Pemimpin Melayu PR Pulau Pinang sila baca!!

Nampak ada kebenarannya artikel yang ditulis oleh pengkaji politik dan kolumnis MerdekaReview Wong Ching Huat ini, Walaupun Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang mempunyai dua pemimpin keturunan Melayu iaitu Mansor Othman selaku Timbalan Ketua Menteri I, dan Abdul Malik Kassim selaku EXCO Lim Guan Eng sering kelihatan tampil ke depan dalam isu yang melibatkan komuniti Melayu dan Islam.

Gambar : Ketika Majlis Penyerahan sumbangan RM1,000 dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan RM1,000 dari Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) untuk membiayai tambang kembali ke Mesir kepada Seramai 318 pelajar Pulau Pinang semalam

Ini sekaligus menjadikan Pulau Pinang ini kelihatan seolah-olah ditadbir oleh Lim Guan Eng seorang diri kerana apa saja isu yang timbul di Pulau Pinang ini Lim Guan Eng akan kelihatan akan kedepan biarpun isu itu melibatkan kaum Melayu dan sepatutnya dijawab atau diselesaikan oleh Pemimpin Melayu yang ada.Antara pelajar yang menerima sumbangan.

Antara isu besar yang ditimbulkan oleh pembangkang (UMNO/BN) ialah isu Peniaga Bazaar Ramadhan di Komtar, Isu Pertelingkahan antara ADUN Komtar dan Peniaga Nasi Kandar dan yang terbaru ialah isu di Taman Pelangi biarpun Lim Guan Eng tidak kelihatan menonjol dalam hal ini, tidak juga kelihatan Pemimpin-pemimpin Melayu itu, yang kelihatan hanya sekumpulan Anak-Anak Muda Melayu dari Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang yang hanya boleh mendesak tapi tiada kuasa untuk bertindak cuba menyelesaikan isu berbangkit itu.

Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mansor Othman

YB Abdul Malik Kassim

Jadi bukanlah satu perkara yang menghairankan jika Wong Ching Huat menulis daripada 20 orang pengundi Melayu, hanya seorang tahu menyebut nama Timbalan Ketua Menteri I, apatah lagi pemimpin politik Melayu (selain Anwar Ibrahim) dalam Pakatan Rakyat.

Gambar kenangan bersama pelajar Mesir dari Pulau Pinang

Jika situasi ini dipandang ringan maka benar Pakatan Rakyat sememangnya akan terus berkuasa di Pulau Pinang, namun parti pemerintah ini mungkin kehilangan kesemua wakil rakyat keturunan Melayu-nya.

Hilang.. kerana dikatakan ada tetapi seperti tidak ada.. bekerja tetapi tidak diketahui apa yang dibuatnya kerana tiada Media yang sudi melaporkan aktiviti mereka dan tiada juga media yang sudi menyiarkan Kenyataan Media dari mereka..

Tapi… nak siarkan Kenyataan Media apanya.. kalau dalam satu tahun nak baca satu Kenyataan Media pun susah.. Tapi kalau Kenyataan Media dari Guan Eng pula dalam satu tahun rasanya kalau di print semuanya boleh dibuat Novel..

Tahniah buat Guan Eng dan Unit Komunikasinya yang diketuai oleh Hj Anuar (Orang YB Nizar ni..) kalau tak silap aku..


Lim Guan Eng dan "Dilema Melayu"-nya
Wong Chin Huat

"UMNO berdepan dengan 'Dilema Cina': Barisan Nasional akan kehilangan sokongan Melayu, seandainya memansuhkan hak keistimewaan Melayu untuk memikat hati Cina. Namun demikian, pengundi Cina tetap akan menolak BN, walau bagaimana BN memikat hatinya sekalipun." Demikianlah pengamatan Mahathir Mohamad selepas "tsunami politik" pada 8 Mac 2008.

Bahagian depan analisa ini bertitik tolak daripada logik "zero-sum-game" perkauman UMNO seperti biasa, namun kelihatan ada benarnya pada bahagian akhirnya. Mungkin lebih tepat jikalau disimpulkan sedemikian, "Sememangnya UMNO menghadapi 'dilema Cina', di mana BN terpaksa memikat hati Cina. Namun, bagaimana mereka berusaha pun, ia kekal sukar untuk BN meraih undi Cina."

