Mungkin Mahathir sudah lupa....

Mungkin Mahathir telah lupa akan keputusan Mahkamah pada tahun 2004 ini, dimana Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan oleh DS Anwar Ibrahim bagi mengetepikan sabitan kesalahan meliwat terhadapnya..

Mahkamah bebaskan Anwar -- Panel hakim ketepikan hukuman penjara sembilan tahun dengan majoriti 2-1

PUTRAJAYA 2 Sept. - Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hampir enam tahun menjalani hukuman penjara hari ini dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan di sini apabila rayuannya dibenarkan bagi mengetepikan sabitan kesalahan meliwat.

Keputusan itu bermakna Anwar telah bebas daripada hukuman penjara sembilan tahun yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 2000 atas kesalahan tersebut.

Adik angkatnya, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja juga dibebaskan daripada sabitan dan hukuman kes liwat.


Sebelum ini, Anwar, 57, telah pun menjalani hukuman penjara empat tahun yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi pada 14 April 1999 selepas mendapati bersalah atas empat tuduhan rasuah berhubung penyalahgunaan kuasa dengan campur tangan dalam penyiasatan polis terhadap dakwaan salah laku seksual.

Dia sepatutnya dipenjara enam tahun, tetapi tempoh hukuman itu dikurangkan setelah berkelakuan baik.

Anwar berada di penjara sementara menunggu keputusan akhir rayuan Mahkamah Persekutuan berhubung pensabitannya dalam kes liwat sehingga dibebaskan hari ini, iaitu genap enam tahun beliau dipecat daripada Kabinet.

Sejurus penghakiman hari ini selesai dibacakan, Anwar yang duduk di kandang perayu bersama Sukma, berkata: ``Yang Arif, terima kasih banyak, semoga Tuhan merestui anda. Itu saja yang ingin saya katakan.''

Di luar mahkamah, bekas Timbalan Perdana Menteri itu memberitahu pemberita: ``Syukur kepada Allah kerana semuanya sudah berakhir. Tetapi saya kekal komited dengan perjuangan saya bagi keadilan. sepenuhnya sila baca di SINI


Oleh itu Mahathir telah menulis sehingga 20 halaman dalam memoirnya yang bertajuk - A Doctor In The House - mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998.

Memoir Dr M muat dakwaan 'kisah seks' Anwar

Tun Dr Mahathir Mohamad memuatkan 20 halaman dalam memoirnya yang bertajuk - A Doctor In The House - mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998.

Ia diceritakan di bawah bab bertajuk 'Anwar's Challenge' dalam memoir setebal 800 halaman itu. Mahathir menulis, empat tahun selepas ketua polis negara, Tun Hanif pertamakali memberitahunya tentang dakwaan yang mengaitkan Anwar dengan aktiviti homoseksual, seseorang menghantar kepadanya buku '50 Dalil Kenapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi Perdana Menteri'.

Katanya, buku itu jelas merupakan satu percubaan untuk mensensasikannya untuk mengaut keuntungan, maka oleh itu, beliau tidak membacanya, tetapi khabar angin tentang Anwar tidak pernah berakhir.

Menurutnya, kemudiannya pada tahun 1997, beliau menerima sepucuk surat dari seorang wanita bernama Ummi Hafilda Ali di mana kandungannya berisi tuduhan khusus yang terperinci mengenai dakwaan liwat terhadap Anwar.

Sementara itu, Mahathir berkata polis telah meneruskan pemantauan mereka terhadap aktiviti timbalan perdana menteri itu, kerana ia merupakan amalan biasa mereka.

Mahathir berkata, kalaupun beliau meminta mereka berhenti, beliau ragu yang mereka akan berbuat demikian. Dan kali ini, tambahnya, mereka mempunyai bukti, termasuk gambar-gambar dan pengakuan mereka yang terlibat.

Menulis mengenai peristiwa yang membawa kepada pemecatan Anwar, Mahathir menceritakan bagaimana beliau menemubual empat gadis yang memberitahunya bagaimana mereka dipujuk untuk bertemu seorang yang sangat berpengaruh, oleh seorang lelaki India yang mereka kenali sebagai Nalla.

Katanya, lelaki itu telah membawa setiap gadis itu secara berasingan ke sebuah rumah di Kenny Hills. Di situ mereka bertemu seorang yang mereka dikenalpasti sebagai timbalan perdana menteri. Mereka diminta menanggalkan pakaian untuk mengadakan hubungan seks.

Kedua-dua mereka, tulisnya lagi, enggan berbuat demikian tetapi yang dua lagi bersetuju. Mereka bersedia bercakap dengan polis dan dengan beliau, tetapi berkeras tidak mahu memberi keterangan di mahkamah.

Mahathir berkata beliau kemudian memanggil menteri besar dan ketua menteri Umno ke Sri Perdana dan memberi taklimat kepada mereka mengenai apa yang diketahuinya tentang Anwar dan menunjukkan kepada mereka gambar-gambar saksi tersebut.

Ini adalah antara bab-bab dalam memoir tersebut, yang turut mencatatkan memorinya ketika zaman kanak-kanak; perjuangan Malaya di zaman penjajahan British, Perang Dunia Kedua dan Kemerdekaan,' serta kehidupannya sebagai seorang doktor.- Malaysiakini

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Cilakak punya mahathir. Lu talak takut dosa kah? Wa cina pun tahu hukum tuhan.Lu sudah tua cilakak... pergi minta ampun sama Anwar. Dia talak bikin sodomie mee kali. Lagi mau bikin itu tipu ..melayu cakap pitnah...
    Tiew nama apa nama.. kutty.

    ReplyDelete
  2. Bukan Mahathir sahaja mudah lupa tapi sebahagian penyokong tegar BN dan UMNO jugak mudah lupa dan bangang tahap kritikal!

    ReplyDelete
  3. Bukan Mahathir tak lupa..tapi DSAI yang lupa, apa dia kata time dia dalam UMNO, hari ni kata2nya mula memakan dirinya balik

    P/S: Aku ikut perkembangan DSAI bermula dari UM lagi

    ReplyDelete
  4. Anon 2:07

    kau kata telah mengikuti perkembangan DSAI dari UM lagi. OK in what year and what had happen? Eventhouht ada yang sekatil dengan dia pun never say anything about him. furthermore kenapa guna nama samaran (anon)?

    BERKATA-KATALAH DENGAN LIODAH YANG FASIH APABILA KAMU MENJAWAB DAN RASA GENTAR.........

    ReplyDelete
  5. Alah cekli@abg chor. Itu cakap melayu taraf pendidikan rendah..cakap skit2 pastu blah..konon pandai sgt ler tu...bodo!

    ReplyDelete
  6. sama macam kes 1998 buku diterbitkan untuk sabitkan anwar. kali ni dari mahathir pulak..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post