Kalah di bandar, BN beri tumpuan luar bandar


Sambutan hangat terhadap ceramah BN


KUCHING, 11 April: PAS mengingatkan seluruh jenteranya agar tidak mengambil 'zon selesa' dengan perkembangan memberangsangkan sokongan rakyat Sarawak kepada Pakatan Rakyat kerana BN kini memberikan tumpuan ke kawasan yang ditandingi PAS.

Ini kerana, selepas merasa tidak akan mampu menahan gelombang rakyat di bandar, BN kini memberikan tumpuan ke luar bandar, untuk mempertahankan kerajaannya.Gambar: Mustafa bersama Abdul Wahid Endut, MP Kuala Terengganu, mengadakan sidang media di Kucing tengahari tadi


Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, biarpun perkembangan itu diharap memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat, namun masih perlu berhati-hati dengan taktik kempen saat akhir BN.

"BN under estimate gelombang rakyat yang berlaku sekarang ini sebab mereka tidak jangka gelombang rakyat yang tak setuju dengan BN dan bersama Pakatan Rakyat.

"Saya mengingatkan jentera PAS, oleh kerana kita baru separuh jalan tempoh kempen, jangan selesa sangat, jangan terlalu yakin, nanti makan diri kerana kita ada beberapa hari lagi untuk hadapi,"katanya.

BN kini ujarnya sedar dengan kebangkitan rakyat yang berlaku khususnya masyarakat Cina di kawasan bandar, dan mula mengalihkan tumpuan ke kawasan Melayu Melanau dan Iban di kawasan luar bandar.

Ianya termasuk lima Dun yang ditandingi PAS iaitu, Beting Maro, Sebuyau, Sadong Jaya, Muara Tuang dan Tanjung Datu.

"Semacam mereka yakin bahawa sukar untuk BN menang di kawasan bandar, sebab itu mereka alih ke kawasan luar bandar pula,"katanya.

Akibatnya, kata Mustafa, BN memberikan tumpuan kepada kawasan pilihan raya yang ditandingi PAS.

"Ia memberi tekanan kepada calon kita. Jadi, kena kerja kuat pastikan kemenangan kali ini menyeluruh," kata Mustafa ketika dihubungi Harakahdaily kemudiannya.

Gambar malam tadi: BN terkejut dengan sambutan luar biasa terhadap program Pakatan Rakyat di Kucing malam tadi


Mustafa mengingatkan demikian pada sidang media di Pejabat Perhubungan PAS Negeri Sarawak, di Matang Jaya di sini.

Katanya, walaupun sokongan jauh berbeza dengan pilihan raya negeri 2001 dan 2006, namun taktik BN yang sudah boleh dijangka bila hari terakhir kempen perlu diambil serius oleh jentera Pakatan Rakyat khususnya PAS.

Najib tidak percaya Taib lagi

Mengulas isu Datuk Seri Najib yang turun sendiri berkempen di sini, Mustafa Ali berkata ianya jelas menunjukkan perdana menteri itu sedar mereka tidak boleh lagi mengharap kepada faktor Ketua Menteri, Taib Mahmud untuk menang.

Ditanya peluang Pakatan Rakyat, beliau optimis akan berlaku perubahan besar dalam politik Sarawak kali ini.

"Saya optimis dan menjangkakan kebangkitan berterusan akan berlaku. Kita mungkin boleh lihat sedikit masa lagi,"katanya.

Harakahdaily

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Saya terbaca tulisan YB Zul Bandar Baharu dan perlu huraian lebih jelas, boleh ke ASD hurai sedikit dan kongsi bersama pembaca2 setia ASD.Terima Kasih ASD.

  http://zul4kulim.blogspot.com/2011/04/haq-dan-kebenaran.html

  ReplyDelete
 2. Ulas tulisan Zul Nordin?? maaflah Che B.. sejak saya jumpa dia di Yayasan Aman dulu sebelum dia dipecat dari PKR.. saya malas nak baca tulisan dia.. HIPOKRIT punya manusia..

  Tambah pulak baru-baru ni di teman Najib menyembah Kubur Mustafa Kamal Attartuk lagi bertambah menyampahlah saya..

  Apa kata Che B suruh Mulut Melayu ulas.. dia peminat setia Zul Nordin tu..

  ReplyDelete
 3. Terima kasih ASD,saya sebenarnya bukan hendak menahan hujan dari langit atau menghenti sungai mengalir, itu semua adalah ketentuanNYA, bagaimana pun kita harus mendengar kedua2 telinga kita, jika kita mendengar sebelah telinga sahaja mungkin kita silap meneka dari mana arah bunyi itu datang, percayalah,huraian walaupun sedikit, saya juga benci YB B.Baharu dahulu, tapi akhir2 ni saja saya membaca tulisan beliau. Keadilan kita menjadi contoh kepada pembaca setia ASD.

  Wassallam.

  ReplyDelete
 4. SEBELUM PILIHANRAYA:

  PAS AKAN MENANG BESAR

  SELEPAS PILIHANRAYA:

  PAS KALAH BESAR - MAKAN TAIK

  HAHAAHAHAHA

  ReplyDelete
 5. Che B
  kalau kita baca tulisan dan ulasan daripada tokoh2 great thinker barat tentang keadilan dan politik, mereka lebih meyakinkan berbanding dengan Zul Kulim. But we DON"T, because we know they started wrong, they will always be wrong and following them will not get us to where we intended to be. But those great thinker are smart peoples, along the way their words becomes so convincing..here is where you will be at cross road.
  Zul Kulim nie sejak kes sprm hampir isytihar kerusinya kosong dah start tunjuk pendirian yg tak consistent...kerana kepentigan peribadi takut gelaran YB hilang. Itulah lumrah orang gila glamour nie. Sejak tu semua rentetan peritiwa, kelakuan,ulasan mengambarkan beliau jelas seorang yg tak berprinsip...dan kemuncak kebiadapan Zul Kulim nie, sanggup bersekongkol dengan musuh yg nyata. Sometime what he wrote seem to be true but HE IS NOT! that's the point. Saya pernah berjumpa lecturers mat saleh di barat (banyak di Islamic study, University of Birmingham) yg cekup petah mengupas ayat quran dan hadith...cekup meyakinkan... tapi mereka tetap ethis tak beragama ataupun pengamal kritian yg longar.
  Jadi saya setuju dengan pendirian ASD utk tidak membaca ulasan Zul Kulim atas dasar prinsip.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post