Sesungguhnya, jikalau kita menggantikan istilah "Cina" dengan "Melayu Pulau Pinang", kemudian gantikan istilah "BN" dengan "DAP", maka kita akan menemui "dilema Melayu yang dihadapi DAP". Atau lebih tepat, "dilema Melayu yang dihadapi Lim Guan Eng". Maknanya, betapa pun DAP memikat hati Melayu Pulau Pinang, namun ia tetap sukar untuk mereka meraih undi Melayu.

Lim Guan Eng diserang kiri dan kanan

Sememangnya, ada bezanya antara "dilema Cina UMNO" dengan "dilema Melayu Lim Guan Eng". UMNO gagal meraih sokongan Cina, antaranya disebabkan tingkahlaku dan hujah PERKASA, Nasir Safar dan dua orang pengetua sekolah yang menyuruh anak muridnya balik ke China. Hujah sedemikian memberi gambaran bahawa UMNO masih berjinak-jinak dengan politik talam dua muka, malah masih terbawa-bawa dengan ideologi politik perkauman.

Namun punca sebenar Lim Guan Eng kehilangan sokongan Melayu bukan disebabkan terdapatnya kakitangannya yang angkuh (meskipun ia satu hakikat), malah bukan kerana keprihatinannya terhadap Melayu yang sekadar "kosmetik".

Lihat kepada kritikan Gerakan Pulau Pinang terhadap Lim Guan Eng, bahawa beliau terlalu menyebelahi Melayu, sehingga 90% daripada projek-projek kerajaan negeri Pulau Pinang diserahkan kepada kontraktor bumiputera. Ia memperlihatkan bahawa Lim Guan Eng sememangnya diserang dari kiri dan kanan, dan bukannya cakap tak serupa bikin. Pada hakikatnya, usaha beliau seperti penubuhan "Majlis Perundingan Kontraktor Kelas F", hinggalah pemberian RM100 kepada guru Kafa sempena sambutan Maulidur Rasul - menunjukkan bahawa beliau lebih prihatina terhadap masyarakat Melayu secara keseluruhannya, berbanding Koh Tsu Koon.

Jadi, apa yang mengakibatkan kerajaan negeri Pulau Pinang asyik dituding jari? Pertikaian yang terkini adalah penerbitan risalah myBALIKpulau, yang dituduh "lupa sejarah, hina Melayu"- jelas menunjukkan perangai mereka yang suka membesar-besarkan isu, mereka-cipta tuduhan dan menyalahkan kerajaan negeri baru atas apa yang dilakukan bekas kerajaan sebelum 8 Mac 2008.

Sesungguhnya politikus UMNO, Utusan Malaysia dan TV3 yang bisa menterbalikkan hitam dengan putih adalah punca kepada masalah, dan Parti Gerakan Pulau Pinang yang memihak kepada UMNO juga patut dipersalahkan. Persoalannya, apakah Lim Guan Eng dan kerajaan Negeri Pulau Pinang begitu sempurna, sehingga tiada ruang untuk diambil kesempatan musuhnya?

Pemimpin Melayu kurang terserlah

Perbincangan saya dengan seorang wakil rakyat Pakatan Rakyat dari "generasi reformasi" baru -baru ini mencungkil satu jawapan yang counter-intuitive, berbunyi, punca Lim Guan Eng kehilangan sokongan Melayu bukan disebabkan terlalu sedikit usahanya, sebaliknya disebabkan usahanya yang terlebih!

Menurut wakil rakyat ini, Lim Guan Eng sering tampil ke depan dalam isu yang melibatkan komuniti Melayu dan Islam. Namun, ekoran daripada kesungguhan ini, pemimpin keturunan Melayu dalam kerajaan negeri Pulau Pinang seperti Mansor Othman selaku Timbalan Ketua Menteri I, dan Abdul Malik Kassim selaku EXCO, kelihatan kurang terserlah. Kononnya, daripada 20 orang pengundi Melayu, hanya seorang tahu menyebut nama Timbalan Ketua Menteri I, apatah lagi pemimpin politik Melayu (selain Anwar Ibrahim) dalam Pakatan Rakyat.

