama Datuk Seri Utama Rais Yatim kelihatan juga (lihat di SINI).

Menurut Rocky’s Bru, The Unspinners telah mendesak Menteri berkenaan meletakkan jawatan..

Nama-nama diatas bolehlah dikategorikan sebagai nama-nama besar blogger penyokong UMNO/BN.

Hari ini 5 Januari 2011 setelah hampir dua minggu berlalu, tiba-tiba Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim telah menafikan tuduhan bahawa beliau adalah Menteri yang dituduh merogol amah itu..


Antara kata-katanya sebagaimana yang disiarkan oleh The Malaysian Insider (boleh dibaca di SINI).

“Saya menafikan sebarang alegasi tersebut sama ada yang berkaitan alegasi memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di internet atau mana-mana entiti politik,” katanya dalam kenyataan di sini.

Rais berkata “alegasi liar yang ditujukan terhadap diri saya susulan laporan blog dan parti-parti politik pembangkang di akhir-akhir ini adalah longgokan fitnah dan pendustaan yang dahsyat, jelek dan jahat.”

Rais Yatim menyalahkan laporan oleh blog dan parti-parti politik pembangkang pula, padahal yang memulakan isu ini adalah blog-blog Pro-UMNO.

Tapi kalau anda membaca laporan yang disiarkan FreeMalaysiaToday pula Rais Yatim mengatakan tuduhan yang tidak berasas ini dilemparkan terhadapnya semata-mata henya mahu mengalihkan perhatian rakyat dari kesalahan yang lebih besar iaitu kes liwat yang melibatkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim (sila baca di SINI)

Beberapa kes terdahulu yang melibatkan pemimpin UMNO, antaranya kes Altantuya kita melihat Najib tidak perlu hadir ke mahkamah cukup sekadar mengadakan Sidang Media sahaja, begitu juga kes yang memerlukan kehadiran Mahathir ke Mahkamah kita juga melihat Tun menafikannya melalui media juga..

Hanya sidang Media atau menjawab melalui media sahaja cukup bagi mereka untuk membela diri dan ini terus diterima pakai oleh pihak berkuasa yang menjalankan siasatan dan apa saja siasatan melibatkan pemimpin UMNO itu akan dihentikan..

Sebenarnya aku tertanya-tanya mengapa Rais Yatim memerlukan hampir dua minggu untuk membuat penafian, adakah mungkin selama ini beliau tidak diberitahu oleh sesiapa saja yang berada di sekelilingnya tentang tuduhan itu?

Adakah pembantu-pembantu yang berada disekeliling Rais Yatim itu buta IT hingga tidak tahu bagaimana dan dimana hendak membaca laporan oleh blog?

Meleset rupanya sangkaan aku itu..

Rupa-rupanya Chegu Bard sudah melaporkan kepada polis dan memberikan kata dua kepada pihak berkuasa itu dan Samsul Iskandar pula akan menjejak berdasarkan laporan oleh Migrant Care itu..


Two-week ultimatum for cops to probe Rais
Zefry Dahalan | January 5, 2011


SEREMBAN: The police have been given a two-week ultimatum to start a probe on Information, Communication and Culture Minister Rais Yatim who was implicated in an alleged rape case.

Failing which, NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) hinted that it might consider organising a mass protest.

This morning, SAMM, led by PKR’s Badrul Hisham Shaharin, filed a police report with the district police headquarters here on the allegation that the minister had raped his Indonesian maid three years ago.

Speaking to reporters later, Badrul said: “If the police do not act within 14 days, then we’ll move into phase two of our action. The police must clear Rais’ name or punish him.”

Badrul said that while everyone was innocent until proven otherwise, Rais’ offence, however, was to remain silent on the matter.

“As the culture minister, he must understand that in the Malaysian culture, silence is an admission of guilt,” he added.

Badrul also urged the police to act swiftly as this case could jeopardise the relationship between Malaysia and Indonesia.

“We don’t want any conflict with Indonesia. If the police keep silent on this allegation, then it will send a wrong message to the public and foreign countries that the police are protecting the minister.

“The police must conduct a thorough investigation and question the related parties, including the minister, and must make public the outcome of the investigation to clear the air,” he said.

Badrul also said that he sent a letter to Migrant Care, a Jakarta-based NGO which looked after the welfare of Indonesian workers, offering SAMM’s assistance in this issue.

