Samsengnya Kroni Taib Mahmud...


Wakil rumah Ranggong diforum ‘Tanah, Adat dan Pilihan Raya’ malam tadi, Sui anak Salleh turut menceritakan pengalamannya bersama rumah panjang Ranggong dan Belilie yang diserang kira-kira 100 samseng BN menyerang kampung mereka menggunakan bom dan sabit.

Sungguh menghairankan, kemanakah perginya anggota polis yang bertugas di Sarawak? Adakah kerana mereka itu kaum pribumi yang kurang berpelajaran kita akan menjadikan mereka seperti Red Indian di US?


Adakah laporan mereka dipandang sepi sebagaimana laporan kaum Penan yang mendakwa wanita mereka dirogol oleh pembalak?

Perlukah kita tunggu hingga mereka mengulangi tradisi memenggal kepala yang diamalkan oleh datuk nenek mereka baru kita hendak bertindak?

Mereka juga rakyat Malaysia yang sedikit sebanyak menyumbang untuk kesejahteraan kita bersama tetapi mereka dilayan lebih teruk dari warga asing yang mencari makan di negara ini..


Samseng kroni Taib Mahmud guna bom rampas tanah ada

KUALA LUMPUR: Syarikat yang menjadi kroni Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sanggup mengupah samseng untuk membakar rumah bagi menghalau orang Asal, seterusnya merampas tanah milik mereka.

“Jika dulu, syarikat kroni menggunakan kaedah memujuk sebelum ‘merampas’ tanah rakyat tetapi kini sampai ke tahap membakar dan mengupah samseng untuk menyerang penduduk seperti yang berlaku di rumah panjang Ranggong.

“Saya tidak menolak kemungkinan masyarakat Orang Asal akan ‘memenggal’ mereka seperti zaman dahulu jika syarikat kroni terus-terusan menindas dan merampas hak kami,” kata Minggat anak Nyakin.

Mingat antara orang Asal yang dibelasah samseng beberapa bulan lalu hingga kedua-dua penglihatannya terjejas dalam usaha mempertahan haknya sebagai pemilik tanah adat.

Beliau berkata demikian pada forum ‘Tanah, Adat dan Pilihan Raya’ malam tadi. Ahli panel ialah Pengarah Eksekutif BRIMAS Sarawak, Mark Bujang; Setiausaha Awam Persatuan Dayak Iban Sarawak (Sadia), Nicholas Mujah dan Koordinator Sarawak Indigenous Lawyers Alliance (SILA), Abun Sui Anyit.

Lebih 200 orang menghadiri forum anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dengan kerjasama Jawatankuasa Hak Sivil dan NGO Peguam, Loyar Buruk.

Wakil rumah Ranggong, Sui anak Salleh turut menceritakan pengalamannya bersama rumah panjang Ranggong dan Belilie yang diserang kira-kira 100 samseng BN menyerang kampung mereka menggunakan bom dan sabit.

“Kami selaku pemilik tanah dan Orang Asal kesal dengan tindakan syarikat kroni yang mengahtar samseng untuk menghalau dan menakut-nakutkan kami.

“Serangan samseng itu termasuk menggunakan bom dan sabit dilakukan terhadap penduduk rumah panjang kira-kira seminggu,” katanya.


Keadilandaily

9 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. TIBA JA PRK PRU, KILANG FITNAH AKAN BEROPERASI 24 JAM

  NAMA PUN PAKATAN HARAM

  ReplyDelete
 2. SAMSENG ORANG NAMPAK SANGAT

  MASA PRU12 DULU ORANG PAKATAN HARAMJADAH DOK MERUSUH PELINGKUP HARTA DAN KACAU KETENTERAMAN ORANG TAK PA PULA NOOO

  NI MULA LA NAK PASANG FITNAH, NAMPAK SANGAT NAK KALAH DAH

  ReplyDelete
 3. Woit BOM..

  Betul ke orang PR merusuh? ada bukti atau gambar? atau sekadar fitnah?

  Yang nak kalah tu UMNO.. pasal PR tak menang lagi..

  ReplyDelete
 4. KAMI ORG SARAWAK HIDUP AMAN DAMAI
  PASAL APA ORG MALAYA GAGO GILAK!!!

  USAH JAGA TEPI KAIN ORG!!!
  KALAU DI MALAYA SUKA HATI HANG

  KERANA IJUBUR IMALAYA HANCUR!!!
  KALAU 10 JUBUR PUNAH RANAH MELAYU I MALAYA....KAH...KAH....KAH...

  AGI IDUP AGI NGELABAN!!!

  ReplyDelete
 5. Lantak kan je...apa nak dan akan jadi pada Sarawak..biarkan jelah. BN tetap akan menang dl PRN kali ni. Sbb orang Sarawak amat suka dan mencintai para pemimpin mereka dari kaum PENYAMUN

  ReplyDelete
 6. org swk bkn bodh tp pengecut..dulu kini dn selamanya,yg cuma sdkt org melanau dn sdkit org iban dn cina..lain2 mcm lembu..cakap bedegak2 tp lawar kesak..pi..lah

  ReplyDelete
 7. Tenyeh baghal!!!

  TV3, TV2 dan TV1 setiap hari fitnah, lu tak ambil pot!!!, lu memang baghal!!!

  ReplyDelete
 8. padan muke kene tipuMarch 22, 2011 at 10:56 AM

  KAH KAH KAH
  PADAN MUKE RAKYAT SAWAK
  KENE TIPU SAMPAI MATI DGN RAJA BERUK KAH KAH KAH

  KALAU KAT SEMENANJUNG PADAN MUKE MELAYU.. DOK JILAT JUBOR BEE END SAMPAI MAMPOS KENE TIPU TAK SERIK2.. DAH SAKIT2 NAK MAMPOS PUN SANGGUP KENE TIPU

  MUAHAHHHAHHAHHA

  ReplyDelete
 9. bahang revolusi Mesir sikit sebanyak akan terkena jugak kat sini...tgk la nanti masa PRU-13..pasti Be End hilang akal..kita target tak besar..cuma nak Be End kalah banyak tempat..pastu pembangkang dapat besarkan lagi teritory..X SABAR WEI nak tunggu PRU-13 ni..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post