Kalau UMNO/BN rugi berbillion pun tak apa.. tapi PR tidak...

Inilah yang membezakan antara kerajaan Pakatan Rakyat dengan kerajaan UMNO/BN.. setelah terbukti berbelanja secara tidak telus dan menyebabkan kerugian hampir RM7.41juta Timbalan Pengurus Besar Yayasan Selangor Mohd Saifulruddin Sulaiman telah dipecat..

Dipecat oleh kerajaan PR Selangor demi menjaga amanah yang diberikan rakyat Selangor.

Kalau UMNO/BN membazir, berbelanja secara ikut suka malah rugi hingga berbillion-billion.. tak apa.. asalkan dia itu pemimpin UMNO ataupun dia itu mempunyai kabel dengan pemimpin UMNO.. kalau yang nak didakwapun.. pencacai UMNO sajalah.. pasal pencacai UMNO ni bengong sikit dan mudah diperbodohkan pemimpin UMNO..


Yayasan Selangor Rugi RM7.41 Juta, Timbalan Pengurus besar Dipecat

SHAH ALAM 18 MAC : Kerajaan Selangor memecat Timbalan Pengurus Besar Yayasan Selangor Mohd Saifulruddin Sulaiman setelah badan itu mengalami kerugian hampir RM7.41juta ringgit sehingga November lalu akibat perbelanjaan yang tidak telus dan tidak munasabah.


Pengurusan tidak berhemah, antara lain, menyebabkan kos sambutan Ulang Tahun ke 40 yayasan itu mencecah hampir RM1 juta, dengan syarikat pengurus sambutan itu dibayar upahnya walaupun aktiviti belum dilaksanakan.

Perbelanjaan boros untuk sambutan itu ditegur oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah kerana ia membabitkan duit rakyat yang harus diguna untuk kebajikan awam.

Susulan teguran baginda, sambutan itu dibatalkan atas arahan kerajaan negeri. Pasukan audit Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dikerah untuk memeriksa akaun Yayasan Selangor.

Dalam mengumumkan hasil pemeriksaan audit itu hari ini, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata antara salah laku yang dikesan adalah pemberian elaun-elaun yang tidak patut di bayar kepada Ahli Mesyuarat.

"Terdapat 12 keputusan tertinggi dibuat sepanjang 2010 hanya melalui Pekeliling Resolusi, malah tidak dimaklumkan atau diluluskan oleh Pihak Berkuasa Negeri mengikut kehendak Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 12 1993 (bersabit) arahan meningkatkan kualiti perancangan dan kawalan ke atas pengurusan syarikat-syarikat kerajaan," kata Khalid dalam satu kenyataan.

Hasil audit itu turut mengesan banyak perbelanjaan yang tidak mengikut prosedur dan tanpa perancangan sehingga Yayasan Selangor mengalami defisit sebanyak RM7.41 juta sehingga November 2010, kata Khalid.

" Antara tindakan yang menunjukkan tadbir urus korporat yang tidak baik ialah seramai 18 warga kerja berhenti kerja dan 50 lagi ditukar antara Mac hingga November 2010," tambah beliau.

Dalam menjelaskan tindakan memecat Mohd Saifulruddin, Khalid berkata mesyuarat khas Lembaga Pengarah Yayasan Selangor pada 17 Februari lalu sebulat suara memutuskan untuk menamatkan kontrak beliau dalam tempoh 24 jam di atas peranannya dalam penganjuran sambutan ulang tahun ke-40 yayasan itu.

Walaupun Mohd Saifulruddin diarah untuk bercuti semasa siasatan dijalankan, "semakan audit mendapati, Timbalan Pengurusan Besar (Pengurusan) tidak menghormati arahan itu dan hadir pada mesyuarat," kata Khalid lagi.

Menteri Besar menegaskan kerajaan Selangor sentiasa berpegang teguh kepada prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam mentadbir negeri dan tidak akan menyembunyikan salah saku pegawainya.

" Kita juga tidak akan teragak-agak mengambil tindakan yang difikirkan perlu demi menjaga amanah yang diberikan rakyat Selangor,"katanya lagi.

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. salam

  tahniah Kerajaan Selangor, pecat dari awal elak berlaku byk lagi penyelewengan duit rakyat.

  ReplyDelete
 2. Bro ASD,

  sekarang kecoh pasal syarikat semesta ada amal gengstar.. ada komen ke bro.. jangan dok senyap.. kalau ada info share dengan kita..

  jika fitnah kena nafikan..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post