4000 Tiada IC atau 4000 pengundi hantu?

Menurut Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam dianggarkan kira-kira 4,000 masyarakat India tempatan telah dikenal pasti tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.

Benarkah itu? Kenapa aku nampak seperti ada kaitan dengan message yang aku terima 25 Januari lepas saja ni..

Message dari seorang sahabat “saya dapat maklumat semalam...umno dengan kerjasama JPN telah keluarkan ic untuk mamak2 nasi kandar penang dan pekerjanya.Program tersebut dibuat disebuah dewan di pekan baru parit buntar... depa dah maklum dalam mesuarat ajk bahagian umno nibong tebal... yang mana ic merah dan xada ic semua dibuat ic baru semalam..”


4,000 Masyarakat India Tiada Dokumen Pengenalan DiriPUTRAJAYA 15 FEB: Anggaran 4,000 masyarakat India tempatan dikenal pasti tidak mempunyai dokumen pengenalan diri, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata keadaan itu berlaku disebabkan beberapa faktor antaranya kurang pengetahuan serta beberapa masalah lain.

Sehubungan itu, katanya Kempen Mydaftar peringkat kebangsaan mulai 19 hingga 26 Feb ini mensasarkan untuk mendaftarkan sebanyak mungkin masyarakat India tempatan yang tidak mempunyai dokumen diri yang sewajarnya.

"Kempen ini merupakan platform untuk masyarakat yang mempunyai masalah tampil ke depan dan berusaha menyelesaikan masalah itu," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat persediaan Kempen Mydaftar peringkat kebangsaan di sini hari ini.

Kempen selama lapan hari itu membabitkan proses mendokumentasikan masyarakat India tempatan yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sewajarnya seperti sijil kelahiran, kad pengenalan serta masih memiliki kad pengenalan merah dan belum memohon status warganegara.

Ia dianjurkan Jawatankuasa Kabinet Masyarakat India bersama-sama Jabatan Pendaftaran Negara, Kementerian Dalam Negeri dan disokong oleh Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan serta turut dibantu badan bukan kerajaan (NGO), MIC, agensi kerajaan, guru, serta pertubuhan politik dan sukarelawan.

Subramaniam yang juga pengerusi pasukan petugas khas pelaksanaan Jawatankuasa Kabinet Masyarakat India dan Timbalan Presiden MIC turut mempelawa masyarakat kaum lain yang menghadapi masalah dokumen pengenalan diri untuk mendaftar pada kempen itu.
Sepanjang kempen itu sebanyak 85 kaunter khas JPN akan dibuka pada waktu pejabat termasuk Sabtu dan Ahad, katanya.

Katanya setiap negeri yang terlibat dalam kempen itu iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Johor akan mempunyai penyelaras utama dengan dibantu sukaralewan dari MIC dan NGO.

"Kita juga akan beri tumpuan kepada beberapa tempat antaranya sekolah-sekolah Tamil untuk memastikan semua murid yang tiada sijil kelahiran akan diselesaikan serta di rumah-rumah kebajikan kerajaan dan swasta yang ada di antaranya (penghuni) tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang lengkap," katanya.


Bernama.

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. boleh percayakah lebeh 50tahun merdeka ada lagi kaum india tempatan tak mempunyai kad pengenalan? atau nak main wayang?

  ReplyDelete
 2. Susah nak caya. Takkan ramai sangat yang bangang. Adekah demer ni masih jadi warga India? MIC dan lebih setengah abad jadi partner dalam BN memerintah Malaysia. Apa demer buat selain isi tembolok sendiri?

  ReplyDelete
 3. Lepas ni warga negara India boleh dpt 2 kerakyatan; satu di India dan satu lagi di Malaysia. Sbb tu kot Shah Rukh Khan boleh dpt title Dato'

  ReplyDelete
 4. Inilah yang dikatakan sebagai menggadai negara demi kuasa.Senang bebenor nak jadi warganegara malaysia yek!!

  ReplyDelete
 5. Nak menang kuasa...negara digadai!!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post