1Malaysia.. Komisyen diutamakan, Rakyat?.. Mampuih pi..Syarikat tenaga Taiwan, Taipower yang mengendalikan loji tenaga nuklear kepada negara pulau itu sedang mengkaji untuk memotong pengeluaran tenaga dihasilkan loji nuklear, sebaliknya mahu bersandarkan kuasa alternatif ekoran krisis dialami Jepun sekarang.

“Jika orang ramai terus bimbang mengenai kuasa tenaga nuklear selepas situasi di Jepun, maka kami akan menlihat pada (sumber) alternatif,” kata beliau lagi.

Itu berita dari Taiwan.. ini pula berita dari Malaysia..

DAP, Gerakan gesa Putrajaya belajar pengalaman Jepun, gugur idea nuclear

DAP dan Gerakan hari ini menggesa kerajaan agar menggugurkan rancangan untuk membina loji tenaga nuklear dengan mengambil kira nasib yang dialami Jepun selepas dilanda gempa bumi terburuk dan tsunami Jumaat lalu.


Loji-loji tenaga nuklear di timur laut Jepun berhadapan dengan masalah kegagalan reaktor berfungsi dan letupan juga disaksikan kelmarin dan hari ini.

Lebih 180,000 dipindahkan dari kawasan lingkungan loji melibatkan 20 kilometer manakala sekitar 160 orang terdedah kepada radiasi.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Klang dari DAP Charles Santiago berkata, Malaysia harus menggunakan kebijaksanaan untuk mengelak daripada menggunakan loji tenaga nuklear, sebaliknya menggunakan sumber tenaga lain yang lebih bersih dan selamat.

“Oleh itu, saya menggesa Menteri Peter Chin agar membatalkan kesemua idea mahu menerokai tenaga nuklear,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Wakil rakyat itu merujuk kepada kenyataan Menteri Tenaga, Hijau dan Teknologi Datuk Seri Peter Chin semalam bahawa rancangan Malaysia untuk membina dua loji nuklear akan diteruskan meksipun Jepun berhadapan dengan masalah ekoran gempa bumi dan tsunami dan bahawa “kerajaan tidak akan melakukannya dengan sembunyi-sembunyi tanpa memakumkan orang ramai.”

Santiago berkata Jepun walaupun mempunyai 60 tahun pengalaman dalam tenaga nuklear tetapi ia juga ada rekod kemalangan.

“Jika negara yang ada kepakaran dan pengalaman seperti Jepun boleh menyaksikan kemalangan, maka Malaysia tidak harus pergi kepada nuklear kerana rikisi dan kesan kegagalan sangat besar,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Gerakan, parti komponen Barisan Nasional (BN) juga menggesa kerajaan mengkaji semula loji tenaga nuklear dengan meneliti kesan yang dialami Jepun sekarang.

Ketua biro alam sekitar, keselamatan dan kualiti kehidupan Gerakan Dr Cheah Soon Hai menggesa jawatankuasa Parlimen akan menilai semula elemen kelebihan dan kekurangan loji nuklear di negara ini.

“Kerajaan tidak harus mengetepikan kebimbangan dan kekhuatiran orang ramai mengenai aspek-aspek keselamatan. Kebajikan rakyat mesti diutamakan,” kata ADUN Derga ini.

“Kami berharapan kerajaan akan lebih berhati-hati memandangakan kita tidak meramalkan masa depan,” katanya lagi.

Malah kata beliau, kerajaan Jepun juga memberikan jaminan sebelum membina loji nuklear beberapa tahun lalu bahawa ia selamat dan terletak jauh dari kawasan padat penduduk.

Semalam, Chin berkata agensi nuklear di Jabatan Perdana Menteri, Malaysia Nuclear Power Corporation, akan memberikan penjelasan mengenai impak letupan dan kebocoran radiasi di loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi di Jepun.

Beliau berkata rakyat perlu menunggu penjelasan itu dan tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kemungkinan radiasi akibat letupan itu akan merebak ke negara lain.

Mengenai rancangan Malaysia membina loji janakuasa nuklear bertujuan untuk menjana kuasa elektrik, Chin berkata Malaysia Nuclear Power Corporation sedang membuka tender kepada pakar dan konsultan antarabangsa untuk mengkaji tentang beberapa aspek seperti lokasi, kesesuaian dan keselamatan lokasi, jenis teknologi dan penerimaan rakyat mengenai cadangan tersebut.

“Semua ini akan diambil kira sebelum kita buat keputusan terakhir... ini program rancangan jangka panjang, kalaulah kita tetapkan bahawa kita akan bina loji elektrik yang menggunakan nuklear ini akan hanya boleh digunapakai pada tahun 2021, maka kita ada 10 tahun lagi.

The Malaysian Insider

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. ayooo.. kalau reaktor nuklear dibina di Malaysia lepas tu meletup, nak lari kat mana ooooiiiii. sembunyi bawah tanah kott!

  ReplyDelete
 2. si muhyidin lagik bodoh bagi statement tetap nak nuklear. untung lagik byk tu bro..

  ReplyDelete
 3. Buat Anon 9:10..

  Memanglah si Muhyiddin tu bodoh.. Kalau dia nak buat jugak liji Nuklear tu suruh dia buat di Johor.

  ReplyDelete
 4. Suruh dia buat kat kampung dia. Kalau meletup, kampung dia kena dulu. Silap-silap haribulan kena sealed sampai berpuluh-puluh tahun!

  ReplyDelete
 5. korg tu yg bodoh,tak tau sebab2 nape m'sia nak buat nuklear skrg nie...yg korg taw takut meletop...pikiran org zaman 50an mmg cmtu...

  korg pegi la tnye TNB bape lame lg bleh tahan dgn arang batu & petroleum...? pastu tnye kalo hydro bleh support ker 1 malaysia nye bekalan elektrik???

  lenkali ckp biar pki otak,jgn nnt dah 2020 korg idop pakai lilin je sudah...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post