Dari segi prinsip, seseorang Ketua Menteri yang berketurunan Cina harus diberi pujian apabila berprihatin dan bertindak sendiri dalam isu Melayu dan agama Islam. Ini kerana beliau telah memburaikan mitos bahawa isu perkauman seharusnya dikendalikan wakil kaum masing-masing. Namun demikian, dalam realitinya, apakah mungkin seseorang pemimpin Islam-Melayu dipuji apabila beliau menguruskan isu komuniti Cina dan India? Sekiranya tidak, apakah pengundi Melayu-Islam yang serba salah selepas 8 Mac 2008 akan berasa lega, walaupun kerajaan negeri Pulau Pinang amat prihatin terhadap Melayu, tetapi pemimpin Melayunya kelihatan kurang menonjol?

Wakil rakyat ini bertanya, mengapa pengundi Cina bencikan UMNO? Bukankah antara sebabnya, UMNO sering memperlekahkan MCA dan Gerakan yang dianggap sebagai wakil masyarakat Cina? Justeru itu, bagaimana Melayu menyukai kerajaan negeri Pulau Pinang, sekiranya mereka merasakan bahawa wakil politik mereka tidak berkuasa dalam kerajaan negeri?

Politik perkauman menuntut kaumnya berkuasa

Pada hemat saya, mentaliti komuniti Cina dalam soal "wakil kaum" ini mungkin jauh lebih fleksible berbanding Melayu. Selagi permintaan mereka disampaikan, komuniti Cina tidak begitu mementingkan sama ada wakil yang berdialog dengan Najib adalah MCA, Gerakan, Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia, Gabungan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Cina Malaysia, atau tycoon yang enggan terdedah identitinya.

Komuniti Cina tidak menuntut agar wakil mereka dalam kerajaan terikat kepada seseorang atau kumpulan tertentu. MCA cuma mahu melanjutkan hayat politiknya apabila menyarankan pendekatan menonjolkan dirinya (high profile), namun ia bukan satu kemestian untuk mentadbir komuniti Cina. Ramai lagi ketua pertubuhan Cina yang bergelaran "Tan Sri", "Dato", dan "Doctor" akan menawarkan diri untuk menjadi wakil komuniti Cina, seandainya MCA gagal berbuat demikian.

Sebagai perbandingannya, masyarakat Melayu yang selama ini disemai dengan mesej "perpaduan kaum", menuntut bukan sahaja dasar yang memanfaatkan mereka, tetapi juga bangsa dirinya untuk berkuasa. Mentaliti ini tidak sukar untuk difahami. Katakanlah pegawai kerajaan Melayu mengubah sikapnya untuk lebih berprihatin terhadap komuniti Cina pada hari ini, apakah komuniti Cina tidak akan lagi menuntut lebih jawatan dalam kerajaan untuk disandang bangsa dirinya?

Sememangnya kesemua ini adalah sisa yang berbisa dari politik perkauman. Namun, dalam usaha kita untuk meruntuhkan tembok politik perkauman, apakah ia perwakilan kaum dan autonomi komuniti itu tidak mengandungi erti "inklusif" sama sekali?

Lim Guan Eng seorang yang bijak, namun orang bijak ada kalanya dikelirukan kebijakan dirinya. Orang sebegini hanya mahu melakukan sesuatu, gagal melihat keperluan untuk orang lain "melakukan sesuatu", seandainya dirinya tidak melakukan sesuatu itu.

Apakah kesudahan yang paling buruk seandainya Lim Guan Eng perlu mengendalikan sendiri hal ehwal Melayu-Islam? Sahabat wakil rakyat saya itu berkata, Pakatan Rakyat sememangnya akan terus berkuasa di Pulau Pinang, namun parti pemerintah ini mungkin kehilangan kesemua wakil rakyat keturunan Melayu-nya. Seandainya demikian, maka nampaknya Lim Guan Eng sendiri terpaksa mengendalikan semua hal ehwal Islam buat masa itu.


Wong Chin Huat ialah pengkaji politik dan kolumnis MerdekaReview.

8 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. MAKA AKAN TAMPIL LA KOT BARUA-BARUA SAMSENG GENG MAMAK PARTI SEKUTU APCO BERKATA " NI MESTI DUIT HARAM ATAU DUIT JUDI '!
  DUIT 'HARAM' YANG UNTUK WARGA EMAS DAH BAGI BALIK KA DEY ?