Yesterday, PAS had also filed a police report on the matter and challenged the 69-year-old Umno minister to refute the charge.

The report was based on a purported disclosure by WikiLeaks that former premier Abdullah Ahmad Badawi had allegedly covered up the matter.

Following this, Federal CID director Mohd Bakri Zinin told FMT that an investigation would be launched.

‘Victim was threatened’

Meanwhile, PKR Youth chief Shamsul Iskandar Mohd Akin said that he would follow up on a report by Migrant Care regarding the alleged rape.

He claimed that although the alleged incident happened on Feb 19, 2007, the victim was “forced to keep silent because of threats made against her.”

Shamsul called on the minister to clear his name, and warned Prime Minister Najib Tun Razak of the repercussions if the allegation was proven true.

“Najib still retains this person in the Cabinet although he is an alleged sexual criminal. This will (erode) ties between Malaysia and Indonesia if the govenrment keeps silent,” he said.

In view of this, Shamsul said the prime minister should kickstart an in-depth investigation.

Free Malaysia Today

9 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. salam
    http://perakkume.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Dakwalah Rais Yatim ni kat mahkamah cepat.. Kalau peguam dia mohon apa2 dokumen atau laporan untuk membela diri, hakim jangan bagi lerr.. Biar dia rasa mcmana DSAI rasa..

    ReplyDelete
  3. Pengumuman...~~~~!!!!
    Kepada pengunjung2 blog wa,dan blogger2 yang meng link kan blog wa yang dahulunya ketuapolis.blogspot.com,kini telah bertukar kepada URL (http://malaysiandotcom.blogspot.com) mohon kerjesama lu all blogger kasi ejas sikit ok la.t

    ReplyDelete
  4. The beginning of the end of Rais Yatim, atau, The end of the end of Rais Yatim, atau The end of the beginning of Rais Yatim. Pusing lah kot mana pun, Rais Yatim dah kena checkmate. Tapi main Chess Melayu ni kena checkmate pun boleh menang kalau ada hakim!

    ReplyDelete
  5. Pak Rais anak Yatim ni cuma salahkan blogers buat tuduhan dia merogol dan menafikan yang dia melakukan kesalahan tersebut.Tetapi lagi satu perkara yang dia tidak menafikan ialah laporan oleh MIGRANT CARE!
    Pihak polis hendaklah melakukan siasatan segera berpandukan BUKTI laporan MIGRANT CARE dan minta bantuan pihak keduataan Indonesia untuk membawa mangsa rogol tersebut sebagai saksi kejadian rogol tersebut.
    Sekiranya pihak polis tidak melakukan siasatan segera bermakna pihak polis memang takut kepada pak-pak menteri BN.

    ReplyDelete
  6. ya atau tidak,betul atau salah bukan terletak di tangan kita.Yang pastinya menfitnah,menuduh sesuatu yang belum pasti atau sahih serta tidak tahu hujung pangkal nya, bukan budaya kita.
    Apatah lagi menjatuhkan maruah orang....berdosa tu !!!.Bukan nak menbela tapi maaf cakap la...fikir - fikir kan lah.Ada akal guna...jangan sampai kita jadi buta hati buta minda.

    ReplyDelete
  7. "ya atau tidak,betul atau salah bukan terletak di tangan kita.Yang pastinya menfitnah,menuduh sesuatu yang belum pasti atau sahih serta tidak tahu hujung pangkal nya, bukan budaya kita.
    Apatah lagi menjatuhkan maruah orang....berdosa tu !!!.Bukan nak menbela tapi maaf cakap la...fikir - fikir kan lah.Ada akal guna...jangan sampai kita jadi buta hati buta minda."

    Hallo MAAF CAKAP,sebab itu diminta polis menyiasat untuk menentukan bahawa ianya benar atau fitnah!!!
    Kalau ternyata benar,hendaklah didakwa tertuduh di mahkamah,kalau ianya fitnah pula, hendaklah orang yang kena fitnah itu mengambil tindakan undang-undang terhadap pemfitnah tersebut.Bukankah negara kita mempunyai undang-undng yang mencukupi untuk semua kes-kes berkaitan.
    Buka la minda tu sikit.

    ReplyDelete
  8. sendiri punya pecah lubang nak tuduh pembangkang jugak??? tak dapek la nak nolong...

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya nama rais yatim tu tak salah....yang bersalah kotea dia tu...dah berumur tapi selera tajam...makan lagi petai banyak-banyak...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post