  ReplyDelete
 2. NANTI ADA BERUK-BERUK MELAYU MAMAK PARTI SEKUTU APCO KATA WANG ITU HARAM HASIL DARI JUDI ! JADI PENUNTUT SEMUA KENA BAGI BALIK KAT KEPALA UMCO UNTUK DIKEMBALIKAN PADA KERAJAAN PR ,MACAM DUIT UNTUK WARGA EMAS DULU YANG 'HARAM' HASIL JUDI ! DEPA DAH BAGI BALIK KA ?

  ReplyDelete
 3. jikalau seorang pemimpin cina x sepatutnya komen dan berdepan dgn isu org melayu, apa kata anda ttg pemimpin kita Najib yg selalu menyelesaikan isu-isu kaum lain, x kira cina ka, iban ka, india ka?

  apa kata anda? 1Malaysia memang mati la kalau ada blogger macam anda bro. bila pesal boleh Najib menyatukan semua kaum kalau isu perkauman selalu dinaikkan. asalkan pertolongan diberi oleh pemimpin dan rakyat adalah penerima, ku x kira siapa siapa kaumnya, biarla cina ka, india ka, melayu mcm aku ka.

  ku x sokong pakatan, tapi ku sokong sesiapa yg boleh tolong negara dicintai kita. asalkan x hipokrit...

  ReplyDelete
 4. Salam Anon 9:51..

  Bukan masaalah pemimpin Cina tolong Cina atau pemimpin Melayu tolong Melayu disini..

  Tapi masaalah Pemimpin Melayu kelihatan seperti tidak melakukan kerja mereka kerana kurangnya hebahan.

  Jika dikatakan mereka berkhidmat dengan ikhlas oleh itu mereka tidak perlukan hebahan, ini adalah silap kerana dalam politik hebahan itu perlu kerana ianya akan membentuk persepsi masyarakat terhadap pemimpin itu.

  ReplyDelete
 5. Selaras dengan konsep 1Malaysia, kita perlu tidak kira latar belakang dari segi agama, bangsa untuk membuat kebaikan. Saya respek Lim walaupun Cina tetapi sebagai KM sanggup berdepan masalah rakyat, tanpa kita M,C,I ...

  ReplyDelete
 6. Benda ni kecik je bro. Umur PR di Pulau Pinang pun baru setahun jagung. Elok la LGE attend function yg melibatkan org Islam, nak melenyapkan aqidah didikan UMNO bahawa hanya UMNO yg boleh perintah. Di PP yg majoriti Cina, kita jgn dok besarkan benda2 kecik mcm ni. Ini bukan benda dasar. Tak jatuh zalim pun kalau LGE yg attend majlis2 gini. Kalau dapat balik pada BN, semua bo liau. La dok dpt jugak peruntukkan yg baik utk perkembangan Islam, kira bagus dah la tu.

  Pelan2 la kita adjust benda ni. Tak payah dok keluaq dlm blog mcm besaq sgt masalah ni.

  Aku pun org PP, aku faham apa yg berlaku bro.

  ReplyDelete
 7. Tahniah, bagus hang keluar new macam ni...aku sokong..sebab banyak orang yang tak faham apa tu BONEKA...

  ReplyDelete
 8. 1. tu guan eng krn beliau telah diketahui membela melayu sejak dulu sejak belum memerintah masa kes gadis melayu vs rahim tamby cik samapai masuk ISA ... cina lain aku tak pasti macam guan eng ke tak ?? cina bn lagi jgn harap ...
  2. tapi masalah paling besar adalah TIADA pemimpin melayu yang boleh diharap untuk melayu , segala cakap cakap membela melayu adalah PENIPUAN semata2 terutama UMNO dan termasuk pemimpin melayu PR , kerana itulah yg jadi masalah melayu kerana melayu MEMANG TAK MAHU BELA MELAYU dari dulu , tak tahulah kalau pemimpin yg dikata MELAYU spt dato asri , dato harun ?? tetapi mahathir adalah yang menggalakkan melayu menipu melayu dgn tonjolkan diri ULTRA MELAYU tetapi AUTA MELAYU spt yg sekarang melayu ditipu ibrahim ali etc ... dan malangnya pemimipin melayu PR pun SERUPA ?
  3. BYE BYE MEKAYU , TIADA PEMIMPIN MELAYU YANG AKAN BELA MELAYU ...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post